Cat creste un brad pe an?

Modern gold and red baubles on Christmas tree. Hanging shiny glitter ornaments on christmas tree, festive decoration of scandinavian room. Happy Holidays

Cu totii ne-am bucurat de frumusetea padurilor si de atmosfera unica pe care o ofera brazii inalti si vigurosi. Insa, putini dintre noi cunoastem detaliile procesului prin care acesti arbori magnifici ajung sa atinga inaltimi impresionante. De la seminta la varf, bradul parcurge nenumarate etape in dezvoltarea lui, in care fiecare anotimp si fiecare conditie ambientala joaca un rol esential. Prin explorarea acestui ciclu de viata, vom descoperi cum bradutii fragili devin colosii padurii si cum factori precum solul, climatul si resursele naturale influenteaza ritmul lor de crestere.

Cat creste un brad natural pe an?

Un brad natural creste aproximativ 0.3 metri/an. Cu toate astea, in primii ani, brazii au o crestere lenta, incepand doar dupa 2-3 ani sa se dezvolte mai rapid!

Durata de timp pana cand un brad ajunge la dimensiunile complete poate depinde de o serie de factori, precum cei mentionati mai jos.

  • Altitudinea – Cu cat altitudinea la care se regaseste bradul este mai mare, cu atat acesta va creste mai lent.
  • Solul – Gradul de fertilitate si calitatea solului este un alt aspect care poate accelera sau incetini procesul de crestere al braului.
  • Clima – Exista anumite fenomene climate care pot dauna brazilor – precum seceta sau inghetul

Cum se obtine samanta de brad?

  1. Recoltarea conurilor – Culegerea conurilor de brad implica desfasurarea activitatii intr-un moment precis, mai precis inainte de deschiderea solzilor (in faza de prematuratie), cu aproximativ 15-20 de zile inainte de momentul diseminarii, adica in intervalul cuprins intre 20 si 25 septembrie. Aceasta actiune se desfasoara intr-o fereastra temporala de aproximativ 10-15 zile. Conurile sunt colectate de pe brazii aflati pe pantele insorite, proces care poate fi realizat manual sau cu ajutorul uneltelor precum foarfeca sau cosorul.
  2. Procesarea – Pentru a extrage solzii, conurile colectate sunt așezate în straturi subțiri la soare și sunt răvășite la fiecare două zile. În cazul unei cantități semnificative, acestea sunt expuse la uscat în uscătorii timp de 8-10 zile, la o temperatură maximă de 25°C. După ce solzii se desprind de pe axul conului, amestecul este agitat pentru a separa semințele de solzi și pentru a elimina impuritățile. Pasul următor implică îndepărtarea aripioarelor de la semințe, o operațiune realizată manual pentru a preveni deteriorarea pungilor de rășină, menținând viabilitatea embrionilor, după care are loc o nouă etapă de agitare.
  3. Depozitarea – se efectueaza in incaperi neincalzite, dispuse in straturi de 5 cm, pe o perioada de trei saptamani, in timpul careia semintele sunt amestecate zilnic de 2-3 ori. In cazul in care semanatul are loc in primavara (desi se recomanda realizarea acestuia toamna), semintele pot fi conservate peste iarna in nisip aerat, la temperaturi cuprinse intre 2-5°C, cu conditia ca incaperea sa beneficieze de o ventilatie constanta.

Cum se planteaza un brad?

Pana in al treilea an, puietii ajung la inaltimi cuprinse intre 15-25 cm, prezentand o grosime la colet intre 1,5-3,5 mm. Acestia devin potriviti pentru plantare abia dupa 5-6 ani. Ingrijirile necesare includ umbrirea pentru protectie impotriva arsitei, udarea, afanarea solului pentru indepartarea buruienilor, tratamente cu fungicide pentru a preveni „caderea sau culcarea plantutelor“, si aplicarea ingrasamintelor, printre altele.

Procentul de puieti viabili dupa primul sezon de vegetatie poate atinge 80-90%. In cazul replantarii (in gropi de 60 x 60 x 60 cm), nu toti puietii supravietuiesc, cu un procent de prindere situat in jur de 60%, iar in al doilea an, procentul de uscare se apropie de aproximativ 5%. In cel de-al 7-lea an (5 ani in pepiniera si 2 dupa replantare), bradutii ating o inaltime de 50-60, cu un maxim de 70 cm. La varsta de 12 ani, planta atinge inaltimi intre 1,80-2,00 m, corespunzator dimensiunii ideale pentru un bradut de Craciun. Astfel, apare intrebarea: nu ar fi mai simplu sa ii crestem noi in ghivece, respectand cu strictete tehnologia descrisa?

De la seminta pana la maturitate, bradul trece printr-un ciclu de viata indelungat, in care conditiile de mediu, ingrijirea atenta si rabdarea sunt elemente esentiale.

Descoperind ca bradul este o specie cu o germinare si rasarire dificile, intelegem mai bine valoarea fiecarui puiet si eforturile depuse pentru a asigura cresterea lor sanatoasa. Procentul redus de reusita in prima faza a vietii acestor arbori subliniaza fragilitatea lor initiala, dar, odata depasite obstacolele, bradul devine un simbol al fortei si rezilientei acestei specii.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si
sticla-si-pahar-cu-vin

Cum se face vinul de casa?

In Romania, exista o traditie veche legata de vin, mentionata inca din timpurile tracilor. Ocupandu-se dintotdeauna de viticultura, cresterea animalelor si apicultura, romanii din zonele rurale pregatesc adesea vinul acasa.…
Vezi articol