Romanii vor primi ajutor din partea Guvernului pentru plata facturilor si vouchere pentru alimente

Romanii vor primi ajutor din partea Guvernului pentru plata facturilor si vouchere pentru alimente

La ora actuala multi romani se confrunta cu o stare financiara precara. De aceea, statul a decis sa vina in ajutorul persoanelor cu venituri foarte mici.

MIPE (Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene) a subliniat, intr-un comunicat oferit luni, ca romanii cu un grad extrem de excluziune sociala pot primi pana la 10.000 lei pentru nevoile imediate. Acesti bani sunt destinati in special platii facturilor la energie si achizitionarii de alimente.

Iata cine poate beneficia de aceste ajutoare si in ce forma sunt acordate.

Card de energie in valoare de 1.400 lei care va fi alimentat in doua transe

Marcel Bolos, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, a aprobat modelul cardului de energie, care e menit sa ajute persoanele vulnerabile prin compensarea preturilor. Suma totala acordata este de 1400 de lei si va fi impartita in doua transe egale, in felul urmator:

  • 700 de lei vor fi acordati in luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie;
  • 700 lei vor fi acordati in luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie;

Cine poate beneficia de aceasta masura?

‌De aceasta masura vor beneficia persoanele vulnerabile din urmatoarele categorii:

  • Beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, pensionarii din sistemul public de pensii sau pensionarii care se afla in evidenta caselor de pensii sectoriale;
  • Pensionarii care primesc pensie de invaliditate si a caror venituri lunare sunt mai mici de 2000 lei/luna, indiferent de varsta pe care o au;
  • Persoanele cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei, care sufera de un handicap grav sau mediu; 
  • Familiile sau persoanele cu dreptul la un venit minim garantat;

Vouchere in valoare de 250 lei pentru alimente și mese calde

O alta masura menita sa ajute persoanele defavorizate in 2023, este oferirea voucherelor pentru achizitia de alimente si mese calde. Fiecare voucher are valoarea de 250 de lei.  

cos-cu-alimente

Programul „Sprijin pentru Romania” a sustinut pana acum 2,5 miliarde de romani aflati in situatii de risc de saracie, cu 4 transe de vouchere sociale in valoare de 1000 de lei. In 19 decembrie, orice persoana care detinea deja un card de vouchere a primit a 4-a transa.

In 2023, grupurile vulnerabile vor primi alte 6 noi transe de vouchere sociale, a cate 250 de lei fiecare, o data la 2 luni.

Cine beneficiaza de voucherele sociale?

Categoriile de persoane ce vor beneficia de vouchere sociale sunt:

– Pensionarii din sistemul public de pensii, cei aflati in evidenta caselor de pensii si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, care au venituri lunare nete mai mici sau egale cu 1700 de lei;

– Copiii si adulții cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete proprii mai mici de 1700 de lei;

– Familiile care au cel putin 2 copii, acolo unde veniturile nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;

– Familiile monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 de lei;

Conform statisticilor, Romania se confrunta cu o stare dominanta de saracie care poate duce, in anumite cazuri, la precaritate alimentara. Asadar, statul a decis sa vina in ajutorul persoanelor din categoriile vulnerabile, care au venituri cu mult sub cele normale. Ajutoarele includ, printre altele, compensarea facturilor la energie si vouchere destinate achizitionarii de alimente si mese calde.

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
binance акаунтын ашу

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Citeste si