Astazi vrem sa impartasim cu voi, cateva sfaturi specializate cu privire la modul de curatare, restaurare si intretinere a deck-ului, pardoselii sau teraselor din lemn, inclusiv protejarea impotriva putregaiului lemnului si spalarea terasei.
Deck-ul din lemn ofera o legatura calda si frumoasa cu exteriorul, adaugand frumusete casei si oferind spatiul perfect pentru activitati in aer liber. Din cauza utilizarii cat si prin expunerea continua la toate tipurile de vreme, dupa cativa ani, fara o ingrijire adecvata, acesta se poate decolora si degrada.
Din fericire, majoritatea problemelor legate de suprafata lemnului sunt de tip cosmetic, nu structurale, deoarece terasele sunt construite din lemn durabil.
Lemnul lasat neprotejat va absorbi umiditatea, ducand la daune grave. Deoarece deck-ul este expus utilizarii obisnuite – soarele dur, traficul pietonal, ploaia, zapada si gheata – poate fi necesar sa il tratati periodic, poate chiar o data pe an.
Semne de putrezire
Daca deck-ul a fost construit din cherestea tratata sub presiune, lemnul va fi foarte rezistent la putregai. Daca a fost construit din lemn rosu netratat, cedru sau alt lemn, exista insa un risc mai mare de putregai.
Totusi, orice lemn poate sa putrezeasca daca ramane umed timp indelungat. Verificati etichetele de la capetele placilor, pentru a afla despre lemnul din compozitie. O terasa din lemn poate fi facut din mai multe tipuri de cherestea. Examinati cu atentie pentru a vedea daca exista placi putrezite. De asemenea, deseurile vegetale dintre placi pot accentua procesul de putrezire.
Cum spalati deck-ul
Folositi mai intai o suflanta de frunze sau o matura pentru a indeparta resturile de pe suprafata terasei si apoi spalati-o. Pentru acest pas, utilizati o solutie (ce contine percarbonat de sodiu) ce elimina mucegaiul, oxidarea si murdaria. Se amesteca conform indicatiilor de pe eticheta. Asigurati-va ca purtati manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Folosind o perie rigida din fibra de sarma, curatati temeinic suprafata.
Indepartarea petelor, mucegaiului si decolorarilor
De-a lungul timpului, frumusetea unei terase de lemn natural poate sa-si piarda stralucirea, deoarece razele ultraviolete ale soarelui descompun structura lemnoasa. In cazul in care lemnul a preluat o culoare cenusie-gri, problema poate fi mai usor de rezolvat decat pare.
Inalbitoarele fara clor vor elimina petele de alge si mucegai, precum si unele pete de oxidare. Aceste produse sunt non-toxice, biodegradabile si ecologice. De asemenea, curata si lustruieste lemnul.
Clorul poate deteriora fibrele lemnoase si
poate distruge culoarea naturala a lemnului daca este folosit in mod
necorespunzator si este toxic pentru plante si oameni, deci necesita o
manipulare atenta. Respectati intotdeauna indicatiile etichetei.
Pentru putregai, testati prin aplicarea unei picaturi de inalbitor nediluat
intr-un loc mic. Daca pata dispare dupa 1 minut sau 2, curatati puntea cu un
produs de curatare usoara (fara amoniac) si clatiti cu o solutie formata din 1
parte solutie de uz casnic antimucegai, la 4 parti apa.
Pentru mucegaiul mai persistent, se amesteca 1 cana de fosfat trisodic, cu 1 cana solutie de uz casnic antimucegai in 3 l de apa si frecati cu o perie rigida. Clatiti dupa aproximativ 15 minute.
Alte pete pot fi cauzate de extractele naturale din lemn sau de cuie. Decolorarea generala a pardoselii din lemn este de obicei rezultatul radiatiilor UV si uzurii.
Atentie: Nu amestecati niciodata detergent ce contine amoniac cu inalbitor de uz casnic; rezultatul poate fi foarte toxic.
Pentru mai multe sfaturi pe subiectul amenajari exterioare, acceseaza InfoCasa.
I will be trying soon cialis 5 mg best price usa Indication for PT and INR
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?