Ce acte sunt necesare pentru donatia casei?

Ce reprezinta donatia? Donatia este o actiune formalizata printr-un contract prin care o persoana, recunoscuta ca donator, transfera in mod gratuit si irevocabil (cu posibile exceptii) dreptul de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil catre o alta persoana. Este irevocabila conform Art. 985 Cod Civil. Exceptie: donatia intre soti se poate revoca in timpul casatoriei.

De ce acte ai nevoie pentru donatia casei?

  • acte de proprietate imobil
  • certificat fiscal pe numele proprietarului – se obtine si prin notariat
  • documentatia cadastrala
  • acte de identitate parti
  • extras de carte funciara pentru autentificare – se obtine prin notariat
  • certificat de performanta energetica, eliberat de un auditor energetic atestat
  • pentru apartamente – adeverinta de la asociatia de proprietari
  • ultima factura si chitanta privind plata la zi a utilitatilor aferente imobilului

Acte necesare in plus, pentru persoanele juridice

Certificat de inregistrare la Registrul Comertului sau documentul in baza caruia persoana juridica isi desfasoara activitatea;
Certificat constatator, eliberat de Registrul Comertului. In lipsa acestuia, un notar poate elibera un extras prin RECOM online;
Certificat de atestare fiscala a persoanei juridice, care se poate obtine de la ANAF;
Imputernicire pentru reprezentantul persoanei juridice care incheie contractul (doar daca este cazul);
Acte necesare in plus, pentru persoanele juridice.

Cum se face donatia si cat dureaza?

Donatorul se prezinta la notariat cu documentele necesare si achita taxa de 40 lei pentru extrasul de carte funciara. Notarul obtine certificatul fiscal, extrasul de carte funciara si redacteaza actul de donatie conform vointei partilor. Partile contractului vin la notariat la data stabilita pentru semnare, cand se plateste si onorariul notarial.

Donatia dureaza intre 2 si 3 zile.

Alte informatii care te pot ajuta cand vrei sa-ti donezi imobilul

Contractul de donatie poate sa stipuleze restituirea bunurilor donate in doua situatii: in cazul in care beneficiarul detinutului ar deceda inaintea donatorului sau in cazul in care atat beneficiarul, cat si descendentii sai ar deceda inaintea donatorului conform Articolului 1016 din Codul Civil. In linii generale, donatia este permanenta. Cu alte cuvinte, dupa ce actul de donatie este semnat, donatorul nu mai poate cere bunul donat inapoi. De asemenea, conform Articolului 1015 din Codul Civil, donatia nu este valida atunci cand contine clauze ce permit donatorului sa o anuleze prin propria vointa.

Donatia poate fi facuta si intre soti. O particularitate a donatiei intre soti este ca sotul donator poate revoca donatia facuta celuilalt sot, insa doar in timpul casatoriei, conform Articolului 1031 din Codul Civil. Nu este necesar ca partile sa fie rude pentru a incheia un contract de donatie, dar trebuie platit un impozit, asa cum am mentionat mai sus, in cazul unui contract de donatie pentru un bun imobil incheiat intre parti fara relatie de rudenie. Legea nu impune necesitatea unui certificat de performanta energetica pentru incheierea contractului de donatie.

Donatia este un proces formalizat prin care o persoana transfera gratuit si irevocabil dreptul de proprietate asupra unui bun catre alta persoana, prin intermediul unui contract. Pentru donatia unei case, sunt necesare diverse documente, iar procedura se desfasoara in mod obisnuit prin intermediul unui notariat, fiind finalizata intr-un interval de timp relativ scurt, intre 2 si 3 zile. Este esential de retinut ca donatia este, in majoritatea cazurilor, irevocabila, cu exceptia donatiilor intre soti, care pot fi revocate in timpul casatoriei. In plus, contractul de donatie poate contine clauze referitoare la restituirea bunurilor donate in anumite circumstante specifice. Este important sa se consulte un notar sau un specialist in domeniu pentru a intelege in mod complet procedura si implicatiile legale ale unei donatii.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si