Sistemele de irigare: tipuri, avantaje si dezavantaje

Lawn sprinkler spaying water over green grass. Irrigation system

Realizata eficient si profesional, irigarea poate ajuta plantele sa creasca, sa previna risipa de apa si sa completeze un stil de viata flexibil.
Cu toate acestea, instalat sau proiectat incorect, un sistem de irigare poate duce la risipa de apa si supraalimentarea plantelor din gradina. Este important sa alegeti un sistem potrivit pentru voi si sa va asigurati ca este instalat profesional pentru a maximiza beneficiile.

Tipuri de irigare
Sistemele de irigare pot fi manuale sau automate. Sistemele manuale necesita sa activati si sa opriti robinetele, in timp ce sistemele automate va vor uda plantele fara a fi necesara implicarea voastra. Tipul de sistem de irigare potrivit pentru fiecare proprietar, va depinde de topografia gradinii, de tipurile de plante si de stilul fiecaruia de viata.

Irigarea prin picurare functioneaza prin scurgerea apei intr-un ritm lent pe o anumita zona. Acest lucru inseamna ca puteti directiona apa doar spre radacinile plantelor si puteti evita astfel risipa de apa.
Irigarea prin stropire ofera sprayerea intr-o zona specifica.
Irigarea cu brazde este irigarea de baza si presupune crearea de santuri in solul in care apa poate curge si ajunge la toate plantele din gradina.
Irigarea terasata este folosita atunci cand gradina este in panta. Astfel, apa ajunge la toate straturile de sus in jos.

Care sunt avantajele irigarii?

Avand un sistem de irigatie bine proiectat si corect instalat poate face o mare diferenta in gradina si de stilul vostru de viata. Cititi mai jos avantajele existentei unui sistem de irigare in gradina voastra.

Garden automatic irrigation system watering lawn in a sunny day

Economisiti timp

In ziua de azi, majoritatea dintre noi incercam sa economisim cat mai mult timp putem. Configurarea unui sistem de irigare automata pentru a va uda gradina inseamna ca nu trebuie sa va mai irositi timpul pretios.

Conservati apa

Pe tot parcursul anului, dar mai ales in timpul verii, ar trebui sa incercam cu totii sa conservam apa.
Instalarea sistemelor de irigare care conserva apa este o modalitate excelenta de a reduce risipa de apa si de a contribui la protectia mediului. Sistemele de picurare si stropire sunt mult mai eficiente la furnizarea cantitatii corespunzatoare de apa decat udarea manuala.

Reduce costurile

Daca economisiti la consumul de apa, economisiti si la facturile de apa.

Mai putine buruieni

Sistemele de irigare prin picurare pot ajuta la reducerea cresterii buruienilor din gradina, deoarece apa alimenteaza direct radacinile plantelor tale.

Prevenirea bolilor de plante

Cu un sistem de irigare prin picurare, este mai putin probabil sa apara boli ale plantelor sau sa raspanditi aceste boli. Acest lucru se datoreaza faptului ca mucegaiul si bolile prospera intr-un mediu umed si pot deveni o problema atunci cand apa ramane pe frunze si flori.

Mentineti solul sanatos

Udarea manuala cu un furtun are un debit mult mai mare decat sprayerea usoara al sistemelor de irigare. Un furtun poate perturba solul si poate provoca scurgerea de nutrienti.
In schimb, sprayerea usoara a unui sistem de irigatie va pastra acesti nutrienti in sol, astfel incat plantele sa poata prospera.

Permite un stil de viata flexibil

Un sistem de irigare poate fi configurat sa functioneze automat. Asta inseamna ca va puteti continua viata fara sa va faceti griji. Daca sunteti plecat de acasa destul de mult, poti avea incredere in sistemul tau de irigatii pentru a avea grija de gradina ta.

Care sunt dezavantajele irigarii?
Dezavantajele sistemelor de irigare apar de obicei din proiectarea slaba sau din instalarea ineficienta. Un sistem de irigare sub-optim poate duce la risipa de apa, supraincalzire sau inundare a gradinii tale.
Pentru a beneficia la maxim de un sistem de irigatii, este important sa il alegeti pe cel potrivit pentru proprietatea, climatul in care traiti si plantele din gradina voastra.

0 0 votes
Article Rating
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evoldew
Evoldew
1 year ago

levitra officine what is stromectol used for

Reprertob
Reprertob
1 year ago
Citeste si