Ce trebuie sa stiti despre asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarea de locuinta (sau asigurarea casei) va protejeaza de evenimentele care va pot distruge casa sau bunurile.
Total
0
Shares

Ce este asigurarea de locuinta?

Asigurarea de locuinta (sau asigurarea casei) va protejeaza de evenimentele care va pot distruge casa sau bunurile. In cazul in care locuinta este avariata sau distrusa de un incendiu, cutremur, alunecari de teren sau inundatii (dezastre naturale), atunci asigurarea potrivita ar putea insemna ca furnizorul de asigurare va plati pentru a inlocui bunurile si pentru a repara sau reconstrui casa.
In tara noastra, casele/locuintele trebuie sa beneficieze anual de acest tip de asigurare.
Cei care nu isi asigura casa pot ajunge sa plateasca amenzi de pana la 500 de lei.

Ce lege obliga la asigurarea locuintei?

Conform Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, toti proprietarii de case/locuinte din Romania, fie ele persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa incheie un contract de asigurare impotriva dezastrelor naturale pentru locuinta pe care o detin.

Cat costa polita de asigurare a locuintei?

Se calculeaza in functie de tipul locuintei ce se doreste a fi asigurate. Astfel, exista 2 tipuri principale de locuinte:

– locuinte de tip A, conform Legii nr. 260/2008 reprezinta constructia cu structura de rezistenta din beton armat, lemn sau metal, ori cu pereti exterior din piatra, lemn, caramida arsa sau alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;

– locuinte de tip B – reprezinta constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau realizata oricare alte materiale ce nu au fost upuse unui tratament termic si/sau chimic.

Asadar, pentru locuintele de tip A – se asigura o suma de 20.000 de euro si o prima de asigurare de 20 euro/an. Iar pentru locuintele de TIP B, 10.000 euro si o prima de asigurare de 10 euro/an.

Este bine de stiut faptul ca asigurarea de locuinta va acoperi doar daunele locuintei, nu si anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, precum nici de bunurile din interiorul acesteia.

Unde puteti incheia polita de asigurare a locuintei?

Aceasta poate fi incheiata fie direct cu PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – societate de asigurare/reasigurare, rezultata prin asocierea a 12 societati de asigurare), fie prin intermediul altor firme de asigurare-reasigurare autorizate.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si