Cum se face vinul de casa?

sticla-si-pahar-cu-vin
Red wine bottle and wine glass in front of wooden wall. With copy space

In Romania, exista o traditie veche legata de vin, mentionata inca din timpurile tracilor. Ocupandu-se dintotdeauna de viticultura, cresterea animalelor si apicultura, romanii din zonele rurale pregatesc adesea vinul acasa.

Desigur, procesul necesita urmare unor pasi foarte clari, ca vinul sa iti iasa bun si sa poata sa-si pastreze aroma si taria pentru cat mai mult timp.

Iata in articolul ce urmeaza etapele pregatirii unui vin de casa bun.

Ca sa pregatesti vinul in casa ai nevoie de urmatoarele:

  • Intre 10 si 100 kg de boabe de struguri;
  • Intre 50 si 2000 de gramde de zahar pe litru de suc de struguri (cantitatea se stabileste in functie de soiul de struguri ales);
  • Apa – se recomanda sa adaugi o cantitate mica de apa in anii secetosi in care culturile de struguri nu sunt foarte prospere;

1. Selectarea strugurilor

Alegerea strugurilor potriviti este un factor cheie in obtinerea unui vin de calitate. Este recomandat sa utilizezi struguri sanatosi, proaspeti si de buna calitate. In functie de tipul de vin pe care vrei sa-l prepari – alb sau rosu – vei folosi struguri din soiuri diferite. Uneori, cei care prepara vin de casa, aleg sa amestece 2 sau mai multe soiuri de struguri.

vita-de-vie-cu-struguri

2. Zdrobirea strugurilor

Dupa ce ai selectat cu atentie strugurii, astfel incat sa fie proaspeti si de soi, incepe sa-i speli din abundenta, astfel incat sa indepartezi orice impuritate sau urme de praf. Apoi, strugurii pot fi zdrobiti manual sau cu ajutorul unui dispozitiv specializat pentru a stoarce tot sucul din acestia.

3. Fermentarea strugurilor

Dupa spalare si zdrobire, sucul rezultat trebuie sa fie transferat intr-un recipient special pentru fermentare, de obicei o damigeana de sticla sau un butoi de lemn. In acest stadiu, este adaugata drojdia, care va transforma zaharurile in alcool. Este important sa urmezi instructiunile de fermentare si sa mentii temperatura si conditiile adecvate pentru ca procesul sa se desfasoare corect.

4. Filtrarea și îmbutelierea

Dupa ce fermentarea a avut loc si vinul a devenit clar, acesta poate fi filtrat pentru a elimina sedimentele si impuritatile ramase. Apoi, vinul poate fi imbuteliat in sticle de sticla curate si sigilate pentru a fi pastrat si maturat. Ai grija sa depozitezi sticlele intr-un loc racoros, cum ar fi in camara sau beci.

sticle-de-vin

Ca sa obtii un vin “curat” si cat mai de calitate, este necesar ca echipamentul folosit in procesul de pregatire a bauturii alcoolice sa fie spalat cu atentie inainte. De asemenea, igiena spatiului in care se prepara vinul este o alta conditie de baza.

Asadar, fabricarea vinului acasa este o solutie perfecta atunci cand vrei eviti vinul din comert si sa te bucuri de o bautura naturala, prepara de tine. Esential este sa tii cont de pasii prezentati in acest articol, adica sa selectezi cu atentie strugurii, sa-i speli din abundenta, sa-i lasi la fermentat indeajuns de mult si sa imbuteliezi vinul in sticle pe care sa le inchizi bine, astfel incat sa se pastreze pentru cat mai mult timp!

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si