Ce distante pastram fata de vecini atunci cand construim?

Total
1
Shares

Stim cu toti cat de anevoioasa poate fi constructia unei case, in special cand vine vorba de avize si autorizatii de constructie. Tu stii la ce distanta de vecini iti este permis sa construiesti? Dar la ce distanta fata de arbori, ferestre si utilitati? Speram ca acest ghid sa va raspunda intrebarilor si sa va ofere suportul necesar atunci cand decideti sa incepeti constructia unei case.

1. Distanta intre proprietati (constructii, lucrari sau plantatii)

Distanta minima intre 2 proprietati trebuie respectata conform prevederilor din Codul Civil, mai precis art.612, aceasta fiind de 60 cm fata de linia de hotar (brazda/linia care separa cele 2 proprietati). Orice derogare de la aceasta distanta minima se poate realiza prin acordul comun al partilor implicate, in prezenta unui notar, sau in cazul in care in legea sau regulamentul de urbanism nu prevede altfel.

2. Streasina

Conforn articolului 611, proprietarii care doresc sa construiasca o casa, trebuie sa se asigure ca va avea o streasina aferenta, pentru evitarea situatiilor in care apele pluviale se vor scurge pe proprietatea/terenul vecinului.

3. Distanta minima pomi

Daca nu exista alte legi, regulamente de urbanism sau obiceiuri locale, pomii trebuie plantati la o distanta de cel putin 2 m fata de linia de hotar, conform articolului 613 din Codul Civil. Exceptie fac aici, copacii mai mici de 2 m, gardurile vii sau plantatiile din gradini.
Va recomandam sa nu incalcati aceste reguli, in caz contrar, vecinii vor avea tot dreptul sa va ceara socoteala sau sa solicite taierea acestora. Proprietarul terenului peste care se intind radacile sau ramurilor ce depasesc dimensiunile stabilite, are chiar dreptul de a pastra fructele cazute pe terenul sau.

4. Reguli pentru distanta pentru utilitati

Sunt dese cazurile in care unii proprietari isi monteaza conductele de apa sau gaz, ori alte utilitati, la o distanta destul de mica de proprietatile vecinilor lor. Nu va panicati, caci si in acest caz, Codul Civil are ceva de spus.
Stiati ca, in articolul 621, proprietarii sunt obligati sa permita trecerea prin terenul lor a conductelor de apa, gaz sau altele asemanatoare? Dar asta in cazul in care trecerea prin alta parte este imposibila, mult prea costisitoare sau periculoasa.
Daca se ajunge in acest punct, proprietarul poate solicita despagubiri considerabile.
Alineatul 4 din Articolul 621, mai mentioneaza: “Cladirile, curtile si gradinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, daca ea are ca obiect conducte si canale subterane, in cazul in care acestea sunt utilitati noi.”

5. Distanta pentru ferestre

Art. 612 – Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.

Deci, exista reguli stricte si in aceasta arie a amenajarilor exterioare. In cazul plasarii ferestrelor este obligatorie o distanta de cel putin 2 m intre fondul vecinului si ferestrea pentru vedere, balcon sau alte lucrari orientate catre acest fond.
In ajutor sare articolul 616, conform caruia se pot deschide ferestre de lumina fara limita de distanta daca acestea sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre casa/ograda invecinata. 

13
Lasa un comentariu

avatar
Dohinca iura andrei
Musafir
Dohinca iura andrei

An caz contrar ce pot face dacă autoritatile an cauză nu se implică.

kuku
Musafir
kuku

primul lucru pe care l-ai putea face e sa scrii corect

lynyy
Musafir
lynyy

sa te intorci la scoala, ca daca scrii o reclamatie asa…

Dascălu'
Musafir
Dascălu'

Pentru Cucu (cu “k” de la “kultură”) și pentru Lynyy …
Nu v-ar strica nici vouă o recapitulare , poate vă amintiți că “orice propoziție sau frază începe cu o majusculă” …

“Acel ce-i fără de păcat să arunce primul , piatra” …

Misu
Musafir
Misu

Dascale, lasa vrajeala, sau esti ta-su aluia de scrie cu “â” la începutul cuvântului. Ai si gasit de ce sa te legi… Oamenii au scris foarte corect gramatical, ce a facut ala e analfabetism de clasa 1-a… Ce daca se caca unul in stradă, tu ai probleme ca aia de-l admonesteaza au noroi pe tocurile de la pantofi.

Zoli
Musafir
Zoli

Bine zis

BGS
Musafir
BGS

Buna ziua, sunt in situatia urmatoare: vecinul si-a construct o casa la aproximativ 50-60cm de limita de proprietate. Este o casa cu etaj, la etaj are balcon cu geam, si Inca un geam care dau spre curtea mea. Este Inca in rosu. Ce pot sa fac, avand in ca ma deranjeaza balconul si geamurile? Multumesc pentru raspuns.

Felix
Musafir
Felix

Ce ai putea sa faci? Sa-ti vezi mai departe de viata ta si sa nu te mai legi de orice nimic. Cu ce te afecteaza pe tine ca vecinul are geamul orientat spre proprietatea ta? Ai vazut casa fara ferestre? Legea spune ca trebuie sa ai 2 metri pana la geamul vecinului. Ori tu spui ca da spre curtea ta. Mai degraba cred ca nu-ti place vecinul – am un frate la fel ca tine. Ti-l fac cadou.

Mirelcucapulchel
Musafir
Mirelcucapulchel

Omul a scris ca ala nu are retragerea impusa de lege. Ori esti chior or borfas, legea nu-ti da voi sa faci asa ceva(0.60cm nu ai voie nici geamuri cum sa pui balvon) . Domnu meu, reclamatie la ISC si la primarie, vecinu oricum trebuie sa aibe acordul tau pentru a incepe lucrarile ( adica trebuia sa-ti arate proiectul si tu sa-ti dai acordul).

Razvan
Musafir
Razvan

Am avut vecin milionar, l a durut în fundulet de mine cu construcția, geamuri mari cât pereții înspre curtea mea, zăpadă de pe casa i mi pica mie pe vie și mi o rupea primăvara, geamul la baie lor dădea în terasa mea, nevasta sa i și spala pizda și se vedea zici ca era pe scena la teatru,. L am suportat 10 ani după ce s a mutat, și i am vândut în final tot lui, da l am ars, a plătit un preț de America pe casa, curte, gradina. Asa ca nu poți face nimica dacă te trezești… Read more »

trackback

[…] Sursa: www.infocasa.ro/ce-distante-pastram-fata-de-vecini-atunci-cand-construim/ […]

Gixi
Musafir
Gixi

Lege PROASTA, cum 60 cm de linia de hotar,streasina are minim 70cm, deja sa întrat 10 cm la celalalt,În Europa civilizata distanta minima 1metru,20centimeti și nu exista probleme,dar în România Furata este normal , Tribunalele pline de musterii, cu asemenea probleme

Pofilan Jane
Musafir
Pofilan Jane

La ce distanta fata de gardul meu (pe hotar) vecinul meu are dreptul să-și amplaseze alt gard cu scopul asigurării intimitatii? Precizez a gardul meu e pe temelie de beton și zidit cu bolțari pe înălțime de1. M. și continuat cu plasa de sirma sudata! 2.Legal, pot să – l oblig sa amenajeze spațiul curții sale astfel incit apa pluviala sa nu vina către baza gardului prezentat mai sus care, datorita acestei amenajări cu rea credință, gardul a început procesul de înclinare (cu pericol de prăbușire) către Curtea și construcțiile sale? Care este soluția legala pentru eliminarea acestui pericol de… Read more »

Citeste si