Iesi la picnic dupa pandemie? Ce trebuie sa respecti si ce amenzi risti

Daca aveti in plan iesirea in aer liber, la un picnic, trebuie totusi sa va protejati in continuare si sa mentineti distantarea fata de cei care nu fac parte din familia voastra, dar si sa respectati regulile impuse, pentru a evita amenzile usturatoare.

Activitatile in aer liber devin din ce in ce mai obisnuite intrucat regulile stricte de carantina si distantarea sociala sunt mai relaxate fata de acum 2 luni. Daca aveti in plan iesirea in aer liber, la un picnic, trebuie totusi sa va protejati in continuare si sa mentineti distantarea fata de cei care nu fac parte din familia voastra, dar si sa respectati regulile impuse, pentru a evita amenzile usturatoare.

Vestea buna: daca sunteti precauti si constiinciosi, puteti iesi la picnic fara a va pune in pericol pe voi sau pe ceilalti. Iata de ce trebuie sa tineti cont:

Daca iesiti la iarba verde trebuie sa respectati anumite prevederi, conform legislatiei in vigoare, iar cei care nu respecta aceste obligatii risca amenzi usturatoare ce pot ajunge chiar la 5.000 de lei.

Planificati-va locatia

Planificati-va vizita in parc in avans. Daca vreti sa va bucurati de un picnic linistit, incercati sa mergeti la orele mai libere si neaglomerate, pentru a evita multimile.

Inainte insa, nu uitati ca deseurile trebuie aruncate in containere, doar in locurile special amenajate. Daca spatiul in care vreti sa faceti picnicul nu este special amenajat pentru o astfel de activitate, puteti risca o amenda intre 1.000 si 3.000 de lei.

Echipati-va corespunzator
Nu uitati sa luati cu voi o masca, dezinfectant de maini si manusi, propria sticla de apa patura. Daca va hotarati sa faceti picnicul intr-un parc, retineti ca serviciile parcului pot fi inchise. Daca doriti sa aprindeti focul, trebuie sa o faceti doar in locurile special amenajate. Si trebuie sa il supravegheati in permanenta. In caz contrar, riscati o amenda de 2.000 si 5.000 de lei.

Parcati-va masina doar in locurile amenajate.  In caz contrar, amenda este intre 100 si 200 de lei.

Nu contati pe toaletele publice sau fantanile de apa si totodata nu va este permis sa spalati tacamurile in apele alaturate, dar nici sa le spalati intr-un alt recipient si sa aruncati apa murdara in apele din zona sau pe pamant. Cei care nu respecta aceste conditii risca amenzi intre 100 si 200 lei.

La plecare, trebuie sa lasati locul „curat si nealterat”, conform legii picnicului. Cei care incalca aceste prevederi risca amenzi intre 100 si 2.000 de lei pentru nerespectarea depunerii selective a deseurilor si intre 300 si 3.000 de lei pentru alterarea locului in care s-a tinut picnicul.

Amenzile pot fi aplicate atat de catre politisti si jandarmi, cat si de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu si autoritatile administratiei publice locale.
Autoritatile pot inspecta periodic zonele de picnic, sa verifice datele de identificare ale persoanelor aflate in acestea si, daca este cazul, sa evacueze contravenientii.

Toate aceste masuri fac parte din actul normativ Legea nr. 54/2012 si au ca scop prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului si asupra starii de sanatate a oamenilor.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si