Ce distante pastram fata de vecini atunci cand construim?

Stim cu toti cat de anevoioasa poate fi constructia unei case, in special cand vine vorba de avize si autorizatii de constructie. Tu stii la ce distanta de vecini iti este permis sa construiesti? Dar la ce distanta fata de arbori, ferestre si utilitati? Speram ca acest ghid sa va raspunda intrebarilor si sa va ofere suportul necesar atunci cand decideti sa incepeti constructia unei case.

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

1. Distanta intre proprietati (constructii, lucrari sau plantatii)

Distanta minima intre 2 proprietati trebuie respectata conform prevederilor din Codul Civil, mai precis art.612, aceasta fiind de 60 cm fata de linia de hotar (brazda/linia care separa cele 2 proprietati). Orice derogare de la aceasta distanta minima se poate realiza prin acordul comun al partilor implicate, in prezenta unui notar, sau in cazul in care in legea sau regulamentul de urbanism nu prevede altfel.

2. Streasina

Conforn articolului 611, proprietarii care doresc sa construiasca o casa, trebuie sa se asigure ca va avea o streasina aferenta, pentru evitarea situatiilor in care apele pluviale se vor scurge pe proprietatea/terenul vecinului.

3. Distanta minima pomi

Daca nu exista alte legi, regulamente de urbanism sau obiceiuri locale, pomii trebuie plantati la o distanta de cel putin 2 m fata de linia de hotar, conform articolului 613 din Codul Civil. Exceptie fac aici, copacii mai mici de 2 m, gardurile vii sau plantatiile din gradini.
Va recomandam sa nu incalcati aceste reguli, in caz contrar, vecinii vor avea tot dreptul sa va ceara socoteala sau sa solicite taierea acestora. Proprietarul terenului peste care se intind radacile sau ramurilor ce depasesc dimensiunile stabilite, are chiar dreptul de a pastra fructele cazute pe terenul sau.

4. Reguli pentru distanta pentru utilitati

Sunt dese cazurile in care unii proprietari isi monteaza conductele de apa sau gaz, ori alte utilitati, la o distanta destul de mica de proprietatile vecinilor lor. Nu va panicati, caci si in acest caz, Codul Civil are ceva de spus.
Stiati ca, in articolul 621, proprietarii sunt obligati sa permita trecerea prin terenul lor a conductelor de apa, gaz sau altele asemanatoare? Dar asta in cazul in care trecerea prin alta parte este imposibila, mult prea costisitoare sau periculoasa.
Daca se ajunge in acest punct, proprietarul poate solicita despagubiri considerabile.
Alineatul 4 din Articolul 621, mai mentioneaza: “Cladirile, curtile si gradinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, daca ea are ca obiect conducte si canale subterane, in cazul in care acestea sunt utilitati noi.”

5. Distanta pentru ferestre

Art. 612 – Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.

Deci, exista reguli stricte si in aceasta arie a amenajarilor exterioare. In cazul plasarii ferestrelor este obligatorie o distanta de cel putin 2 m intre fondul vecinului si ferestrea pentru vedere, balcon sau alte lucrari orientate catre acest fond.
In ajutor sare articolul 616, conform caruia se pot deschide ferestre de lumina fara limita de distanta daca acestea sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre casa/ograda invecinata. 

Exit mobile version