Mai putine avize pentru constructiile noi de case

Vesti bune pentru cei care doresc sa isi indeplineasca visul de a construi o casa, dar se simteau prinsi in teancul de acte si documente pe care trebuiau sa le pregatesca si sa primeasca autorizatie.
Total
0
Shares

Vesti bune pentru cei care doresc sa isi indeplineasca visul de a construi o casa, dar se simteau prinsi in teancul de acte si documente pe care trebuiau sa le pregatesca si sa primeasca autorizatie.

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a oficializat proiectul de lege care modifica Legea nr. 50/1999 ce prevede eliminarea anumitor avize si simplificarea procedurilor de autorizare a executarii lucrarilor de constructii, precum si scurtarea termenelor pentru obtinerea unor documente urbanistice. Cea mai interesanta schimbare este posibilitatea eliberarii certificatului de urbanism in format digital.

Ca initiator am numit aceasta lege, legea impotriva birocratiei. Este o lege care a spart tiparele puterii statului in fata cetateanului, care reduce avize si statul la cozi, la mila sau bunul plac al functionarului public care nu-si face treaba”, spune initiatorul proiectului, liberalul Florin Roman.
Iata ce trebuie sa stii inainte de a va apuca de constructie.

Documente care se elimina din procedura de autorizare
Conform noi legi si cazurilor prevazute de ea, urmatoarele documente nu mai sunt necesare:

Avizul serviciilor deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei.

Mai exact, eliberarea acestui aviz nu mai este obligatoriu pentru: construirea, reabilitarea, extinderea si consolidarea de locuinte unifamiliale; construirea de anexe gospodaresti;  construirea de imprejmuiri.

Actul administrativ al autoritatii competente pentru protectia mediului pentru urmatoarele categorii (aviz de la mediu):

1) construirea de locuinte unifamiliale;
2) construirea de anexe gospodaresti, cu exceptia celor utilizate pentru cresterea animalelor- nu mai este necesar avizul privind protectia sanatatii si nici cel de la mediu;
3) consolidari ale imobilelor existente;
4) construirea de imprejmuiri;
5) dezmembrari, comasari de terenuri;
6) constructii cu inaltime mai mica de 10 m – nu mai este necesar avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane.

Avizul Comisiei Tehnice de Circulatie nu mai este necesar pentru locuintele unifamiliale situate pe strazi de categoria II si III si care nu sunt in zona de intersectie cu sens giratoriu.

Emiterea certificatului de urbanism simplificata

Noua lege aduce o mare bucurie pentru cei care doresc emiterea unui certificate de urbanism, care se poate face acum si in format digital cu ajutorul postei electronice, (pe email) daca exista dorinta din partea solicitantului in acest sens.

Se reduce timpul si procedura pentru obtinerea anumitor autorizatii

Conform noilor prevedere, termenul limita de eliberare a certificatului de urbanism si autorizatiei de construire, se reducere de la 30 la 15 zile lucratoare, respective de la 15 zile la 7 zile in cazurile de urgenta. Daca functionarii publici refuza sa elibere acest documente in mod nejustificat, in noul termen de 15 zile, risca o amenda de pana la 5000 de lei.

“Se reduce timpul de asteptare la jumatate pentru eliberarea autorizatiilor de construire si a certificatului de urbanism, prin instituirea Comisiei de Acord Unic. Cetateanul vine o singura data si se intalneste cu functionarul la momentul depunerii dosarului.”

Simplificarea sau eliminarea autorizatiei de construire pentru o serie de lucrari, de exemplu in cazul inchiderii balcoanelor de la blocurile de locuinte. Pentru amenajarile interioare care presupun daramarea unui perete, recompartimentare sau reamenajare spatiu, nu mai este necesara obtinerea unui alt aviz.

“Art. 7 – (20⁵) Pentru lucrari de modificare a compartimentarilor interioare se va emite autorizatie de construire/desfiintare in baza unei documentatii de autorizare a lucrarilor cu continut simplificat, avand urmatorul cuprins: memoriu de arhitectura, releveu, propunerea de compartimentare/desfiintare si avizul proiectantului initial sau, dupa caz, expertiza tehnica pentru unitatea locativa/spatiul aflat in proprietatea solicitantului indiferent de functiune, care urmeaza sa fie supus compartimentarii interioare.

(20⁶) Pentru lucrari de inchidere a balcoanelor/logiilor existente, se va emite autorizatie de construire in baza unei documentatii de autorizare cu continut simplificat avand urmatorul cuprins: memoriu de arhitectura, releveu, fatada, propunerea de inchidere a balcoanelor/logiilor si avizul proiectantului initial sau, dupa caz, expertiza tehnica pentru unitatea locativa/spatiul aflat in proprietatea solicitantului indiferent de functiune.”

Autorizatia de construire se emite pentru executarea lucrarilor de baza si a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, inclusiv pentru executarea lucrarilor de racorduri si bransament la retelele publice de apa, canalizare, gaze, termice, energie electrica, telefon, televiziune prin cablu si altele asemenea in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si