Diferentele dintre blaturile din quartz si cele de marmura

Va renovati bucataria si va intrebati daca sa alegeti un blat clasic din marmura sau unul modern din quartz? Ambele materiale sunt pietre naturale de calitate superioara, care pot adauga eleganta oricarui decor de bucatarie, fie ca este vorba de un design contemporan sau traditional. Cea mai buna modalitate de a va restrange cautarea si de a afla care va functiona pentru voi este de a afla despre diferentele lor cheie.

Quartz-ul functioneaza, de asemenea, excelent cu designul de epoca, adaugand stralucire pe o suprafata de piatra distincta, care contrasteaza incredibil de bine in medii care prezinta tonuri si accente antice.

Marmura si quartz-ul au un aspect asemanator. Marmura tinde sa fie mai populara in culorile alb si crem (desi exista si gri, negru, maro si multe alte nuante de marmura naturala). Quartz-ul este disponibil, de asemenea, in multe nuante de alb, gri si crem, dar exista, de asemenea, multi modele indraznete precum Moulin Rouge sau exotul Azul Macaubas, care prezinta o gama frumoasa in mare varietate de tonuri.
Ambele, marmura si quartz-ul au cateva caracteristici unice si calitati distincte. Iata cateva diferente care ne ajuta la distingerea celor doua pietre naturale.

Formare:

Calcarul natural se transforma in marmura atunci cand este expus la caldura si presiune intensa pe perioade foarte lungi de timp. Marmura isi datoreaza frumusetea clasica si culoarea alba pura, prezentei mineralelor carbonate re-cristalizate, cum ar fi calcitul si dolomitul. Marmura tinde sa ofere un aspect general elegant, dar subtil. Cele mai populare sunt Carrara, Calacatta si Statuario.

Quartz-ul este format atunci cand gresia este supusa caldurii si presiunii in crusta pamantului, proces care este mai asemanator cu formarea granitului. Piatra rezultata este neteda in ceea ce priveste finisajul, cu o gama minunata de nuante, modele interesante, culori izbitoare si minunate care permit crearea de modele originale cu caracteristici unice.

Culoare:

Marmura este in general asociata cu un finis alb, neted, asemanator oglinzii. Aceasta frumusete impecabila a marmurei este atribuita prezentei cristalelor de calcit si de dolomit.

Cu toate acestea, penetrarea impuritatilor in compozitie, cum ar fi oxizii de fier, mica, mineralele carbonatice sau silicatul poate duce la nervuri si nuante cum ar fi chihlimbar, trandafirul verde si gri.

Quartz-ul in forma sa cea mai pura poate imita aspectul de portelan al marmurei albe. Cu toate acestea, quartz-ul nu se limiteaza doar la nuante de alb sau crem. Este disponibil intr-o serie de culori cum ar fi maro, roz, verde, violet, cu modele superbe.

Etansare:

Pentru evitarea colorarii, umiditatii si corodarii, se recomanda etansarea atat pentru blaturile de lucru cu quartz cat si pentru marmura.

In timp ce quartz-ul necesita protectie de doua ori pe an, marmura fiind mai moale si mai poroasa decat quartzitul, necesita reaplicarea protectiei la aproximativ fiecare 12-18 luni, in functie de cantitatea de utilizare a suprafetelor.

Durabilitate:

Marmura este compusa in mare parte din calciu, ceea ce o face mai poroasa si usor mai putin durabila decat quartz-ul. Tinde sa absoarba lichidele intr-o masura mai mare. Este, de asemenea, mai predispusa la rupere, zgariere si colorare, deci aleasa de sculptori pentru sculptura. Acestea fiind spuse, marmura ramane una dintre cele mai puternice materiale din constructii, marturie stand cladirile si statuile din marmura care au rezistat timp de secole.

In schimb, un blat de quartz este mult mai solid si mai dur decat marmura. Unele quartz-uri sunt mai puternice decat cele mai dure granituri si este foarte dificil de zgariat. Quartz-ul are, de asemenea, o densitate mai mare, ceea ce il face mai putin susceptibil la colorare, precum si la uzura obisnuita a bucatariei.

Corodarea:

Alimentele acide, cum ar fi suc de lamaie, ketchup, vin sau otet, pot provoca corodarea si decolorarea suprafetei de marmura.
Quartz-ul, pe de alta parte, este mai rezistent la acid intrucat absenta mineralelor carbonate, cum ar fi calcitul din interiorul acestuia, rezulta intr-o piatra naturala care nu se corodeaza sau decoloreaza.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si