Idei de amenajare hol intrare

hol-cu-podea-din-marmura
Elegant entrance hall with black glass lift

Holul este acea camera care capteaza prima data atentia oricarui vizitator care paseste pragul casei tale. Holurile mai pot reprezenta si culoarele prin care treci dintr-o incapere in alta sau spatiul de legatura intre exteriorul si interiorul locuintei. Daca aceasta camera este neglijata, poti obtine un decor interior incomplet sau unul prea aglomerat.

Deoarece prima impresie este importanta, holul ar trebui menajat cu atentie astfel incat sa creezi un climat placut inca de la intrarea in casa sau in apartament. In articolul ce urmeaza iti prezentam idei dupa care te poti ghida atunci cand esti la etapa amenajare hol, pentru a reusi sa obtii un spatiu atat armonios cat si practic din prima. Vom lua in considerare factori precum dimensiunea holului, stilul de amenajare interioara cat si culorile cele mai potrivite pentru aceasta parte a locuintei. Asadar, citeste in continuare pentru a gasi inspiratia de care ai nevoie!

Stiluri de amenajare

Exista mai multe stiluri de amenajare potrivite atunci cand vine vorba de hol. Cu toate astea, ca el sa completeze perfect celelalte incaperi, ar trebui sa respecte stilul deja folosit in acestea. Iata mai jos cum poti amenaja holul, daca ai ales pentru locuinta ta un stil modern sau minimalist, rustic, vintage sau daca ai decis sa-ti decorezi casa in stil clasic.

Hol in stil modern

Stilul contemporan sau modern se concentreaza pe functionalitate si adopta elemente din cele mai recente tendinte. Mobilierul este minimalist, cu linii simple si poate avea accente metalice sau culori considerate actuale. Designul se bazeaza pe geometrie, combinand patrate, dreptunghiuri si cercuri pentru a obtine un rezultat echilibrat care evoca armonia si libertatea formei. Intr-un hol modern, obiectele si ornamentele inutile ar trebui evitate, pentru a nu crea senzatia de prea incarcat.

Hol in stil rustic

Chiar daca tot mai multa lume sa axeaza pe stilul minimalist, locuintele in stil rustic au farmecul lor. Indiferent ca vorbim de resedinta, o cabana sau casa de vacanta, in aceste locuinte holul ar trebui sa fie in tandem cu restul incaperilor, care cel mai probabil au mobila din lemn, iar decorul este unul caracterizat de elemente cat mai naturale.

Ca sa oferi un vibe cat mai rustic holului tau, opteaza pentru cuiere integrate in perete si comode din lemn masiv, vopsite cu un lac special, ca sa obtii un aspect “traditional”. Lemnul poate fi pus in evidenta prin intermediul elementelor metalice, astfel ca suporturile pentru umbrele, corpurile de iluminat si cuierele pot fi realizate din fier forjat. Aceasta combinatie in va oferi holului tau atmosfera de altadata.

Hol in stil vintage

Un hol in stil vintage este caracterizat de nuante calde si pastelate, mobilier cu manere decorative, pictate sau cu ornamente. De asemenea, motivele florale pot fi prezente in finisajele peretelui (prin utilizarea unui tapet vintage cu flori in locul vopselei lavabile), iar decoratiunile precum vazele amplasate pe o consola si o bancheta tapitata vor contribui la crearea unei atmosfere retro.

Hol in stil clasic

Un hol clasic emana o nota de eleganta si noblete specifica acestui stil. Aici se folosesc combinatii cromatice clasice si rafinate, precum maro si crem, impreuna cu accente aurii care ii confera spatiului o atmosfera luxoasa. Poti adauga o oglinda inconjurata de o rama cu ornamente si lumini calde integrate pe ambele parti. In plus, mobilierul ar trebui sa fie in nuante maronii, de preferat din lemn masiv sau un material care sa il imite foarte bine!

Cum amenajezi un hol in functie de caracteristicile acestuia?

E normal ca holurile sa fie de diferite dimensiuni. In cazul in care locuiesti la bloc, e posibil sa ai un hol mai micut, totusi exista variante prin care il poti face sa para mai spatios si mai luminos. Daca, in caz contrar, ai un hol mai mare, cel mai probabil daca stai la casa, posibilitatile de a-l amenaja frumos sunt chiar mai variate.

