Blaturile de marmura sunt intotdeauna o alegere stilata si sofisticata

Total
0
Shares

Marmura este apreciata pentru frumusetea si functionalitatea sa de mii de ani. Frumusetea sa naturala, usurinta de extractie si proprietatile structurale o fac ideala pentru diverse constructii. Din punct de vedere estetic, marmura ofera un aspect vizual ca nici o alta piatra.
Aspectul acesteia vorbeste de la sine, fiind asociata cu eleganta ca parte proeminenta a artei si arhitecturii din Roma Antica si Grecia.

Cuvantul marmura este derivat din cuvantul grecesc marmaros, care inseamna a straluci, a scanteia. Recristalizarea calcarului creeaza marmura sub caldura intensa si presiune. Poate fi gasit in multe tari, insa Italia, Spania, China si India sunt liderii mondiali in productia de marmura.

Aplicarea intensa a caldurii si presiunii pe parcursul a milioane de ani, cunoscuta sub denumirea de metamorfoza, incorporeaza impuritatile ce inconjoara calcarul in roca nou formata.

Procesul unic de formare a creat poate sute de tipuri distincte de marmura, unele dintre acestea fiind cele mai populare si utilizate in mod obisnuit. Acest proces geologic diferentiaza marmura si o face diferita de toate celelalte pietre.

Folierea este o caracteristica a multor pietre metamorfice care indica existenta diferitelor straturi.
Lipsa foliatiei este una dintre proprietatile care fac din marmura o astfel de piatra ideala, atat functional, cat si decorativ. Spre deosebire de alte roci metamorfice precum gneisul, ardezia si fitilitul, marmura este solida si neteda. Izotropia descrie modul in care marmura nu este directionala. Daca o bucata de marmura este taiata din partea superioara, laterala sau sub un unghi, modelul rezultat va arata aproape la fel.

Omogenitatea este o proprietate similara care descrie uniformitatea marmurei. Aceasta proprietate critica rezulta in caracteristici vizuale consecvente in intregul material: modelele unice sunt constante si nu se repeta. Cand marmura este folosita pe un blat lung, de exemplu, nu trebuie sa va faceti griji ca un capat al suprafetei va fi frumos si ce celalalt lipsit de interes.

Modul in care lumina interactioneaza cu marmura joaca un rol esential in luciul bland care ii confera stralucire in comparatie cu stralucirea altor pietre de dimensiuni precum granitul.

Gradul in care o suprafata afecteaza calea luminii ce reflecta in ea, are un efect semnificativ asupra aspectului respectivei suprafete. Suprafetele cu un indice de refractie ridicat va refracta lumina, ceea ce impiedica patrunderea luminii.
Lumina care se reflecta din aceste materiale are ca rezultat o suprafata stralucitoare. Indicele de refractie al marmurei este destul de scazut, ceea ce inseamna ca lumina poate patrunde pe suprafata sa inainte de a fi reflectata.
Aceasta calitate este cea care ofera blaturilor de marmura stralucire si care da viata statuilor din marmura. Aceasta calitate este rara in randul altor pietre si adauga un caracter distinctiv marmurei.

Marmura si-a gasit drumul in viata oamenilor de zi cu zi in bucatariile casnice. Blaturile din piatra sunt renumite pentru functionalitatea si aspectul elegant.

Spre deosebire de lemn si Formica, blaturile din piatra pot rezista expunerii repetate la apa si caldura. Teoretic, nu ar exista nicio diferenta intre blatul din granit, talc, ardezie si marmura.
Diferenta in modul in care aceste pietre fac fata provocarilor de mediu nu este extrema. Ardezia poate fi intr-adevar fragila la colturi si margini, iar piatra de sapun este susceptibila de zgarieturi de cutit, dar o mare parte a deciziei dintre piatra naturala.

Natura s-a dovedit a fi cel mai fabulos designer. Procesele naturale prin care caldura si presiunea sunt aplicate pe piatra, topind-o cu ea insasi si impuritatile din interior, sunt ceea ce creeaza designurile si modelele orbitor din marmura. Granitul nu este o roca metamorfica; nu beneficiaza de acest proces natural de proiectare. Ardezia si piatra de sapun sunt ambele roci metamorfice, sunt „coapte” in natura la fel ca marmura, dar nu dau aceleasi rezultate. Pietra de sapun si ardezia sunt, de asemenea, mai putin durabile si nu au frumusetea clasica a marmurei.

Marmura a fost recunoscuta pentru frumusetea sa unica cu mai bine de 2500 de ani in urma. Anticii l-au apreciat pentru capacitatea sa de a da viata statuilor si soliditatea arhitecturii. Ulterior, europenii au apreciat-o din aceleasi motive si a continuat sa fie un simbol al clasei si al elegantei in perioada iluminatoare. Se inspira atat din iluminare cat si din perioada clasica, nu este de mirare ca marmura a facut parte din estetica americana de la bun inceput. Popularitatea marmurii astazi poate fi atribuita tuturor acestor lucruri, precum si faptul ca marmura are un apel vizual incontestabil cu sau fara validarea celor dinaintea noastra.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si