La ce distanta se pun stupii de casa?

Multi romani iau in considerare sa se implice in cresterea de albine in prezent, deoarece aceasta detine o importanta semnificativa, nu doar in ceea ce priveste polenizarea plantelor din gradini. Pe langa contributia lor la supravietuirea polenizatorilor, exista numeroase beneficii pe care cei care incep in apicultura le pot experimenta, conform specialistilor.

Dezvoltarea activitatii apicole imbunatateste procesul de polenizare al culturilor si al florilor din propriul tau spatiu verde, insa aceasta reprezinta doar unul dintre aspectele pozitive de care poti profita. Expertii in psihologie afirma ca apicultura contribuie semnificativ la starea psihica a individului. Participarea la astfel de activitati poate avea efecte relaxante si poate reduce nivelul de stres asociat vietii cotidiene.

Ce distanta trebuie sa fie intre stupi si casa?

Familiile de albine trebuie plasate pe terenurile detinute de apicultori la o distanta minima de 10 metri fata de drumurile publice sau limitele proprietatilor din domeniul public, fie ca acestea se afla in intravilan sau in extravilan. In acelasi timp, trebuie respectata o distanta de cel putin 5 metri fata de limitele proprietatilor din domeniul privat, indiferent daca acestea sunt situate in intravilan sau extravilan.

asezare-stupi

Cati stupi ai voie sa pui in curte?

Pasiunea pentru apicultura a avut un impact pozitiv asupra starii psihice a unui numar mare de romani. Nu vorbim despre o activitate complicata. Ingrijirea albinelor devine o sarcina simpla atunci cand intelegi corect modul in care trebuie sa actionezi pentru a oferi acestor insecte conditii de trai optime.

Daca te atrage ideea de a practica apicultura, cu siguranta vei dori sa afli cateva informatii esentiale, una dintre ele fiind si numarul de stupi pe care ai permisiunea sa ii asezi in curtea ta. Conform legislatiei in vigoare, nu exista o limitare a numarului de familii de albine pe care le poti plasa in mod permanent pe terenul tau.

Cum se pun stupii?

Ar fi ideal sa asezi stupii cat mai departe de locuinte sau, cel putin, intr-un colt opus al acestora, astfel incat sa eviti orice contact direct cu vecinii. In cazul in care detii un teren, indiferent de destinatie, este esential sa pozitionezi stupii la o distanta minima de zece metri fata de drumurile publice sau limitele proprietatilor din sfera publica, indiferent daca se afla in intravilan sau in extravilan.

stupi-albine

Un alt aspect important pe care trebuie sa-l iei in considerare se refera la proprietatile aflate in domeniul privat. Conform Legii Apiculturii, amplasarea stupilor de albine trebuie realizata la o distanta de cel putin cinci metri fata de limitele proprietatilor din domeniul privat, indiferent daca acestea sunt situate in intravilan sau extravilan.

Pasiunea pentru apicultura nu doar ca aduce beneficii practice sub forma cresterii de albine si imbunatatirii polenizarii plantelor, ci se dovedeste a avea si un impact semnificativ asupra starii psihice a apicultorilor. Desfasurarea acestei activitati este perceputa ca o sarcina simpla atunci cand sunt respectate principiile esentiale pentru asigurarea conditiilor de viata adecvate albinelor.

Legea in vigoare nu impune limite asupra numarului de stupi pe care il poti avea in curte, permitandu-ti sa explorezi si sa dezvolti aceasta pasiune in mod liber. Astfel, apicultura nu doar contribuie la prosperitatea polenizatorilor si a plantelor, ci ofera si o oportunitate de relaxare si reducere a stresului pentru cei implicati in aceasta activitate captivanta.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si
sticla-si-pahar-cu-vin

Cum se face vinul de casa?

In Romania, exista o traditie veche legata de vin, mentionata inca din timpurile tracilor. Ocupandu-se dintotdeauna de viticultura, cresterea animalelor si apicultura, romanii din zonele rurale pregatesc adesea vinul acasa.…
Vezi articol