Care este cel mai bun lemn de foc pe care il poti folosi?

Total
0
Shares

Constructia unui semineu pe lemne este o investitie pe termen lung, ce poate sa fie o sursa sigura de incalzire a casei, oferind o ambianta placuta. Alegerea unui semineu este o alegerea de durata ce va rezista o viata intreaga, insa pentru a obtine toate aceste beneficii, trebuie sa se tina cont si de materialele profesionale folosite la constructia semineului, dar si o exploatare corspunzatoare. 
Astfel, unul dintre factorii cei mai importanti si care pot influenta functionalitatea si durata de viata a semineului este lemnul. Expertii de la PEFOC ne pun la dispozitie in acest articol informatii pretioase in acest sens!

Combustibilul de ardere pe care il folosim pentru semineu trebuie sa fie calitativ si sa ofere un randament crescut. Insa, desi oamenii investesc sume considerabile in constructia unui semineu, pentru arderea focului aleg sa foloseasca lemne de calitate slaba, ce creeaza mai multe probleme, precum: infundarea cosurilor de fum, imposibilitatea de a incalzi spatiul dorit, mirosuri neplacute, sticla muradara, randament mic si in timp deteriorarea anumitor parti a focarului. 

Ce lemn de foc sa alegem pentru semineu? Cum trebuie sa fie lemnul? 

In general cand achizitionam un semineu, alegem cel mai bun model pentru nevoile noastre si ale locuintei, insa daca alegem doar semineul cel mai bun, dar nu ii oferim si combustil de calitate, pot fi o serie de factori care pot influenta buna functionare a acestuia. In cele ce urmeaza iti vom prezenta cativa din factorii decizionali care pot influenta buna functionare a semineului. 

In primul rand, pentru o functionare corecta a semineului/sobei lemnul utilizat este foarte important, acesta trebuie sa fie cat mai uscat, lipsit de substante chimice si sa fie cat mai natural. Un alt aspect foarte important este reprezentat de umiditatea lemnului, acesta influenteaza functionalitatea semineului, astfel umiditatea trebuie sa fie sub 20%, iar pentru acesta se folosesc aparate speciale de masurat. 

De ce umiditatea din lemn este un factor atat de important? Deoarece umezeala din lemn scade puterea calorica. Astfel, majoritatea puterii calorice este folosita pentru evaporarea apei, restul fiind insuficienta pentru a asigura incalzirea – iar vaporii de apa scad temperatura arderii, contribuind la aparitia funinginii , care se acumuleaza si se intareste intr-un strat gros pe peretii camerii de ardere, ceramica, cos de fum, tevi, etc. Si durata de viata a produsului si a instalatiei este redusa. 

De retinut ca intr-o camera de ardere unde se ard in permanenta lemne ude putem observa o exploatare “nesanatoasa” care in timp va atrage numai probleme, si in unele situati defectiuni a unor parti consumabile a focarelor, autoaprinderi la sistemele de evacuare, etc. 

Pentru ca lemnul sa ofere randamentul maxim, este de preferat ca sa fie achizitionat cu 2 ani inainte, si sa fie asezat intr-o camera speciala bine ventilata pentru a fi depozitat corect, iar ulterior poate fi folosit. Lemnele trebuie asezate stivuite, iar bucatile de lemn sa aiba grosimea intre 5-15 cm. 

Al doilea factor foarte important in alegerea lemnului pentru ardere este esenta acestuia. Cel mai bun este lemnul carpen, avand o putere calorica mai mare decat a fagului, apoi urmand fagul. Urmatoarele lemne bune pentru foc sunt si lemnele de stejar sau salcam, de asemenea e bine de stiut ca bradul este foarte bun pentru aprinderea focului. Deci cel mai bun lemn de foc este lemnul de esenta tare, ce are o putere calorica mare, oferind randamentul dorit. 

Si pentru ca ai aflat ce lemne de foc sa folosesti, iata ce lemn de foc trebuie sa eviti – de evitat lemnul verde sau cel cu gradul de umiditate crescut. 

Totodata va sfatuim sa evitati arderea bucatilor de lemne ramase de la constructii sau alte deseuri, acestea pot fi tratate cu anumite substante chimice ce pot provoca defectiuni ale focarului sau anumite piese detasabile, precum gratarul, opritorul de lemne, tija de actionare a clapetei, defectorul, samota, etc. 

Puteri calorice ale lemnului – valorile principalelor foioase ideale pentru ardere:

Carpen – 3940 Kcal/kg; 4,58 KWh/kg

Molid – 3700 Kcal/kg; 4,30KWh/kg

Fag – 3600 Kcal/kg; 4,18 KWh/kg

Brad – 3710 Kcal/kg; 4,31 KWh/kg

Salcam – 3600 Kcal/kg; 4,18 KWh/kg

Stejar – 3460 Kcal/kg; 4,02 KWh/kg

Mesteacan/Artar – 3610 Kcal/kg; 4,2 KWh/kg

In final, va sfatuim ca inainte de a cumpara lemne pentru foc, sa va informati despre tipruile de lemn si calitatea acestora pentru oferirea unui randament ridicat si explotand la maxim potentialul pe care il pot oferi. Tinand cont de sfaturi de mai sus veti obtine si cel mai bun raport calitate-pret, oferindu-i totodata si seminului o viata lunga, putere calorica ridicata, sticla mai curata, dar si un semineu mai usor de intretinut. 

Pentru mai mult informatii, sfaturi si detalii despre seminee, sobe, lemnul perfect pentru ardere, cosuri de fum, accesorii si raspunsuri la intrebarile populare din domeniul termic, ia legatura cu cei de la pefoc.ro.1
Lasa un comentariu

avatar
Alex
Musafir
Alex

Interesul era preț per MC vs putere calorica. Nu s a lămurit deloc per esențe tari vs slabe

Citeste si