Care este cel mai bun moment pentru udarea plantelor vara

Total
0
Shares

Exista multe abordari pentru udarea plantelor. Unii proprietari obisnuiesc sa ude plantele la sfarsitul zilei, in timp ce altii isi programeaza sprinklerele automate in zori, timp de 15 minute pe zi sau ori de cate ori isi aduc aminte.

Cu toate acestea, programarea timpului de irigare va duce nu numai la plante mai sanatoase, dar poate, de asemenea, sa va ajute in economisirea facturilor de apa.

Udarea plantelor dimineata vs. seara

Daca ar fi sa facem un sondaj, cu siguranta vor exista multe persoane care vor spune ca dimineata este timpul cel mai potrivit pentru udarea plantelor. Chiar asa sa fie?

Free picture (Watering vegetable garden) from https://torange.biz/watering-vegetable-garden-29067

Raspunsul este ca depinde. In general, este intelept sa administrati apa cu ajutorul instalatiilor de sprinklere sau instalatiilor de perdele de apa (drencere) dimineata.
Acest lucru permite frunzelor sa se usuce rapid, evitand aparitia sporilor fungici.

Cu toate acestea, nu toata lumea are timp sa stea in curte la 6 dimineata sa ude florile si peluza. Daca preferati sa udati florile seara, aveti grija ca aceasta sa patrunda direct in zona radacinii, unde plantele au nevoie cel mai mult de apa.

Cum sa faceti fata plantelor cu ciuperci

Uscarea si ofilirea florilor preferate intr-o zi fierbinte de vara, poate fi un semnal de alarma.
Acestea pot fi cauzate inclusiv de daunatori si boli si chiar de udarea excesiva.
Mai mult decat atat, plantele se pot ofili intr-o zi fierbinte, ca o modalitate de a face fata temperaturilor, dar isi revin seara, cand se raceste.

Faded Dried-up Withering Tulip Lilac Tulip Flower

Astfel, cand se innopteaza, puteti sa determinati daca ofilirea se datoreaza stresului termic temporar inainte de udare. In timp, va veti cunoaste plantele si le veti recunoaste pe cele care raspund la caldura in acest mod.

Plante anuale si perene

Cunoscand daca plantele din gradina voastra sunt anuale sau plante perene, este un factor cheie in a decide cand sa udati plantele in timpul unui val de caldura. Anualele sunt plante care isi termina intregul ciclu de viata intr-un singur sezon de crestere. Acestea includ plante precum galbenele, impatiens (sporul casei) sau muscatele din curte. Trebuie sa le udati frecvent, chiar si zilnic in unele cazuri.

Plantele perene au sisteme radiculare mai profunde, care le permit sa supravietuiasca perioadelor de seceta de la un anotimp la altul. Unele plante perene, precum Iarba fluturilor sau Indigou salbatic, au radacini care se extind multi centimetri in sol, prin atingerea efectiva a rezervelor de apa in perioadele fara precipitatii.
Cel mai bun timp pentru udarea plantelor perene este o data sau de doua ori pe saptamana, incet si profund, pentru a avea timp sa patrunda in sol.

Plante la ghiveci

Cand vine vorba de plante la ghiveci, apa functioneaza ca si un ingrasamant: plantele bine irigate prezinta o crestere luxurianta. In timpul verii, recomandarile privind momentul potrivit pentru udarea plantelor, sunt mai putin importante pentru plantele la ghiveci.
Cel mai bun timp poate fi de doua ori pe zi, o data dimineata pentru a da un efect plantelor inainte ca soarele sa inceapa sa bata, si o data seara.

Gradini de legume

Nu exista nici o planta legumicola toleranta la seceta. Neglijarea lor poate duce la uscarea si neproductivitatea legumelor sau chiar ofilirea lor.
Aceste plante necesita un sol umed in mod constant pentru a produce cea mai buna recolta.

Utilizati irigarea prin picurare sau plasati un furtun la baza plantelor pentru a evita stropirea frunzelor.
Daca utilizati sprinklere, udati gradina dimineata pentru a permite soarelui sa usuce frunzele.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si