Cum functioneaza aparatele de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat au incetat a mai fi un lux pe care doar cei instariti il pot avea. Astazi, detinerea unui aparat de aer conditionat, a devenit un aparat de uz comun pentru obtinerea confortului casei.

Functionarea sistemelor de climatizare sunt o enigma pentru multi dintre noi. Caloriferele sunt usor de inteles – incalzesc aerul si il distribuie in toata casa. Boilerele incalzesc apa si o distribuie prin intermediul tevilor. Dar cum functioneaza sistemele de climatizare si cum ofera ele un aer rece in timpul zilelor caniculare de vara?

In primul rand, anulam 2 dintre cele mai gresit intelese idei referitoare la functionarea aparatelor de aer conditionat si anume:

– Primul: aerul rece nu provine din mediul exterior. Nu exista deci, nici un transfer de aer intre cele 2 unitati (exterioara si interioara). Singurul transfer care are loc este transferul de caldura termica.
– Al doilea: unitatea interioara nu produce si distribuie aer rece. De fapt, ea doar repune in miscare aerul cald din interior, pe care il raceste si il retransmite inapoi, racit.

Componentele

Pentru a simplifica intelegerea aparatelor de aer conditionat, va puteti gandi la acestea ca la o masina care capteaza caldura din interior si o scoate afara prin utilizarea a 4 parti interconectate:

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

Exista multe tipuri de sisteme de climatizare care pot fi utilizate intr-o locuinta. Cu toate acestea, in ciuda diferentelor dintre ele, modul in care functioneaza este acelasi si toate utilizeaza procesul de refrigerare cu expansiune directa.

Agentul frigorific

Agentul frigorific este “sangele” pompat prin tuburile de racire ale sistemului. Acesta trece din starea de lichida, la gazoasa, pe masura ce colecteaza caldura din interior si elimina caldura in exterior. Agentul are un punct de fierbere foarte scazut. Aceasta inseamna ca isi schimba starea la temperaturi scazute. Acest lucru este esential pentru a face un sistem de aer conditionat sa functioneze in conditii de siguranta fara a genera un nivel periculos de caldura. Unul dintre cele mai comune tipuri de agenti refrigerenti este freonul.

Compresor

Ganditi-va la compresor ca “inima” sistemului, pompand agentul frigorific prin toate componentele de racire. Agentul frigorific intra in compresor sub forma de vapori reci cu presiune mica si este eliminat in exterior sub forma unui gaz fierbinte cu presiune mare. Sub aceasta actiune, agentul se transforma in stare lichida, ajungand din nou in rezervor pentru inceperea unui nou ciclu de racire in ceea ce numim vaporizator.

Condensator

Din compresor, vaporii agentului frigorific se deplaseaza la condensator. Aici, vaporii de inalta presiune sunt raciti pe masura ce trec prin bobinele de condensare. Un condensator raceste vaporii din interiorul bobinelor. Pe masura ce agentul frigorific se raceste, el se schimba de la vapori fierbinti, la un lichid fierbinte la presiune ridicata. Compresorul, bobina condensatorului si ventilatorul condensatorului sunt situate in unitatea exterioara.

Supapa de expansiune

Supapa de expansiune este ceea care raceste. Lichidul racit intra inapoi in vaporizator, unde incepe procesul de transformare in gaz. Aparatul de aer conditionat nu este altceva decat un dispozitiv destinat sa forteze extinderea agentului frigorific, ceea ce ii creeaza capacitatea de a raci aerul.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si