Se majoreaza volumul de lemn de foc scos pe piata in 2022 si 2023

Luna Noiembrie a inceput cu o noutate pentru cei care isi incalzesc sau planuiesc sa-si incalzeasca locuintele cu combustibil lemnos.

Luna Noiembrie a inceput cu o noutate pentru cei care isi incalzesc sau planuiesc sa-si incalzeasca locuintele cu combustibil lemnos. Regia Nationala a Padurilor Romsilva a anuntat miercuri, 19 octombrie, ca volumul de lemn de foc scos pe piata a fost suplimentat cu 500 de metri cubi. Decizia vine ca urmare a plafonarii pretului lemnului de foc de catre Guvern si avertizarilor de catre mai multe parti ca lemnul va disparea de pe piata ca urmare a masurii luate. 

Prin urmare, in comparatie cu o cantitate initiala de 9,5 milioane metri cubi proveniti din padurile publice de stat, finalul de an va reprezenta scoaterea pe piata a 10 milioane de metri cubi, dintre care 3,9 milioane vor fi atribuiti ca lemn fasonat si 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior. Confort companiei de stat Romsilva, procentajul lemnului fasonat scos pe piata a prezentat o crestere semnificativa de la 26% in 2021, la 39% in 2022.

Decizia de a scoate un volum de 10 milioane de metri cubi lemne de foc direct din padure a fost aprobata de Romsilva, luandu-se hotararea ca 50% din acest volum va fi utilizat ca lemn fasonat, exploatat prin forte proprii sau contracte prestari servicii de exploatare forestiera, iar 50% prin licitatii de vanzare a lemnului de foc pe picior de catre agenti economici atestati! In prezent, Regia Nationala a Padurilor Romsilva are in administrare 3,12 milioane hectare de paduri proprietate publica a statului, adica aproximativ 48% din padurile tarii. Se ocupa de asemenea cu administrarea a 22 de parcuri nationale si internationale, dar si 12 herghelii de stat. 

Asadar, pentru a nu se confrunta cu posibile consecinte ale plafonarii pretului lemnului la 400 lei pe metru cub si cresterea pietei negre a comercializarii lemnului, Asociatia Marilor Retele Comerciale avertizeaza ca masura luata ar putea fi tocmai cea care ar genera dificultati de achizitie a lemnului de foc pentru consumatorii finali. Cu toate acestea, propunerea directorul general Romsilva, Daniel Nicolaescu, a fost aprobata de Consiliul de Administratie in sedinta din 10 Octombrie.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si