Cum sa va protejati locuinta impotriva daunelor provocate de ploi

Putine lucruri sunt la fel de chinuitoare pentru proprietarii de case, ca inundarea spatiului de locuit. Poate fi o problema sinistra si deranjanta, pe care multi nu o descopera pana cand nu  devine o problema majora si costisitoare. In cel mai rau caz, umiditatea are potentialul de a va deteriora casa, cu consecinte structurale grave care includ mucegaiul, putregaiul lemnului si chiar fisura fundatiei.
Cea mai buna modalitate de a face fata daunelor provocate de apa este sa le preveniti. Iata masurile pe care le puteti lua pentru a impiedica intrarea apei din afara:

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

Hidroizolarea exteriorului

Exteriorul casei este prima linie de aparare impotriva daunelor provocate de apa. Protejati-va locuinta prin intretinerea exterioara.

Intretinerea acoperisului

Acoperisul casei are ca scop principal evitarea patrunderii apei in casa. Neintretinerea ar putea duce la o serie intreaga de probleme, dintre care cele mai grave ar include daune ce compromit structura casei.
Cele mai multe acoperisuri au o durata de viata cuprinsa intre 20 si 30 de ani, astfel incat este usor sa credeti ca, daca nu ati depasit aceasta perioada de utilizare, totul este bine. Dar asta nu este neaparat adevarat.
Clima, conditiile meteorologice si chiar copacii din apropiere, pot cauza deteriorarea sindrilelor de pe acoperis. Inspectati periodic acoperisul de sindrile deteriorate, slabite sau lipsa. Inlocuirea oricarei sindrile care lipseste sau este in stare proasta, este un proiect rapid si ieftin care poate prelungi durata de viata a intregului acoperis.

Izolarea ferestrelor si usilor

Ferestrele si usile sunt locuri vulnerabile pentru scurgerea apei. Apa se poate infiltra prin spatiul din jurul ferestrelor si al usilor, daca acestea nu sunt izolate corespunzator. Asigurati-va ca sigiliile din jurul ferestrelor si usilor sunt in forma buna.
Inspectati exteriorul ferestrelor si usilor. Orice fisuri mari intre rama si casa pot fi umplute cu spuma izolatoare. Chiar si un strat proaspat de vopsea poate bloca patrunderea umezelii in lemn.

Mentineti finisajele exterioare

Semnele de deteriorare prezente pe peretii interiori ai casei, care nu par sa aiba o sursa precum mucegaiul, exfolierea vopselei sau decolorarea, ar putea fi cauzate de apa care intra prin gauri in peretii exteriori.
Daca vopseaua exterioara nu este bine intretinuta, apa ar putea patrunde cu usurinta in interiorul casei. Inspectati periodic peretii exteriori. Cautati semne de deteriorare cum ar fi gauri, putregai sau colmatare.

Asigurati drenajul corespunzator

Puteti lua masuri pentru a evita patrunderea apei in casa, insa izolarea individuala nu este suficienta pentru a va proteja locuinta de daunele provocate de apa. Daca apa nu este indepartata corespunzator de la baza casei, fundatia ar putea fi expusa riscului.

Chiar si cele mai bune masuri de impermeabilizare nu vor face fata apei statatoare care se colecteaza pe sau in jurul casei in zone de drenaj slab, afectand amenajarea exterioara.

Curatati jgheaburile

Asigurarea ca jgheaburile functioneaza corect este esentiala pentru a va proteja locuinta impotriva daunelor cauzate de apa. Daca jgheaburile sunt pline de frunze si alte resturi, sau nu sunt inclinate in mod corespunzator pentru a dirija apa, atunci aceasta se va scurge pe partea laterala a casei si se va colecta la baza ei, ceea ce ar putea pune fundatia la risc.

Redirectionati apa

Daca locuinta voastra se afla pe fundul unui versant, scurgerile de apa din curte ar trebui sa fie dirijate departe de casa. In caz contrar, riscati probleme cu apa stagnata in apropierea fundatiei. De-a lungul timpului, acest lucru poate cauza erodarea terenului din apropierea fundatiei, facandu-l vulnerabil.

Desigur, daunele cauzate de apa nu se limiteaza la ploi. Tevile si supapele de scurgere din interiorul casei pot provoca amenajarii exterioare probleme la fel de grave ca si intruziunea apei de ploaie, dar protectia casei incepe cu exteriorul.
Asigurati-va ca acoperisul, peretii exteriori, jgheaburile si burlanele functioneaza asa cum trebuie pentru a va mentine casa sigura si… uscata.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si