De ce se innegreste sticla semineului?

Mare parte din farmecul unui semineu este dat de sentimentul oferit de dansul flacarilor. Atunci insa cand sticla innegrita ascunde acest joc si va intrerupe placerea vizuala, totul se „stinge”.
Total
0
Shares


Mare parte din farmecul unui semineu este dat de sentimentul oferit de dansul flacarilor. Atunci insa cand sticla innegrita ascunde acest joc si va intrerupe placerea vizuala, totul se „stinge”

O usa a semineului innegrita este de obicei rezultatul acumularii de funingine, ceea ce indica faptul ca combustibilul utilizat in semineu nu arde complet. Acesta insa este doar un motiv pentru care sticla sobei sau semineului se afuma. Iata care sunt cele mai comune motive pentru aceasta problema:

1. Umiditatea excesiva a lemnelor

Unul dintre principalele motive ale afumarii sticlei de semineu este faptul ca lemnele utilizate in procesul de ardere au un grad mare de umiditate. Acesta nu trebuie sa depaseasca 20%, iar depozitarea lemnelor trebuie sa se faca in spatii acoperite si ventilate, pe o perioada de minim 2 ani.

2. Curatarea precara sau incorecta a cosului de fum

De fiecare data cand avem ocazia, reamintim faptul ca intretinerea si curatarea cosului de fum si a canalului de evacuare dintre focar si cos este esentiala pentru functionarea semineului.

3. Pozitionarea incorecta, dimensionarea gresita sau supraalimentarea lemnelor care duc la arderea lor pe suprafata sticlei, ceea ce inseamnma afumarea excesiva.

4. Inchiderea clapetei de admisie si evacuare prea devreme

Aceasta se inchide doar dupa amorsarea cosului de fum, deci dupa aproximativ 15-30 de minute, timp ce difera in functie de calitatea materialului lemnos, de cosum de fum dar si de dimensiunea focarului.

5. Lipsa strangerii cenusei din interiorul focarului

Pentru un process de ardere complet si curat, focarul trebuie sa fie curatat regulat la fiecare 2-3 arderi.

6. Tipul de combustibil

Pentru ca procesul de ardere sa fie curat in semineu sau soba tip semineu este necesar sa utilizati lemne de esenta tare (fag, stejar, carpen) sub forma de busteni. Nu folositi niciodata combustibil solid cu solvent pe ei gen ulei, lac, vopsea.

7. Montaj necorespunzator

Afumarea sticlei de semineu ca urmare a unui montaj necorespunzator rezulta intr-un tiraj scazut ce are ca si cauze:

a. Alegerea incorecta a cosului de fum

Alegerea cosului potrivit se va face intotdeauna in functie de tipul semineului.  De exemplu, un cos din caramida potrivit unei sobe pe lemne nu va asigura o buna functionare pentru un semineu cu o deschidere mult mai mare pe sticla in locul acesteia.

b. Dimensionarea incorecta a cosului de fum fata de focar (inaltime/diametru/forma interioara).

Pentru o functionare sigura si corecta, trebuie sa tineti cont de puterea si tipul focarului ales, alaturi de inaltimea locuintei si tipului de cos de fum.

c. Reducerea canalului de evacuare

Sticla termorezistenta se poate innegri si afuma ca rezultat al reducerii canalului de evacuare.

d. Devierea cosului sau a canalului de evacuare

Un alt motiv pentru care sticla se poate afuma.

e. Instalarea mai multor surse de caldura pe acelasi cos cu semineul (centrala, convertor, soba, semineu etc). – NU ESTE RECOMANDATA!

Ca raspuns la toate aceste probleme, producatorii au realizat modele de focar cu perdea de aer pentru mentinerea sticlei curate cat mai mult timp.
Retineti ca gradul de afumare al sticlei va depinde mult si de materialul din care este realizat focarul, alaturi de gradul de izolare sau forma interioara a acestuia.
Mai mult decat atat, este important de stiut faptul ca majoritatea problemelor de innegrire si afumare a sticlei de semineu provin de la o exploatare necorespunzatoare, care poate duce cu timpul la scurtarea duratei de viata a semineului.

1
Lasa un comentariu

avatar
Andrei Simon
Musafir
Andrei Simon

Foarte bun articolul si de ajutor. Am cautat asta pentru ca sticla la soba e mereu neagra.

Citeste si