Ce trebuie sa ai in vedere daca ai construit pe terenul propriu fara autorizatie de construire

Conform legislatiei constructiilor, este absolut necesar sa detii o autorizatie de construire pentru intabularea dreptului de proprietate asupra constructiei la Cartea Funciara, atunci cand decizi sa initiezi constructia unei case. In caz ca te gandesti si sa scoti la vanzare proprietatea respectiva ulterior, atunci intabularea casei este obligatorie, potrivit legii.

Daca te numeri printre multele cazuri de persoane din Romania care au construit fara a detine o autorizatie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a prevede o decizie de care ar trebui sa tii cont si anume, dobandirea prin accesiune artificiala imobiliara, pe cale judiciara a dreptului de proprietatea asupra constructiilor ridicate pe terenul propriu de cei care nu detin autorizatie, a fost respinsa.
Inalta Curte a sustinut foarte clar ca cerintele din legislatia constructiilor prin recurgerea la mecanismul accesiunii nu pot fi trecute cu vederea. Astfel, legea nr.50/1991 prevede obligatia de a obtine autorizatia pentru o gama variata de lucrari si, totodata, ofera o lista a lucrarilor pentru care nu e nevoie de autorizatie. Asadar, daca planuiesti sa construiesti, trebuie sa stii ca ai obligatia de a tine cont de legile prevazute in legislatia constructiilor si nu poti construi dupa bunul plac.

Cazurile in care persoanele decid sa ridice case sau diferite constructii fara a dispune de o autorizatie sunt cu atat mai numeroase in mediul rural. Daca exista destul spatiu pe terenul propriu, atunci acestia realizeaza diferite tipuri de constructii fara a detine nici macar documentatia necesara.

Daca un anumit proprietar decide sa construiasca in conditiile in care nu are o autorizatie de construire, acesta nu are posibilitatea de a-si declara dreptul si la Cartea Funciara. Prin urmare, in lipsa intabularii in registrul de publicitate, sansa de a dispune de constructia respectiva ca proprietar, este inexistenta. 
In Legea nr 50/1991 sunt prevazute urmatoarele: “dreptul de proprietate asupra constructiilor se inscrie in cartea funciara in baza unui certificat de atestare, care sa confirme ca edificarea constructiilor s-a efectuat conform autorizatiei de construire si ca exista proces-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, sau, dupa caz, a unui certificat de atestare a edificarii constructiei, eliberate de autoritatea administratiei publice locale competenta, care sa confirme situatia juridica actuala a constructiilor si respectarea dispozitiilor in materie si a unei documentatii cadastrale”.

Deci, te aflii intr-o situatie fara cale de iesire in cazul in care ai construit pana acum fara a detine o astfel de autorizatie? Raspunsul este nu. In Decizia 13/2019 poti gasi solutiile pentru astfel de circumstante, in functie de perioadele in care au fost realizate constructiile.
Daca te numeri printre cei care au ridicat astfel de constructii inainte de data de 1 augut 2001, atunci ai posibilitatea de a intabula la Cartea Funciara dreptul de proprietate pentru constructia realizata, fara autorizatia in baza certificatului de atestare fiscal ce atesta achitarea tuturor obligatiilor fiscale de plata care se datoreaza autoritatii administratiei publice locale, unde se afla pozitionata constructia precum si documentatia cadastrala.

In situatia in care ai construit dupa data de 1 august, fara a detine autorizatie, atunci ai posibilitatea de a intabula dreptul asupra proprietatii doar dupa indeplinirea cerintelor legislatiei constructiilor. Ai de asemenea posibilitatea de a obtine documentele si ulterior. 

Tot in conformitate cu decizia ICCJ, este imposibila castigarea dreptului unui proprietar de a intabula ulterior constructia la Cartea Funciara, in functie de accesiunea imobiliara artificiala. Deci, daca iei decizia construirii unei case sau al unui alt tip de constructie, nu uita sa ai in vedere legislatia constructiilor si sa detii o autorizatie de construire, pentru a nu intampina nici un fel de problema pe viitor, fie ca decizi sa pastrezi constructia, sau sa o scoti la vanzare.

0 0 votes
Article Rating
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
daiana
daiana
2 years ago

am o casa pentru care am obtinut autorizatie de constructie in 2007. constructia a fost finalizata in 2009. Fata de proiectul initial constructia a suferit mici modificari ( ex casa scarii nu mai e iesita in afara zidului ci este redusa, aliniata cu peretii alaturati. Terasa a fost largita cu 2 m si intre timp am construit lipita de casa o camera tehnica pentru centrala termica. Pentru constructia casei am PV de finalizare a lucrarilor. Acum doresc sa intabulez casa dar nu mi se elibereaza certificatul de edificare deoarece proiectul initial nu a fost respectat in totalitate. Care este solutia pentru a intra totusi in legalitate si a putea intabula casa?

Iulia
Iulia
2 years ago
Reply to  daiana

nu vi s-a intocmit pv de contraventie si masura intrarii in legalitate?

Evoldew
Evoldew
2 years ago

buy ivermectin 12 mg online cialis and online prescription

Dan
Dan
1 year ago

Buna ziua. Am inceput o constructie in 2017 binenteles cu fundatia pe care am finalizat-o.
Arhitectul a depus pentru urbanism in 2017 si pentru autorizatie dar din pacate pentru mine a iesit urbanismul dar autorizatia nu.
Am intrerupt construirea din motive financiare la nivelul fundatiei. Am continuat constructia in 2022 si am ajus la acoperis.Nu am respectat planul initial de construire cu bca si am facut-o cu materiale usoare pereti si cadre metalice legate de temelia construita in 2017. Am fost la primaria rurala de unde apartin si nimic in legatura cuautorizatia pe motiv ca nu sa emis atunci. Am cerut alta autorizatie si nu se poate elibera din cauza ca constructia e facuta.
In schimb am scos cartea funciara si pe ea specifica ca am constructia dar nu am autorizatia. Se poate asa ceva? Cum sa intabulat daca nu am o autorizatie?
Ideea e ca eu vreau curent si enelul vrea autorizatie pe care nu o detin.
Casa e intabulata si la cartea funciara.
Am cerut primariei sa imi de a amenda si sa intru in legalitate dar nici asa nu se poate ca au trcut 5 ani si sa prescris.
Ce va ideii cum as putea proceda sa intru in legalitate?

Citeste si