Daca detii un apartament sau o casa si ai un contract de ipoteca, nu esti obligat sa pastrezi acea proprietate pentru tot restul vietii. Instrainarea unei locuinte cu ipoteca, obtinuta prin intermediul unui credit ipotecar, poate fi realizata cu sprijinul bancii.
In situatia in care ai un apartament care are atasat un contract de ipoteca, dar pe care doresti sa-l vinzi, ai la dispozitie cateva optiuni. Mai jos iti explicam dupa cat timp poti “preda” un apartament luat prin credit unui alt detinator, care sunt conditiile sub care poti face acest lucru dar si cum sa il vinzi.
Dupa cat timp poti vinde apartamentul?
De regula, este posibil sa vinzi o proprietate ipotecata in orice moment dupa achizitionare, cu conditia sa obtii acordul scris al bancii.
Cu toate acestea, exista o exceptie in cazul proprietatilor achizitionate prin programele Prima Casa/Noua Casa, care sunt supuse unei interdictii de instrainare timp de 5 ani, fara posibilitate de derogare in niciun fel. Aceasta inseamna ca nu se poate efectua nicio tranzactie in primii 5 ani de la incheierea contractului de credit.
Care sunt conditiile?
Pentru a vinde un apartament cu un credit ipotecar, este necesar sa indeplinesti urmatoarele conditii:
- Acordul bancii: Trebuie sa obtii acordul scris al bancii care a acordat creditul ipotecar. In general, bancile permit vanzarea proprietatii cu ipoteca in anumite conditii si proceduri stabilite de institutie.
- Informarea bancii: Trebuie sa informezi bancile cu privire la intentia ta de a vinde apartamentul. Aceasta se face prin prezentarea unei cereri si a documentelor necesare pentru a initia procesul de vanzare.
- Acordul cumparatorului: Trebuie sa gasesti un cumparator interesat care sa fie de acord sa cumpere apartamentul cu credit ipotecar asociat. Este important ca cumparatorul sa fie constient de existenta ipotecii si sa fie dispus sa accepte aceasta conditie.
- Proceduri de rambursare a creditului: In majoritatea cazurilor, suma obtinuta din vanzarea apartamentului va fi utilizata pentru a rambursa creditul ipotecar. Trebuie sa te asiguri ca urmezi procedurile si instructiunile bancii pentru a efectua rambursarea in mod corespunzator.
- Transferul proprietatii: Dupa rambursarea creditului, trebuie sa efectuezi transferul legal al proprietatii catre noul cumparator. Acest proces implica incheierea contractului de vanzare-cumparare si inregistrarea tranzactiei la autoritatile competente.
Cum vinzi un apartament luat prin credit ipotecar?
Exista mai multe posibilitati prin care poti vinde un apartament cu credit. Iata cateva dintre ele.
1. Rambursezi creditul anticipat
Aceasta este cea mai simpla si directa optiune pentru a vinde apartamentul, insa este posibila doar in cazul in care suma care ti-a mai ramas de platit este mica sau dispui de bani suficienti ca sa faci asta. Cu alte cuvinte, primesti banii de la viitorul cumaparator, creditul in derulare se achita, dupa care ii poti vinde proprietatea.
2. Platesti imprumutul in timpul vanzarii
In cazul acesta, este necesar sa comunici cu reprezentantii bancii si sa-i notifici cu privire la tranzactia care va acea loc. Un angajat al bancii va emite un certificat care indica suma ramasa de achitat. Apoi, cumparatorul va depune suma de bani pentru vanzator intr-un cont bancar, utilizand un sistem securizat de transfer financiar, semneaza documentele corespunzatoare si inregistreaza tranzactia in Registrul de stat.
3. Vinzi apartamentul cu tot cu datoria ipotecara
Daca alegi aceasta varianta, este necesar sa gasesti de unul singur un cumparator care sa fie de acord cu termenii creditului ipotecar. Dupa acest pas, banca iti poate imbunatatii conditiile de imprumut, adica va refinanta ipoteca. Procesul de urmat in cadrul acestei abordari este simplu: completezi o cerere la banca pentru un credit ipotecar standard, astepti aprobarea din partea bancii, si apoi alegi proprietatea care urmeaza sa fie ipotecata.
4. Vinzi locuinta prin transfer de proprietate
Exista si o alta optiune prin care poti vinde apartamentul cu credit, si anume sa achizitionezi integral creditul folosind suma obtinuta din vanzare. Pentru a realiza acest lucru, va trebui sa obtii aprobarea de instrainare de la atat banca cat si de la Ministerul Finantelor, dupa care se efectueaza transferul de proprietate si formalitatile corespunzatoare. Avantajul in acest caz este ca noul cumparator poate achizitiona imobilul utilizand si el un credit ipotecar standard, daca doreste.
5. Iei un credit de tip punte de la aceeasi institutie financiara
Daca ai planuri sa cumperi o alta proprietate in viitor, ai posibilitatea sa contractezi un credit punte de la aceeasi institutie de credit (fie ea o banca sau o entitate nebancara) de la care ai obtinut initial creditul imobiliar/ipotecar. Aceasta optiune iti permite sa obtii fondurile necesare pentru achizitionarea noii proprietati, cu conditia sa finalizezi tranzactia de vanzare-cumparare a apartamentului/casei pe care deja o detii intr-un termen stabilit cu banca. In cadrul acestui aranjament, vei plati dobanda pe perioada specificata, iar la final vei rambursa integral imprumutul utilizand banii obtinuti din vanzarea apartamentului.
Vanzarea unui apartament cu un credit ipotecar implica respectarea unor conditii specifice. Obtinerea acordului scris al bancii, informarea institutiei financiare, gasirea unui cumparator dispus sa accepte ipoteca, respectarea procedurilor de rambursare a creditului si efectuarea transferului legal al proprietatii sunt pasii esentiali in acest proces. In plus, ai mai multe variante prin care poti vinde un credit, cum ar fi apelarea la un credit de tip punte, vinderea apartamentului cu tot cu credit sau rambursarea anticipata a creditului.