Avantajele si dezavantajele celor mai populare tipuri de pardoseli pentru dormitor

Pardoseala din dormitor este o suprafata deosebit de familiara. Este primul lucru pe care calca picioarele goale dimineata si ultimul lucru pe care il atingem inainte de a ne urca in pat seara.
Total
0
Shares
Stack ofr parquet wooden planks. Few types of wooden parquet coating. 3d illustration

Pardoseala din dormitor este o suprafata deosebit de familiara. Este primul lucru pe care calca picioarele goale dimineata si ultimul lucru pe care il atingem inainte de a ne urca in pat seara. Efectul pe care pardoseala dormitorului il are asupra unei persoane este atat fizic cat si psihologic, ceea ce face ca alegerea materialului sa fie o decizie deosebit de importanta de proiectare.
Exista multe criterii pe care le puteti utiliza pentru a alege cel mai bun material pentru pardoseala dormitorului. Unele dintre acestea pot fi evidente, cum ar fi senzatia pardoselii sau aspectul estetic.
Ati putea fi, de asemenea, preocupat de problemele de mediu – pardoseala este realizata tinand cont de reglementarile de mediu si va fi reciclabila atunci cand va veni momentul sa o inlocuiti?

Exista si probleme de ingrijire si intretinere, precum si longevitate de luat in considerare. Unele dintre aceste elemente pot fi mai importante decat altele, dar toate ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand faceti o alegere a pardoselii pentru dormitorul vostru.
Fiecare material de pardoseala are atat avantaje, cat si dezavantaje, inclusiv cele 5 cele mai populare optiuni pe care le vom analiza astazi.

Mocheta

Closeup of woman legs on white fluffy carpet

Mocheta este cea mai populara alegere pentru o suprafata de pardoseala pentru dormitor, in mare parte pentru ca ofera senzatia de moale si caldura – un avantaj evident intr-o camera in care stam adesea in picioarele goale.
Acest confort tactil va ajuta sa creati un sentiment luxuriant in camera, protejandu-va, de asemenea, in diminetile reci de iarna. Exista insa si alte motive pentru care mocheta este populara, precum si unele motive pentru care nu este recomandat sa o utilizati.

Avantaje   Dezavantaje
Izolatie termica: mocheta, combinata cu un suport de buna calitate, poate izola o pardoseala impotriva pierderilor de caldura, asigurand mentinerea calda a dormitorului. Dificil de intretinut: petele lichide se pot adanci in mocheta si pot ramane permanente. Iar mocheta tinde sa atraga atat praful, cat si micile organisme microscopice, care pot compromite calitatea aerului din dormitor.
Izolatie fonica: in camera in care dormiti, covoarele pot absorbi zgomotele exterioare si pot mentine dormitorul mai linistit. Mocheta este cel mai bun tip de pardoseala pentru acest lucru. Atrage alergeni: mochetele pot capta polenul si alte particule care provoaca alergii. Nici o aspirare oricat de profunda, nu poate indeparta complet alergenii care raman prinsi in captuseala unei mochete. Mocheta nu este o alegere buna pentru dormitoarele celor care sufera de alergii.
Suprafata amortizata: Aceasta poate fi o problema de siguranta in dormitoarele folosite de copii sau adulti mai mari, deoarece o cadere a mochetei este putin probabil sa provoace vatamari asa cum poate face o pardoseala din lemn tare sau o alta suprafata rigida. De obicei, nu sunt reciclabile: materialele sintetice utilizate la fabricarea mochetelor sunt de obicei destinate depozitelor de deseuri.  
Economica: Pretul este un alt factor care face ca mocheta sa fie atat de populara. In ultimele decenii, procesul de fabricatie a devenit atat de eficient incat costurile pentru materialele low-end pot fi foarte mici, considerabil mai ieftin decat majoritatea celorlalte optiuni.
Retineti, totusi, ca pretul pentru materialele de calitate superioara, cum ar fi mocheta din lana, poate fi destul de mare. Iar mocheta are o durata de viata mai scurta decat unele alternative, cum ar fi lemnul tare.
 

Parchetul din lemn masiv

wooden surface as background texture

Alaturi de mochete, parchetul din lemn de esenta tare este cea mai populara alegere pentru pardoseala dormitorului. Este de obicei considerat ca fiind unul dintre cele mai bune materiale pentru pardoseli.

Avantaje Dezavantaje
Suprafata atractiva: lemnul de esenta tare extinde frumusetea naturala calda in dormitor. Aspectul va varia in functie de speciile de lemn si de finisaj, dar lemnul aproape intotdeauna confera o frumusete primordiala. Intretinerea este dificila: pardoselile din lemn de esenta tare sunt destul de rezistente la pete si daune, dar si cand apar daunele, pot fi greu de reparat.

Mai cald si mai rezistent decat gresia si piatra: Desi, evident, nu este la fel de moale ca mocheta, placile din lemn de esenta tare au un randament mare si sunt mai blande si mai calde la picioare decat majoritatea alternativelor din gresie si piatra. Lemnul tare poate fi combinat cu covoare pentru a face pardoseala si mai amenajabila. Relativ scump: lemn de esenta tare de calitate este una dintre optiunile cele mai costisitoare.
Imbunatateste valoarea imobilelor: Desi nu a fost intotdeauna asa, pe piata imobiliara de astazi, pardoselile din lemn tare sunt la mare cautare, iar locuintele cu pardoseli din lemn de esenta tare tind sa vanda mai repede si la un pret de vanzare ceva mai mare. Nu izoleaza termic sau fonic: pardoselile din lemn de esenta tare nu ofera valoare de izolare si sunt zgomotoase, fara efecte de absorbtie fonica sau de amortizare.
Material durabil: Atunci cand este ingrijit in mod corespunzator, parchetul din lemn tare poate dura atat timp cat casa. Este putin probabil ca pardoselile din lemn tare sa fie inlocuite decat daca o faceti din motive estetice.  

