Cum alegem culoarea lavabilei pentru camera copiilor

Alegerea culorii pentru peretii camerei copilului poate fi distractiva si chiar usoara. Acesteia ii trebuie acordata atentie, deoarece culoarea este elementul cel mai emotional si convingator in orice incapere.

Pentru a intelege elementele de baza ale culorii si “ce merge” cel mai bine, imaginati-va un cerc taiat in 12 sectiuni, ca o placinta. Culorile trebuie sa fie aranjate in acest cerc in ordinea curcubeului: rosu, rosu-portocaliu, portocaliu, galben-portocaliu, galben, galben-verde, verde, albastru-verde, albastru, albastru-violet, violet si rosu-violet.

Roata culorilor va poate ajuta pe dvs. si pe copilul dvs. sa alegeti o schema de culori, indiferent daca este vorba de ceva traditional sau mai aventuros, cum ar fi portocaliu, albastru-violet si alb sau negru.

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

O schema complementara combina 2 culori opuse una fata de celalalta pe roata de culoare; de exemplu, portocaliu si albastru sau rosu-portocaliu si verde-albastru.

O divizare complementara foloseste 2 culori pe fiecare parte a complementului unei culori; de exemplu, portocaliu + albastru-verde si albastru-violet.

O alta modalitatea de a combina culorile mai usor, este sa utilizati o combinatie de 3 culori care sunt alaturate pe roata de culoare. Albastru-violet, albastru si verde-albastru sunt o combinatie potrivita pentru un cadru cool, relaxant, in timp ce galben-portocaliu, galben si verde-galben sunt potrivite pentru copiii plini de energice si veseli.

Retineti ca puteti combina orice culoare cu neutre: alb, bej, maro, gri si negru. Daca culoarea preferata este o culoare prea puternica si tipatoare, combinarea ei cu o nuanta neutra va oferi un aspect al camerei mult mai primitor si placut. De exemplu, combinatiile rosu, alb si negru; portocaliu, bej si maro; si violet, alb si gri sunt 3 exemple in acest sens. 

Este mult mai usor sa va vedeti optiunile atunci cand utilizati o roata a culorilor. Incercati diferite combinatii pana cand veti obtine una care va place atat dvs. cat si copilului. Daca vi se pare prea complexa aceasta metoda, mergeti direct in magazinele de design interior si verificati paletarele de culori disponibile.

Asigurati-va ca utilizati culorile in urmatoarea proportie: folositi o culoare usoara sau rece in cea mai mare cantitate, o culoare medie in urmatoarea cantitate cea mai mare si culoarea cea mai intensa sau mai inchisa in cea mai mica cantitate (ca accent).

Evitati haosul vizual prin alegerea a maxim 2 sau 3 culori si adaugati varietate utilizand nuantele acestor culori + neutre. Cand veti adauga toate hainele, decoratiile, jucariile si alte accesorii ale copilului, camera vor fi destul de colorata!

Culorile primare

Rosu, albastru si galben sunt cele 3 culori primare, deoarece nu pot fi create prin amestecarea altor culori. Daca veti alege aceste trei culori, sau oricare dintre ele, camera va avea un aspect incredibil. Rosu, albastru si galben, culorile primare de la care se creeaza toate celelalte nuante, dau un sentiment tanar, vesel si direct, care este potrivit doar pentru camera unui baietel. Albul si tonurile din lemn natural confera un fundal linistitor aceste culori vii. Alb, negru sau nuanta lemnului sunt numite culori neutre care nu concureaza cu culorile primare. Pentru a lumina culorile primare, doar adaugati alb.

Culorile secundare

Intre culorile primare sunt cele 3 culori secundare realizate prin combinarea a 2 culori primare. Orange (amestec de rosu si galben), verde (galben si albastru) si purpuriu sau violet (albastru + rosu), va ajuta la extinderea alegerilor.
Iata cateva optiuni populare pe care le-ati putea folosi pentru camera copiilor dvs.:

  • Verde si galben – proaspete ca o pajiste insorita. Adaugati accente portocalii pentru personalitate.
  • Rosu, galben si verde – vesel ca un circ sau un camp de lalele.
  • Orange si albastru – un favorit al baietilor. Adaugati alb pentru a crea o nuanta soft, de piersica, care se potriveste si fetelor.

In timp ce portocaliu atrage imediat si verdele este linistitor si popular, este posibil sa gasiti culoarea violet un pic tipatoare pentru copiii foarte mici – cu exceptia cazului in care, desigur, este regasita intr-un animalut de plus. Pentru a integra culoarea violet in camera mai usor, incercati una dintre urmatoarele:

  • Violet si galben auriu – ideal pentru o amenajare cavaleresca
  • Lilac (violet + alb) si verde de primavara – eleganta si farmec
  • Violet si roz – preferatele fetitelor

Culori tertiare

Culorile tertiare sunt realizate prin amestecarea a 2 culori secundare sau a unei culori primare si secundare. Cele 6 culori tertiare – rosu-portocaliu, galben-portocaliu, galben-verde, albastru-verde, albastru-violet si rosu-violet va ofera o gama completa de optiuni de vopsire a peretilor. Deschideti-le cu alb sau adaugati negru ori gri pentru un aspect mai dramatic care va captiva un adolescent pretentios. Iata cateva combinatii care trebuie luate in considerare:

  • Galben-verde (cunoscut si ca lime), violet (sau liliac) si negru
  • Albastru-verde (aqua, turcoaz), rosu-portocaliu (coral) si galben-portocaliu + alb sau negru
  • Rosu, albastru-violet si gri
  • Portocaliu, albastru-violet (sau periwinkle), si alb sau negru
0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si