Perdelele si draperiile, accesoriile vitale ale casei tale

Cu totii stim ca cele mai importante lucruri, cand vine vorba de design intr-o casa, sunt detaliile. Sau, mai bine zis, accesoriile care ne completeaza si infrumuseteaza decorul interior al oricarei incaperi.

Perdelele, alaturi de draperiile de rigoare, sunt, si ele, niste elemente care nu trebuie sa lipseasca din niciun camin. Functiile multiple ale acestora denota importanta acestora.

Insa, exista un anumit cod nescris despre cum ar trebui sa fie ele, in functie de camera unde le amplasam? Exista reguli pentru perdele? Nu, in sensul strict al cuvantului. Dar, mai jos, va vor fi prezentate cateva sugestii cu privire la aceste accesorii.

Gradul de lumina dorit in incapere

Daca se doreste o incapere luminoasa sau care are mai multe geamuri (pe pereti opusi), atunci perdelele si/sau draperiile de culori foarte deschise, transparente sau semi-transparente sunt ideale.

Daca, dimpotriva, se intentioneaza crearea unui mediu intunecos, in special in dormitoare, atunci perdelele potrivite sunt cele opace sau semi-opace. De obicei, acestea sunt mai groase sau draperiile sunt dintr-un material mai dens.

Culorile dominante din camera

Culoarea perdelelor si a draperiilor trebuie sa se asorteze cromatic cu zugraveala din camera si cu celalalte obiecte principale aflate in amenjarea interioara a incaperii (de ex, patul din dormitor, canapeaua din sufragerie, covorul din living, etc.)

Perdele si draperii cu nuante de culori vii

Daca se doreste inveselirea atmosferei si a decorului unei incaperi in care predomina culorile monotone (alb, gri, crem, etc) se pot adauga perdele si draperii in culori vii, puternice, care sa se asorteze cu anumite accesorii mici din camera respectiva (spatar de fotoliu, perne de canapea, abajur de lampa, traverse sau accesorii de mobila, s.a.m.d.)

Lungimea perdelelor si a draperiilor

Difera in functie de inaltimea peretilor incaperii, de dimensiunile geamurilor si a pozitionarii acestora in functie de celalalte elemente aflate in camera respectiva. De cele mai multe ori, acestea vin pana la nivelul podelei, dand o nota de eleganta.

Insa, exista si situatii in care perdelele au dimensiuni mult mai reduse (la jumatate). Acestea se regasesc la etajul caselor pe doua nivele, in mansarde sau cabane. De regula, acestea au lungimea cat inaltimea ferestrei la care sunt atasate. Si se asorteaza cu design-ul mobilierului.

Alternative? Jaluzelele sau zabrelele french

Pentru cei care nu isi doresc perdele in casa si nici nu le surade prezenta draperiilor la ferestrele lor, exista si alternative. In primul rand, sunt jaluzelele clasice verticale. Sunt practice, insa nu sunt foarte durabile in timp. Ideale pentru birou sau usa de balcon.

Apoi sunt jaluzelele orizontale. Pot fi metalice, din lemn, sau material composit. Cel mai des sunt alese pentru livinguri sau sufragerii cu spatiu generos sau care dispun de multa lumina. Intre acestea si restul camerei, totusi, pot fi plasate si perdele pe galerie cu sine, pentru a da un aspect frumos incaperii.

Nu in ultimul rand, mai sunt si zabrelele in stil francez, asemanatoare usilor lamelare. De obicei albe sau din lemn natur, acestea au aspectul unor obloane interioare verticale, dar sunt deosebit de aspectuoase. Perfecte pentru camere cu un design elegant sau ultramodern.

Fie ca este vorba de un dormitor, de camera de zi sau de sufragerie sau de un birou, perdelele si draperiile care se pun la ferestrele acestora trebuie sa aiba culorile, dimensiunile si stilul potrivit incaperilor respective.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si