Ce generator imi trebuie pentru o casa?

barbat-cu-generator-electric

Generatoarele exista de multi ani pe piata, dar principiul lor de functionare a ramas in mare parte neschimbat. In mod obisnuit, un generator consta intr-o sursa de energie, adesea un combustibil fosil precum benzina sau motorina, care este folosit pentru a alimenta un motor conectat la un alternator care genereaza curent electric.

Chiar daca principiul de functionare a ramas acelasi, modelele s-au diversificat si tehnologia acestor generatoare a avansat cu trecerea timpului. Asadar, daca nu stii exact ce generator sa alegi pentru locuinta ta, iata cateva aspecte care te pot ajuta sa iti dai seama!

Pentru o casa, cel mai potrivit generator este generatorul monofazat, deoarece puterea pe care o genereaza este indeajuns de mare pentru consumul unei locuinte!

Tipul de generator

Primul pas in alegerea celui mai potrivit generator de curent pentru locuinta ta consta in selectarea tipului de generator. Este important sa determini daca ai nevoie de o sursa stabila de curent care sa ofere energie fara intrerupere timp de mai multe zile, sau daca un generator de avarie care poate furniza curent electric pentru o perioada limitata de timp este suficient si mai accesibil din punct de vedere financiar.
Dupa ce ai stabilit tipul de generator dorit in functie de numarul de ore de functionare continua, poti alege tipul de generator in functie de tensiunea si puterea furnizata. Astfel, ai posibilitatea sa optezi intre:

Generatoarele de curent monofazate, care furnizeaza o tensiune de 240 V si au puteri mici, de pana la 20 kW;
Generatoarele de curent trifazate, care furnizeaza curent cu o tensiune de 400 V si au puteri mai mari.

generator-electric-mic

Combustibilul

Exista mai multe tipuri de combustibili atunci cand vine vorba de alimentarea generatoarelor de curent. Generatoarele de curent pe motorina sunt caracterizate de un consum de combustibil redus, o fiabilitate mai mare, o functionare stabila a generatorului si capacitatea de a functiona intrerupt pentru perioade mai lungi, facandu-le o sursa ideala de energie stabila. In cazul in care ai nevoie de un generator de curent pentru perioade scurte de timp, generatoarele pe benzina sunt mai potrivite datorita pretului de achizitie mai redus.

Pe langa cele doua tipuri de generatoare mentionate, exista si generatoarele de curent pe gaz, care sunt mai putin intalnite in tara noastra. Acestea au avantajul de a fi alimentate in mod continuu cu combustibil, fara a necesita realimentare.

pornire-generator-electric

Durata de functionare si eficienta generatorului

Durata de functionare a fiecarui generator este determinata de capacitatea rezervorului de combustibil. Astfel, un rezervor mai mare va oferi, in majoritatea cazurilor, o perioada mai lunga de functionare. Generatoarele cu invertor sunt cunoscute pentru eficienta lor in ceea ce priveste consumul de combustibil, datorita capacitatii lor de a ajusta viteza motorului in functie de sarcina consumatorului. Acestea pot economisi pana la 40% din combustibil in comparatie cu generatoarele conventionale, iar durata de functionare este, in general, mai mult decat adecvata pentru cele mai comune utilizari.

Generator electric de avarie sau independent?

Pentru a obtine independenta energetica sau pentru a avea siguranta ca penele de curent nu vor afecta activitatile tale, cea mai accesibila solutie ramane utilizarea unui generator stationar. Generatoarele stationare sunt mini-centrale care pot furniza zeci de kilowati in caz de nevoie, dar chiar si modelele mai mici sunt adecvate pentru o gospodarie medie. Fiind amplasate fix si avand o sursa constanta de combustibil, un generator stationar poate furniza curent pe termen nelimitat (daca este conectat la reteaua de gaze naturale).

generator-electric-mare

Daca iei in considerare achizitionarea unui generator de curent de avarie, pe care il vei utiliza rar, atunci un generator de avarie este alegerea perfecta. Acesta va fi pus in functiune doar cateva ore atunci atunci cand furnizarea de energie electrica este intrerupta, si vei dori sa alimentezi frigiderul, centrala termica, televizorul, cateva becuri si eventual pompa de apa sau hidroforul. In aceasta situatie, nu vei avea neaparat nevoie de fier de calcat sau masina de spalat. Ca sa-ti dai seama ce putere ar trebui sa aiba un astfel de generator aduna puterile electrice ale aparatelor pe care le vei utiliza si vei obtine puterea minima necesara, in exemplul mentionat fiind in jur de 2.000-2.500 de wati.

Asadar, ​​alegerea unui generator de curent potrivit pentru casa ta este o decizie importanta si trebuie sa fie una informata. Analiza nevoilor specifice de energie electrica, evaluarea tipului potrivit de generator, cercetarea calitatii si fiabilitatii produsului, precum si luarea in considerare a eficientei energetice si a altor factori relevanti sunt etape esentiale in procesul de selectie. In plus, exista si alte aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare, cum ar fi nivelul de zgomot, sistemul de pornire si bugetul disponibil. Analizarea atenta a acestor factori va asigura ca alegi un generator care sa-ti indeplineasca nevoile specifice si sa-ti ofere o sursa constanta si fiabila de energie electrica pentru casa ta.

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
www.binance.com sign up

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Citeste si