Adio „Prima Casa” – Noutati si schimbari in cadrul programului

Probabil inca sunt persoane care se gandesc la aceasta varianta, de aceea, inainte de a incepe acest process, trebuie sa fiti foarte bine informati pentru a evita eventuale situatii neprevazute si in acelasi timp, neplacute

Daca iti doresti sa renunti la plata lunara a chiriei si sa investesti intr-o casa a ta, cel mai probabil primul lucru care iti vine in minte este creditul Prima Casa. Acest program s-a dovedit a fi de-a lungul anilor, un real ajutor pentru realizarea acestui vis in vietile multor tineri si familii la inceput de drum.
Probabil inca sunt persoane care se gandesc la aceasta varianta, de aceea, inainte de a incepe acest process, trebuie sa fiti foarte bine informati pentru a evita eventuale situatii neprevazute si in acelasi timp, neplacute.

Cum se schimba programul „Prima Casa”?

In primul rand, a doua jumatatea a anului 2019, vine cu noutati, modificari si imbunatatiri ale programului, anuntate chiar de Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Intr-un comunicat de presa, acesta a anuntat modificarea conditiilor, precum si a denumirii programului. Astfel programul “Prima Casa” nu va mai purta aceasta denumire; acesta va dobandi caracter social si va fi redenumit “O Familie, o casa”.

Acesta precizeaza ca initiativa doreste sa ofere sprijin persoanelor si familiilor tinere, cu venituri mici care nu isi pot permite o locuinta decenta.
Totodata, programul isi propune sa sofere sprijin si sectorului economic si constructii, intrucat va duce la infiintarea de noi locuri de munca si va contribui la dezvoltarea afacerilor.

Care sunt conditiile noului program “O familie, o casa”?

Printre noutatile programului apare introducerea unui prag de venit si un pret maxim pentru achizitionarea noii locuinte. Pentru a detalia, actul normative care completeaza si modifica OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casa” presupune urmatoarele modificari:

• Asa cum am mentionat deja, prima modificare intervine in titulatura programului. „Prima casa” devine programul „O familie, o casa”.

• Se introduce un prag de venit pentru beneficiarii acestui program. Astfel:

– in momentul solicitarii creditului, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 lei;

– in cazul familiilor cu 1 sau mai multi copii, in momentul creditului, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei.

•  Se mentine solicitarea avansului minim de 5 % din pretul de cumparare al locuintei. Pretul de cumparare al locuintei insa, trebuie sa fie de maximum 70.000 EUR sau echivalentul in lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare.

• Se acorda finantare a subventiilor pentru dobanda, astfel:

– reducere cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii de credit pentru familii cu un singur copil.

– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului pentru familie cu 2 sau mai multi copii.

Prin urmare, noua varianta de program este mai restrictiva pentru cei cu venituri mai mari. Avantajosi vor fi cei cu familiile numeroase, intrucat primesc si o reducere de dobanda de un punct procentual, astfel rata ajungand sa fie mai mica decat in conditiile actualului program Prima Casa.

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kode Referal Binance
3 months ago

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Citeste si