1. Marimea

In cazul holurilor mici, se recomanda sa utilizezi culori deschise atat pentru pereti cat si pentru podea. Pentru a crea iluzia unui spatiu mai larg, poti folosi alb sau bej pentru pereteii laterali, iar pentru peretele din capatul holului se poate alege o culoare de accent precum rosu, portocaliu sau verde, pentru a dispune de o pata de culoare. In ceea ce priveste podeaua, este recomandat sa optati pentru o nuanta deschisa si calda. De asemenea, pentru a crea o impresie de latime in hol, puteti amplasa un covor in mijlocul incaperii.

In ceea ce priveste holurile de dimensiuni mai mari, ori mai lungi ori mai late, ai posibilitatea sa utilizezi orice stil de design, iar seturile de mobilier pentru hol pot fi generoase in spatiul de stocare. Primul principiu important este crearea unui decor coerent si armonios care sa se potriveasca cu intreaga casa. Acest principiu este esential in toate camerele, dar devine crucial pentru hol, deoarece acesta face legatura cu toate celelalte incaperi. Poti opta pentru un corp de mobilier inalt, cu rafturi multiple, unde sa asezi diverse cutii de depozitare, decoratiuni, carti, discuri sau plante verzi. De asemenea, poti aseza fotografii de familie, tablouri sau ghivece cu flori, ca holul tau sa capete un aspect natural.

2. Forma

Holurile lungi adesea sufera de o iluminare naturala deficitara, mai ales atunci cand usile sunt solide, fara geamuri, si exista doar un singur corp de iluminat amplasat in centrul tavanului. Aceste holuri pot parea intunecate si lipsite de caldura, de aceea se recomanda instalarea de corpuri de iluminat suplimentare pe langa cel principal, amplasate pe pereti. O combinatie intre o plafoniera si cateva spoturi suplimentare ar fi o alegere ideala.

Un hol lat este mai usor de amenajat, deoarece iti ofera libertate de miscare si spatiu de depozitare. Deci, intr-un hol lat, poti sa alegi mobilierul suficient de incapator pentru a depozita atat geci si sacouri, cat si incaltaminte. Amplaseaza polite pe peretele opus pantofarului si pune carti sau alte obiecte decorative, precum figurine de portelan, rame foto sau tablouri, ca sa creezi un decor elegant.

3. Amplasarea

Holul de la intrare este prima incapere in care intri atat tu cat si invitatii si ar trebui amenajat astfel incat sa fie cat mai primitor si placut din punct de vedere estetic. Mobilierul din acest hol trebuie sa fie practic si sa serveasca drept spatiu pentru imbracaminte, incaltaminte si alte accesorii pe care le dai jos imediat cum intri in casa, dar pastrandu-se si in acord cu designul general al casei.

Holul din interiorul locuintei este un spatiu de trecere ce poate fi amenajat intr-un stil simplu, in special daca are dimensiuni reduse. In cazul in care holul este suficient de mare, opteaza pentru montarea unui dulap garderoba inalt care sa ajunga pana in tavan, pentru a maximiza spatiul de depozitare. Este important, totusi, sa eviti mobila inutila care ar putea aglomera. Ca sa infrumusetezi holul, folosteste culori potrivite pe pereti, tapet, corpuri de iluminat sau tablouri.

Ce culori sa folosesti in hol?

Asa cum am mentionat si mai sus, exista variante de culori potrivite pentru holul de la intrare sau din interiorul locuintei. Totusi, cel mai bine este sa-ti bazezi alegerea pe dimensiunile spatiului de care dispui. Pentru holurile mici, poti merge pe alb, bej, gri deschis sau un maro dechis. Astfel vei crea senzatia de spatiu.

Pentru holurile mai mari si mai late, ai la dispozitie o paleta mai larga de nuante. Avand un spatiu mai larg, chiar daca vei folosi culori precum oranj, gri inchis, galben, rosu sau verde, nu risti sa minimizezi prea mult holul, dar vei crea un design foarte placut.

Obiectivul principal in amenajarea holului este de a-l transforma intr-un spatiu practic, functional si estetic, cu o nota chic. Dimensiunea incaperii este factorul determinant in acest sens. In holurile mici, un pantofar ingust si un cuier suspendat amplasat deasupra acestuia sunt suficiente ca spatiu de depozitare. Insa, daca ai un hol mai mare, poti lua in considerare adaugarea unei masute cu doua fotolii, un dulap mai mare, o bancheta cu spatiu de depozitare in interior sau chiar corpuri cu rafturi, pe care sa asezi diverse decoratiuni sau carti.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si