Poti construi o casa fara autorizatia de constructie?

Atunci cand dorim sa construim o casa, primul pas pe care trebuie sa il facem, este sa pregatim actele necesare aprobarii autorizatiei de constructie. Fara ea, practic, nu puteti incepe sa construiti legal o casa in Romania.
Total
0
Shares

Atunci cand dorim sa construim o casa, primul pas pe care trebuie sa il facem, este sa pregatim actele necesare aprobarii autorizatiei de constructie. Fara ea, practic, nu puteti incepe sa construiti legal o casa in Romania.

Ce este de fapt autorizatia de constructie?

Autorizatia de construire reprezinta un act de autoritate emis de o administratie publica locala in baza caruia se ofera acordul inceperii lucrarilor de constructii, tinand cont de masurile prevazute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea si postutilizarea constructiilor.

Cine poate solicita o autorizatie de constructive?

Orice persoana fizica sau juridica titular al unui drept real asupra imobilului – teren si/sau constructii – aferent numarului cadastral detinut, ce atesta dreptul acestuia de a construi.

In cat timp se emite o autorizatie de constructie?

Autorizatia de constructie a unei case se elibereaza in maxim 30 de zile de la data depunerii documentatiei.

Cine elibereaza autorizatia de constructie?

Autorizatia de Construire se solicita la Primaria locala, la Biroul de Urbanism din cadrul Primariei.

Valabilitatea autorizatiei de constructie

In urma eliberarii autorizatiei de constructie, autoritatea care emite autorizatia, stabileste termenul de valabilitate, cat si durata de executie a lucrarilor.

Conform art. 7 alin. 5 din Legea 50/1991, se stabileste o perioada de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval in care proprietarul sau cel care solicita autorizatia se obliga sa demareze lucrarile de constructie.

Daca din diverse motive nu se reuseste acest lucru, la cerere, autorizatia de construire se poate prelungi cu inca un an.

In ceea ce priveste, durata executarii lucrarilor, aceasta reprezinta timpul fizic maxim necesar pentru realizarea efectiva a lucrarilor de constructii autorizate, si se stabileste de catre emitentul autorizatiei de construire, pe baza datelor inscrise in cerere.

Cat costa autorizatia de constructie?

Taxa pentru eliberarea autorizatiei de constructie depinde de costul final al constructiei. Mai precis, reprezinta 0.5% din intreaga valoare autorizata a lucrarilor de constructii.
Retineti si faptul ca pentru prelungirea autorizatiei de construire se prevede o taxa de 30% din valoarea taxei pentru eliberarea autorizatiei initiale.

Ce acte sunt necesare pentru pentru eliberarea autorizatiei de construire:

  • Cerere tip pentru emiterea autorizatiei de construire;
  • Copie Certificatul de Urbanism;
  • Acte care atesta dreptul de proprietate – o copie legalizata;
  • Documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructie (Proiectul DTAC), care trebuie sa contina referatul de verificare a rezistentei cladirii semnat si verificat in original – 2 exemplare;
  • Avizele si acordurile de amplasament specificate in Certificatul de Urbanism;
  • Chitanta care dovedeste achitarea taxei pentru eliberarea autorizatiei de construire.

2
Lasa un comentariu

avatar
Mihai
Musafir
Mihai

mă așteptam să faci referire la case pe roți sau pe piloni.
in rest…nimic nou.

trackback

[…] Sursa: www.infocasa.ro/poti-construi-o-casa-fara-autorizatia-de-constructie/ […]

Citeste si