Pardoseli din pluta

Desi este inca un material de pardoseala relativ neobisnuit, pardoseala din pluta naturala devine tot mai populara in dormitoare, unde are multe virtuti. Printre cele mai importante caracteristici ale sale se numara capacitatea sa de a izola intre etaje. Acest lucru poate ajuta la asigurarea izolarii fonice, contribuind in acelasi timp la mentinerea caldurii si a aerului conditionat.

Avantaje Dezavantaje
Este moale: pluta este o suprafata care este extrem de confortabila pentru picioare. Alaturi de mochete, aceasta este una dintre cele mai iertatoare suprafete atunci cand o persoana cade pe ea. Se zgarie usor: marea problema a pardoselilor din pluta este ca este un material relativ moale si se va zgaria cu usurinta de animalelor de companie, picioarele de mobilier si tocurile inalte.
Se mentine calda: acest material este mai cald decat lemnul tare, desi nu este la fel de confortabil ca si mocheta. Durata de viata mai scurta decat lemnul tare: Pluta va trebui sa fie inlocuita periodic, desi unele produse pot fi refinisate de cateva ori intre instalatii. Bine ingrijita, totusi, o pardoseala din pluta poate dura inca 25 de ani.
Izolare: pluta este umpluta cu milioane de bule de aer minuscule, care servesc pentru a oferi atat o valoare izolatoare termica cat si o izolare fonica. Relativ scumpa: pluta este aproape la fel de scumpa ca lemnul de esenta tare.
Intretinere usoara: spre deosebire de mocheta, care poate fi dificil de ingrijit, pardoseala din pluta nu este complicata. Atata timp cat sigiliul de suprafata este aplicat corect, iar sigiliul este reaplicat periodic, materialul in sine va fi practic imun la pete.  
Anti-alergie, anti-microbiene: pluta este rezistenta in mod natural la microbi si praf, ceea ce inseamna ca nu provoaca aceleasi probleme de calitate a aerului adesea cauzate de mochete.  

Pardoseli din vinil

Pine green wall in minimal scandinavian interior with plant in linen pot and vintage cabinet and chair, real photo with copy space

Vinilul este o alegere surprinzator de versatila pentru dormitoare. Aceasta nu mai este o pardoseala rezervata doar bailor si bucatariilor. Acum este disponibila intr-o mare varietate de aspecte.

Avantaje Dezavantaje
Impermeabile: desi acest lucru este mai important in bai si bucatarii, natura impermeabila a vinilului poate avea valoare in dormitoarele cu bai anexe. Natura impermeabila face, de asemenea, aceasta pardoseala usor de curatat. Nu sunt o alegere „verde: dezavantajul major al vinilului este ca este relativ rau pentru mediu. Productia sa foloseste resurse petroliere neenergibile si necesita energie considerabila pentru fabricare.
Intretinere usoara: dormitoarele sunt camere cu trafic relativ scazut, iar vinilul este usor de curatat prin maturarea si spalarea ocazionala. Nu sunt reciclabile: cand pardoseala din vinil ajunge la sfarsitul vietii sale si este indepartata, este probabil destinata unui depozit de gunoi, materialele sale sintetice probabil sa dureze secole inainte de a se descompune.
Instalare usoara: pardoselile din vinil, in special faianta si placile de vinil de lux, sunt relativ usor de instalat.  
Relativ de lunga durata: deoarece dormitoarele sunt zone cu trafic relativ redus, o pardoseala de vinil de buna calitate poate dura cu usurinta intre 10 si 20 de ani.  

Pardoseli laminate

Classic Interior Of Living Room With Sofa And Armchair Near Fireplace

Este un material remarcabil de versatil care poate fi fabricat sa arate ca aproape orice material, inclusiv lemn de esenta tare, piatra sau chiar metal. Laminatul este probabil cea mai buna optiune pentru cei doresc sa isi instaleze singuri pardoseala, deoarece au o instalare usoara. Este, de asemenea, o alternativa low-cost, care ofera un aspect atractiv.

Avantaje Dezavantaje
Usor de instalat: Aceasta este una dintre pardoselile cel mai usor de instalat, desi pregatirea suprafetei este critica. Se zgarie usor
In timp, este aproape imposibil sa evitati zgarierea stratului de uzura pe pardoselile laminate. Laminatele de calitate mai buna au straturi de uzura mai groase si mai durabile, dar chiar si cu acestea, podelele vor fi zgariate.
Multe optiuni de design disponibile: producatorii de pardoseli laminate ofera o gama aproape infinita de stiluri si design, multe dintre ele fiind destul de bune imitari ale lemnului tare sau piatrei naturale. Suprafata dura: Desi se pot asemana indeaproape cu lemnul de esenta tare, pardoselile laminate au chiar mai putina rezistenta decat lemnul, iar caderea pe o pardoseala laminata poate rani. Acestea pot sa nu fie cea mai buna alegere intr-un dormitor pentru copii mici.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si