Certificatul de performanta energetica – ce este, de unde se obtine si care este pretul unuia?

Certificatul de performanta energetica intra in joc ori de cate ori o proprietate este construita, vanduta sau inchiriata. Daca detineti o casa, obtinerea unui sondaj privind performanta energetica va poate ajuta sa identificati modalitati de a economisi bani pe facturile de energie si de a imbunatati confortul casei.

Ce este certificatul de performanta energetica?

Un certificat de performanta energetica este un raport care evalueaza eficienta energetica a unei proprietati si recomanda modalitati specifice in care eficienta proprietatii ar putea fi imbunatatita precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.

In acest fel se poate determina eficienta energetica a cladirii, deci cantitatea de energie ce este consumata prin incalzirea, iluminarea si producerea apei calde menajere.

De asemenea, un certificat energetic evidentiaza imbunatatirile eficientei energetice pe care le-ati putea aduce, cat vor costa si cat puteti economisi. Acest lucru poate fi util cand doriti sa va imbunatatiti proprietatea curenta sau daca doriti sa cumparati si sa imbunatatiti.

Prin certificatul energetic se stabilesc 2 indici prinicipali:
– clasa energetica – de la A (cea mai eficienta) si pana la G si
– nota energetica – intre 1 si 100, 100 fiind cea mai buna nota.

De unde se poate obtine?

Certificatul de performanta energetica se poate obtine de la auditorii energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Care este pretul unui certificat energetic?

Preturile aproximative se invart in jurul a 2-4 euro/ mp plus TVA. De exemplu, pentru un apartament de 2 camere de cca 60 mp, pretul unei certificari costa undeva la 300 euro tva inclus. Pretul este suportat de catre proprietarul cladirii, deci de catre cel care vinde.

Ce acte sunt necesare pentru a obtine certificatul energetic?

– Plan constructie – va cuprinde pozitionarea cladirii si vecinatatile

– Planurile pentru subsol, parter, nivele curente

– Detalii constructive: pereti, terasa, pod, pardoseala peste sol, subsol, etc.

– Fisa tehnica Termopane

– Tip de incalzire

Este responsabilitatea celui care vinde o proprietate sau a proprietarului de a prezenta certficatul potentialilor cumparatori sau chiriasi. Exista o serie de exceptii de la cerinta de a avea un certificat de performanta energetica. De exemplu, o camera inchiriata intr-o casa nu are nevoie de un certificat de performanta energetica, desi un apartament autonom intr-o casa mai mare care are propria usa de intrare si facilitati va avea nevoie de una.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si