Ce plante poti planta in gradina daca esti alergic la polen. Plante non alergene

Sezonul alergiilor ii poate face pe cei care sufera de polinoza (coriza alergica de origine polenica) sau boala de fan, sa ajunga sa urasca florile.

Polinoza se manifesta prin stranuturi violente, inrosirea ochilor, lacrimare, senzatia de sufocare, inflamarea mucoaselor nazale precum si aparitia unor pete sau basici pe piele, insotite de mancarimi insuportabile.

Desi este adevarat ca multe flori, in special cele din familia Aster (Asteraceae) si cele polenizate de vant, pot provoca simptome alergice, exista multe plante care nu ar trebui sa va provoace aceste stari.

Unele dintre cele mai aromate plante de gradina, pe care le-ai suspecta imediat ca fiind declansatoare de alergii nu sunt deloc alergene. Florile precum cameliile, crinii si trandafirii nu au polen care sa fie dispersat de vant si, in general, nu afecteaza persoanele cu alergie.

Cu toate acestea, unele flori foarte aromate care nu agraveaza alergiile pot fi in continuare iritante datorita mirosurile lor puternice. Pentru cei alergeti, iata care sunt cele mai bune optiuni de plante pe care le pot planta in propria gradina sau terasa:

Azalea

Azaleele sunt dependente de insecte pentru polenizare, rar eliberandu-l in vant. Desi nu sunt alergenice, plante de azalee sunt toxice pentru om, dar asta nu include polenul lor.
Totusi nu ar fi intelept sa mirosim o azalee prea indeaproape.

Begonia

Intrucat aceste flori se regasesc in aproape fiecare gradina, este un lucru bun ca elimina destul de putin polen. De retinut ca toate tipurile populare de begonii sunt sigure cei care sufera de alergie.

Cactus

Poate ca nu v-ati gandit vreodata, dar plantele de cactus au flori.

Cactusii necesita polenizare incrucisata de la o alta planta de cactus pentru a produce seminte viabile, dar nu se bazeaza pe vant pentru a il dispersa. Insectele si pasarile au grija de asta.

Camellias

Florile de camelia au un parfum minunat.
S-ar putea sa le banuiti ca sunt plante inducatoare de alergii, dar cameliile sunt dioice, ceea ce inseamna ca au atat organele reproducatoare masculine, cat si cele feminine pe aceeasi floare. Deci polenul lor nu trebuie sa calatoreasca departe pentru polenizare.

Clematita

Majoritatea plantelor de clematita nu irita persoanele cu alergii, cu exceptia (Clematis viticella) (Clematis terniflora).

Geraniums

Geraniul (Pelargonium) degaja foarte putin polen. Oamenii de stiinta au dezvoltat chiar un geraniu fara polen, desi inca nu se afla intr-o distributie larg raspandita. Este posibil sa nu provoace stranutul, dar unele persoane pot avea iritatii ale pielii prin atingerea frunzelor.

Hibiscus

Florile de hibiscus produc polen foarte intens, care nu este aerian. Cu toate acestea, persoanele alergice ar trebui sa aiba grija atunci cand bea ceai din flori de hibiscus, care poate contine in continuare polen.

Hortensie

Hortensiile sunt inca studiate pentru relatia lor cu alergiile. Majoritatea nu sunt iritante, in special culturile moderne. Cu toate acestea, oamenii sensibili ar trebui sa le evite (Hydrangea paniculata) si (Hydrangea quercifolia).

Iris

Irisul sau stanjenelul nu depinde de vant. Este o planta non-alergena.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si