Apartament: clasic sau open space?

Multe persoane prefera un apartament in detrimentul intretinerii unei case. Insa, cei mai importanti factori in alegerea locuintei “la etaj” potrivite, pentru tine si familia ta, ii reprezinta structura si modul de proiectare a acesteia.

Apartamentul clasic

Este cel mai intalnit tip de locuinta din mediul urban la ora actuala. Avantajul unui astfel de apartament este usoara pozitionare a mobilei pe peretii despartitori ai incaperilor.  Astfel, beneficiarul se poate bucura de toti cei patru pereti ai fiecarei camere. Ca un minus al acestei categorii, se poate puncta ideea de spatiu inchis pe care o produce compartimentarea spatiului.

Recomandat pentru:

  • familiile cu cel putin 2 copii;
  • cei care gazduiesc oaspeti peste noapte foarte des;
  • persoanele care gatesc mult si doresc bucataria inchisa.

Garsoniera de tip “studio”

Este modelul vestic de locuinta, care incepe sa “prinda” si la noi tot mai multi adepti. Aceasta locuinta prezinta o deschidere larga a intregului apartament, existand foarte putini pereti interiori (de cele mai multe ori, pentru delimitarea baii de restul imobilului). Astfel, se vor putea regasi intr-un astfel de apartament, atat bucataria si sufrageria, un mic birou sau chiar dormitorul, toate intr-un singur spatiu deschis.

Recomandat  pentru:

  • studenti sau persoane care locuiesc singure;
  • cupluri sau familiile cu 1 copil.

Apartamentul “open space”

Este alternativa la apartamentul clasic, ideal pentru cei care doresc mai mult spatiu si, adesea, mai multa lumina naturala. Conceptul de “open space” priveste unirea bucatariei de living sau de sufragerie, intr-un mod care sa ofere o deschidere mai mare intregului apartament. Reprezinta tipul de camin modern cu design larg, in voga in zilele noastre si de aceea ne vom opri mai mult asupra lui.

Recomandat pentru:

  • persoanele care isi doresc mai mult spatiu in locuinta;
  • artisti si persoanele creative;
  • cei pasionati de gatit.

In urmatoarele randuri va oferim cateva exemple de apartamente “open space”:

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

Open space cu insulita

Spatiul creat in acest mod este utilizat la capacitatea lui maxima. Cei care sunt pasionati de artele culinare se vor bucura sa aiba un blat de lucru sub forma de insula, pozitionat intre bucatarie si sufrageria unde se afla masa de servit.

Open space cu minibar

Este varianta perfecta pentru familiile care prefera sa manance impreuna, chiar in mijlocul incaperii unde se prepara hrana sau pentru cei care nu au un spatiu suficient pentru o bucatarie si o sufragerie separate.

Open space cu parter inalt

Reprezinta varianta de apartament cu mansarda dispusa doar pe mai putin din jumatatea suprafetei de baza a apartamentului. Parterul inalt ofera senzatie de “aer”, creand ideea de spatiu atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Open space cu diferenta de nivel

Atunci cand spatiul total al apartamentului permite, se poate crea o legatura intre doua incapari (bucatarie si sufragerie, de exemplu) printr-o diferenta de nivel, realizata, de obicei, cu ajutorul a doua sau trei trepte de trecere.

Fiecare tip de apartament isi prezinta avantajele si dezavantajele de rigoare, insa trebuie ales cel care se potriveste cel mai bine suprafetei locuintei, precum si structurii si compartimentarii acesteia.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si