Raspunsul scurt la aceasta intrebare, este: depinde.
In medie, majoritatea expertilor recomanda spalari saptamanale, insa se poate opta si pentru spalarea lenjeriei o data la doua saptamani daca sunteti presat de timp sau daca nu dormiti in pat in fiecare noapte.
Cu toate acestea, daca vi se aplica oricare dintre urmatoarele conditii, luati in considerare spalarea cearsafurilor de pat cel putin o data pe saptamana:
- Sunteti alergici la praf sau polen
- Tu sau partenerul transpirati foarte mult
- Tu sau partenerul aveti o boala contagioasa
- Aveti un animal de companie care doarme in pat cu voi.
Spalarea lenjeriei de pat poate fi o povara in programul vostru deja ocupat, dar odata ce aflati mai multe despre ce se intampla atunci cand nu schimbati lenjeriile suficient de des, veti fi motivati sa respectati un program regulat.
Ce este sub cearceafurile noastre de pat?
Nu numai ca dormiti in propria murdarie, transpiratie, sebum si celule moarte ale pielii, dar aveti si o colonie de acarieni care isi au resedinta pe patul vostru.
Aceste creaturi cu 8 picioare sunt invizibile pentru ochi, asa ca nici nu va deranjati sa le cautati. Daca se intampla sa vedeti vreo mica taratoare in patul vostru, cel mai probabil sunt niste pete si aceasta este cu totul alta problema.
Vei fi usurat sa stii ca acarienii nu musca, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa luati masuri. Ei se hranesc cu celulele moarte, iar o saltea ar putea gazdui intre 100.000 si 10 milioane, folosindu-va patul ca toaleta. Chiar daca nu musca, prezenta lor poate provoca simptome precum febra de fan, eczema, astm, tuse si multe altele.
Acarienii de praf nu sunt singurele lucruri care pandesc in lenjeria de pat. Exista si o multime de germeni! Daca aveti ceva contagios precum raceala sau gripa, raspanditi si voi toti acei germeni in jurul patului vostru.
Cel mai bun mod de a spala lenjeria de pat
Cel mai bun mod de a va spala lenjeria de pat este in cea mai fierbinte apa in care poate rezista materialul. Apa calda va face o treaba mai buna in a ucide orice agenti patogeni si critici. In mod ironic, multe etichete de ingrijire va vor instrui sa spalati lenjeriile in apa mai rece.
Inainte de a arunca lenjeria in masina de spalat, verificati orice eticheta si urmati instructiunile. Daca lenjeria nu poate fi spalata in apa fierbintee atunci incercati sa le puneti la soare pentru a se usca. Lumina soarelui este un agent antimicrobian natural si, de asemenea, ucide acarienii.
Un alt truc este calcati cearceafurile. Din nou, acest lucru va ajuta la igienizarea acestora fara a-si prelungi excesiv expunerea la caldura.
Cat de des ar trebui sa va schimbati cuverturile?
Aceste articole nu trebuie sa fie spalate aproape la fel de des, deoarece nu dormiti direct pe ele si nu intra in contact direct cu pielea, fiind in interiorul lenjeriei. Totusi, o multime de oameni trec cu vederea curatarea acestor articole.
Cuverturile si pilotele trebuie spalate aproximativ o data pe sezon. Intre spalari, le puteti pune in uscator la temperaturi ridicate (sau la cald), intre 10 si 15 minute, pentru a eradica eventualii acarieni.
Multi oameni nu se gandesc niciodata la spalarea pernelor, dar ar trebui spalate o data sau de doua ori pe an. Curatarea pernei este un proces lung si manual, dar merita! Cantitatea de bacterii si acarieni care se colecteaza in perna voastra ar trebui sa fie suficient de motivanta pentru a va indedemna sa le schimbati mai des.