Gazeificarea si arderea cu dubla combustie – la seminee si centrale

In cazul semineelor cu gazeificare, acestea sunt mai rare si foarte costisitoare. Multi client intampina probleme de confuzie atunci cand se gandesc sa aleaga un semineu cu gazeificare, deoarece nu se cunoaste diferenta dintre arderea ce se produce in urma realei gazeificari (prezenta la centrale si cazane) si arderea cu dubla combustie (prezenta la seminee).

Ce inseamna termenul de “gazeificare”?

Gazeificarea lemnului este un proces care transforma materialele solide in monoxid de carbon, hidrogen și dioxid de carbon. Acest lucru se realizeaza prin reactia materialului la temperaturi ridicate (> 700 ° C), fara combustie, cu o cantitate controlata de oxigen și/sau abur.

Arderea lemnului se produce atunci cand momentul in care lemnul intra in contact cu jarul si oxigenul din exterior, favorizand procesul de gazeificare.

Etapele procesului de gazeificare

Procesul de gazeificare cuprinde 5 etape:

1. uscarea lemnului, care se realizeaza prin eliminarea din lemn a vaporilor de apa;

2. Procesul de carbonizare sau piroliza – are loc atunci cand se formeaza gazul de lemn din lemnul uscat si se transforma in carbune prin procesul numit “distilare”;

3. arderea primara a combustibilului format si cedarea de caldura nivelului anterior si urmator;

4. arderea principala – in aceasta etapa amestecul de combustibil este transferat prin duza refractara unde se autoaprinde la peste 500 °C in amestec cu aerul secundar.

5. arderea totala (finala), etapa in care are loc arderea gazului de lemn in camera de ardere in amestec cu aerul secundar la temperaturi de 1200 °C.

semineu cu gazeificare

Procesul de gazeificare este prezent la centrala sau cazane pe lemne si mai rar, la unele seminee. Aceste surse de incalzire (centralele si cazanele) dispun de o camera de ardere speciala, captusita pe ambele parti cu piese fasonate din ceramic.

In partea inferioara sunt echipate cu orificii pentru alimentarea cu aer primar preincalzit, duza de gazeificare cu orificii pentru alimentarea cu aer secundar și camera de ardere inferioara cu spatiu ceramic de forma sferica. Multe dintre acestea sunt dotate cu un ventilator de aer, care asigura alimentarea cu aer de combustie a camerelor de ardere.

In cazul semineelor cu gazeificare, acestea sunt mai rare si foarte costisitoare. Multi clienti intampina probleme de confuzie atunci cand se gandesc sa aleaga un semineu cu gazeificare, deoarece nu se cunoaste diferenta dintre arderea ce se produce in urma realei gazeificari (prezenta la centrale si cazane) si arderea cu dubla combustie (prezenta la seminee).

Majoritatea focarelor sunt prevazute astazi cu dubla combustie adica un sistem de ardere a gazelor (si) inainte de evacuare. Deci, avem arderea principala – unde punem si ardem lemnul –  si arderea secundara – unde se primeste oxigen suplimentar prin orificiile cu care sunt dotate focarele in partea din spate sau in fata sticlei pe interior (fenomen cunoscut sub numele de perdea de aer), ce favorizeaza o ardere completa si curata.

Deci, nu trebuie pus semnul egal intre gazeificare si procesul de dubla combustie. Desi chiar si multi producatori se folosesc de caracateristicile unor focare de top promovandu-le ca seminee sau centrale pe lemne cu gazeificare, ele in esenta sunt seminee cu tripla combustie, care imita, pana la un punct, procesul de gazeificare. Dubla ardere (primara a lemnului, urmata de arderea secundara), nu este acelasi lucru cu gazeificarea (producerea unui gaz intre jar si lemn).

Focarele semineelor clasice nu au o ardere inversa (rasturnata) ci una clasica, (de sus in jos). Desi in cazul unor focare cu dubla combustie se produce efectul de flacara plutitoare, ceea ce ii duce in eroare pe multi comercianti care cred ca acesta ar fi rezultatul gazeificarii, insa este rezultatul arderii secundare.

Ce trebuie sa avem in vedere atunci cand dorim sa achizitionam un semineu?

In procesul de achizitionare a unui semineu, trebuie sa acordam atentie si importanta la materiale de constructie din care este realizat focarul, acesta fiind principala piesa din componenta semineului in sine.

De exemplu, daca focarul este din otel acesta trebuie sa fie refractar, sa aiba o compozitie ridicata de carbon, pentru a nu se deforma in urma expunerii la temperaturi ridicate.

Apoi, conteaza si grosimea materialului ales pentru focar sau centrala, intrucat aceasta ofera garantia unei lungi durate de viata. Este important ca focarul sa dispuna de o inchidere cat mai etansa pentru a oferi cele mai bune performante in timpul arderii si pentru a asigura mentinerea curata a sticlei.

In final, dorim sa va amintim ca pe langa importanta in ceea ce privesc materialele de calitate, ceea ce ii asigura o buna functionalitate semineului alaturi de siguranta si confort termic, este montajul corespunzator realizat de catre un personal specializat.

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evoldew
Evoldew
1 year ago

Amoxil Clavulanique stromectol australia Opinioni Levitra

Citeste si