Tipuri de calorifere electrice – alegerea caloriferelor potrivite

Termostat calorifer

Ce sunt caloriferele electrice?

Timp de secole, oamenii au cautat in mod constant gasirea de noi modalitati de a furniza caldura gospodariilor lor, de la semineele traditionale mari si calorifere, pana la sistemele de centrala eficiente din punct de vedere al costurilor.

De la prima lor aparitie pe piata, caloriferele electrice au trecut printr-o serie de imbunatatiri tehnice si ceea ce fusese un metal greu si scump, este acum un incalzitor electric eficient si rentabil.

Diferenta intre caloriferele electrice si alte tipuri, consta in faptul ca acestea utilizeaza energie electrica pentru producerea caldurii. Caldura este eliberata odata ce electricitatea trece prin elementul de incalzire termica al caloriferului – un rezistor electric; astfel, se poate afirma ca aceste calorifere transforma energia electrica in caldura.

Tipuri de calorifere electrice

In functie de anumite caracteristici tehnice si de modul de distribuire a caldurii, caloriferele electrice pot fi impartite in 4 categorii distincte:

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

Aerotermele

Aceste incalzitoare electrice constau in doua parti principale: ventilatorul si radiatorul. Ventilatorul asigura un flux constant de aer prin elementul de incalzire (fire spiralate sau tubulare) care incalzeste aerul, ce este ulterior raspandit in incapere.

Un termostat incorporat opreste ventilatorul odata ce atinge o temperatura predeterminata. Poate include si o functie de control a vitezei de rotatie a ventilatorului, care va proteja unitatea de supraincalzire in timpul utilizarii prelungite.
Avantajele unei aeroterme sunt in principal o incalzire rapida a aerului si capacitatea acestuia de a mentine o temperatura constanta in spatii relativ mari.

Caloriferele cu convectie

Principiul de functionare al unui calorifer cu convectie se bazeaza pe transferul de energie termica, prin miscarea naturala a aerului, pe verticala. Aerul rece de la nivelul pardoselii intra in calorifer, unde este incalzit de o rezistenta. Miscarea continua a aerului cald creeaza o temperatura si un mediu confortabil in camera.

Convectorul in sine consta dintr-o carcasa metalica cu elemente de incalzire incorporate, care sunt controlate de un termostat sau de un timer special conceput. Nu arde oxigenul, nu usuca aerul, nu este sensibil la umiditate, este sigur si usor de asamblat.

Caloriferele cu raze infrarosii

Acest tip de dispozitiv de incalzire este o forma destul de noua de incalzire, iar utilizarea acestuia castiga un ritm mai puternic de la an la an. Diferenta principala in comparatie cu alte incalzitoare electrice este ca dispozitivul in sine nu incalzeste aerul in camera, incalzirea are loc prin utilizarea unor unde electromagnetice de o anumita frecventa, pastrand in acelasi timp radiatorul rece.
Caloriferele cu infrarosu sunt echipate cu senzori de siguranta care vor opri automat dispozitivul in caz de rasturnare.

Caloriferele electrice pe baza de ulei

Spatiul interior al caloriferului este umplut cu ulei mineral. Elementul de incalzire incalzeste uleiul, in timp ce caldura este transferata din radiator in zona inconjuratoare. Elementele de incalzire sunt incastrate in interiorul radiatorului, ceea ce previne arderea oxigenului si a particulelor mici de praf.
Avantajele imediate ale unui calorifer electric pe baza de ulei deriva din caracteristicile sale de siguranta la foc, functionarea fara zgomot si mobilitatea sporita.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si