Se suspenda chiria apartamentelor pe perioada starii de urgenta?

Total
0
Shares
Se-suspenda-chiria-apartamentelor-pe-perioada-starii-de-urgenta
Se-suspenda-chiria-apartamentelor-pe-perioada-starii-de-urgenta

Criza generata de Coronavis ataca pe toate fronturile. Din pacate, de ea sunt afectati si chiriasii si proprietarii deopotriva, fiecare gandindu-se la solutii in favoarea lor.
Desi in astfel de situatii de dificultati financiare, forta majora intra adesea in discutii ca solutie salvatoare, aceasta nu poate fi folosita pentru amanarea sau neplata chiriei pentru locuinta.

Ce reprezinta forta majora?

Conform Codului Civil, forta majora este un mecanism ce vine cu posibilitatea de a justifica neexecutarea unei obligatii in momentul cand datornicul se afla in imposibilitatea obiectiva de a-si duce la indeplinire angajamentul contractual

Forta majora este deci IMPOSIBILITATEA si nu DIFICULTATEA de a executa obligatia contractuala, asa cum este cazul multor chiriasi.
Din acest motiv, chiriasii care se afla in dificultate financiara de a-si achita chiria lunara, nu vor putea recurge la forta majora ca o solutie salvatoare in perioada starii de urgenta cauzata de Covid 19.

Se suspenda chiria?

Plata chiriei implica plata unei sume de bani care, conform legii este bun de gen (de exemplu, o suma de bani, facand parte dintr-un gen, va putea fi înlocuita oricand cu o alta, daca prima dispare). Asta inseamna ca nu va fi imposibil sa platiti suma de bani (chiria), si doar va fi mai dificil.

Cei aflati in situatia de dificultate in a-si respecta obligatiile pot totusi sa invoce impreviziunea – solutie ce permite unei parti aflate intr-o situatie radical diferita de cea in care a semnat contractual.

Totusi, si in aceasta situatie va fi destul de complicat pentru chiriasi deoarece este vorba de o schimbare radicala si exceptionala a circumstantelor persoanei obligate, deci existenta unei situatii generale ar putea sa nu fie suficienta.

Mai mult decat atat, daca sunteti chirias si doriti sa “scapati” de plata lunara a chiriei, va trebui sa aratati ca acea schimbare radicala si exceptionala trebuie sa o fi pus in situatia in care este excesiv de oneros sa isi execute obligatia (sa isi achite chiria).

Sursa oficiala: Avocatnet

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si