Noua Casa 2023 – Tot ce trebuie sa stii

Dacă planuiesti  sa te muti in locuinta personala in 2023, trebuie sa stii ca bancile au inceput sa dea drumul la fondurile aferente programului Noua Casă, continuare a programului Prima Casa.

Cu toate astea, ca să fii eligibil trebuie să iei în considerare cateva aspecte. Programul poate fi accesat de orice persoana care nu detine o locuinta la momentul accesarii creditului, doreste sa achizitioneze o singura locuinta si are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul (care de cele mai multe ori e reprezentat de o banca).

Ca avans prima casa, finantatorul iti va cere 5% din suma totala a locuintei. Ceea ce este avantajos, comparativ cu 15%, procentul impus in cazul unui credit ipotecar. Totusi, procentul se poate mari in cazul locuintelor construite sau consolidate in ultimii 5 ani.

Citeste in continuare ca sa aflii toate aspectele importante despre Programul Noua Casa si cum sa il accesezi in 2023.

Agent de vanzari pentru credite
Noutatile Programului guvernamental Noua Casa 2023

Programul Noua Casa 2023

Foarte multe persoane sunt deja familiarizate cu programul prima casa, care a fost o initiativa a guvernului de a sprijini tinerii in vederea achizitionarii unei noi locuinte.

Programul “Noua Casa” este denumirea pe care guvernul a dat-o vechiului program “Prima Casa”, dar care vine si cu mici modificari.

Prin intermediul Programului Noua Casa 2023, cetatenii romani, in special tinerii, care doresc sa isi cumpere o locuinta, o pot face cu ajutor primit de la stat. Acesta garanteaza acordarea creditului in proportie de 50% pentru locuintele vechi si 60% pentru locuintele noi.

Cuplu fericit cu chei

Cand incepe programul prima casa?

Bancile au inceput deja demersurile pentru acordarea fondurilor aferente programului Noua Casa 2023. Asadar, daca intentionezi sa-ti iei o locuinta prin programul Noua Casa, ar fi bine sa incepi deja sa te documentezi despre acest program si sa-ti dai seama daca esti sau nu eligibil.

In acest sens, poti cere parerea mai multor consultanți financiari de la diferite banci. Acestia te vor lamuri daca indeplinesti sau nu conditiile necesare. Vom analiza cateva dintre aceste conditii si in acest articol.

Cat dureaza aprobarea creditului prima casa?

Durata necesara pentru procesarea cererii tale va depinde, cel mai mult, de procedurile interne ale bancii care ti-l ofera. Asadar, in unele cazuri acest proces poate dura o saptamana, pe cand alte banci pot reveni cu un raspuns, afirmativ sau negativ, chiar si dupa 2 saptamani.

Semnare contract credit

Perioada se poate mari daca analiza clientului s-a efectuat gresit in prima faza. Prin urmare, daca functionarii bancii care se ocupa de analizarea factorilor de risc solicita noi documente, procesul va fi unul mult mai lung.

Cat trebuie sa dai avans la prima casa?

In ceea ce priveste avansul pentru noua casa 2023, trebuie sa mentionam ca acesta difera putin de cel presupus de programul prima casa. In sensul ca avansul minim pentru orice locuinta in vechiul program oferit de catre Guvernul Romaniei era de 5%.

In cadrul programului Noua Casa lucrurile stau in felul urmator, in ceea ce priveste avansul:

  •  5% pentru locuintele vechi (mai vechi de 5 ani) a caror valoare e sub 70.000 de euro;
  • 15% pentru locuintele construite sau consolidate in ultimii 5 ani, a caror valoare nu depaseste 140.000 de euro;

Ce venit trebuie sa ai pentru prima casa?

Venitul necesar va depinde de suma pe care doresti sa o imprumuti, dar si de institutia financiara care-ti va acorda creditul. Asadar, nu exista o suma fixa, ci venitul necesar pentru obtinerea unui credit noua casa difera de la caz la caz.

Cert este ca va fi nevoie sa dispui de un venit lunar sigur ca sa ai sanse sa obtii acest program.  

Exista limita de varsta la prima casa?

Pentru acest program poate aplica orice persoana care a implinit varsta de 18 ani, are cel putin un an venchime in munca si 6 luni lucrate la ultimul angajator.

Tine cont, totusi, ca anumite banci cresc varsta minima pana la 23 sau 25 de ani.

Alte conditii acordare credit prima casa

‌Iata ce alte conditii prima casa mai trebuie sa indeplinesti ca sa poti accesa acest credit:

  • Sa fii cetatean roman;
  • Sa nu fi detinut sau sa detii in proprietate o locuinta (in prezent);
  • Sa nu fi accesat deja programul Noua Casa;
  • Sa intentionezi sa-ti achizitionezi o locuinta cu ajutorul imprumutului oferit de program;
  • Sa achiti avansul minim si sa constitui un depozit lateral egal cu valoarea dobanzii pe o perioada de 3 luni;

Conditiile pe care trebuie sa indeplinesti sunt, in mare parte, aceleasi cu cele prevazute de programul Prima Casa 2022.

Miniatura casuta cu chei langa

Prima casa 2023 iti ofera sansa sa-ti achizitionezi locuinta mult visata, beneficiind de ajutor din partea statului. Adica, vei beneficia de un avans mic si rate accesibile. Totusi, ca sa poti accesa acest program, trebuie, mai intai, sa verifici daca indeplinesti conditii eligibilitate prima casa.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si