“Pentru a curata cosul infundat, nu este necesar sa utilizati metode mecanice sau sa cumparati unelte speciale. In unele cazuri, poti sa faci cu calea simpla: foloseste coaja de cartofi.” – cam asa incepe un articol gasit la intamplare pe google si primul nostru gand este ca din pacate, multi oameni chiar iau in considerare aceste sfaturi gasite in articole scrise de anonimi, persoane total neavizate, care nu cunosc cat de importanta este de fapt curatarea cosului de fum cu produse sigure si certificate si ce daune pot aparea daca se folosesc metode de acest fel, “traditionale”, “populare”.
Vom spune ori de cate ori este necesar, ca procesul de curatare al cosului de fum realizat cu astfel de solutii sau tehnici, poate avea repercursiuni grave. De ce ti-ai pune in pericol sanatatea ta si a familiei sau siguranta casei tale?
Mergi la sigur cu produse certificate si testate, nu folosi metode babesti cu coji de cartofi, cu naftalina sau cu sare – mai mult ca sigur nu vor avea aceleasi rezultate ca cele profesioniste, unele dintre ele, cum ar fi naftalina, fiind chiar toxice.
Va recomandam sa lasati metodele babesti cu coji de cartofi, cu naftalina sau sare si indreptati-va mai degraba, atentia spre produse profesionale, solutii simple si eficiente de intretinere periodica a cosului de fum, sub forma de pliculete, pastile, buturuga sau praf! Stiati ca funinginea si gudronul acumulate in interiorul cosului de fum pot cauza blocarea cosului de fum, autoaprinderea si ca pana la incendiu mai este doar 1 pas? Sau ca un cos de fum necuratat poate creste riscul de intoxicare cu monoxid de carbon?
Intretinerea cosului de fum este astfel vitala si trebuie efectuata periodic. Exista mai multe metode recomandate pentru aceasta, insa mai jos, vi le prezentam pe cele mai eficiente. Alegeti solutii de intretinere profesioniste si certificate, cum sunt: solutiile anti-gudron, pudra, peleti, buturuga sau pliculete curatare soba, seminee pe lemne sau centrale pe peleti sau orice alte surse racordate la horn.
Retineti totusi ca folosirea acestor produse, nu scutesc proprietarul hornului de inspectia si curatarea periodica (anuala sau sezoniera) a cosului de fum de catre un specialist autorizat si certificat in domeniu (cosar profesionist).
1. Pliculete concentrate pentru intretinerea cosului de fum
Acestea se regasesc sub forma de praf, ambalat in pliculete pentru o utilizare usoara, ce contribuie la procesul de descompunere a depunerilor de gudron si funingine de pe cosul de fum sau din interiorul camerelor de ardere. Se recomanda utilizarea lor oridecate ori considerati necesar pentru o intretinere optima a dispozitivului tau termic. Pachetele contin pliculete concentrate ambalate individual, avand gramaje diferite, in functie de puterea in KW a sursei termice pentru care se folosesc:
– pliculete de 5 gr. pentru surse intre 2-6 KW
– pliculete de 18 gr. pentru surse intre 7-14 KW
– pliculete de 50 gr. pentru surse intre 18-20 KW
Ideale pentru:
– seminee pe lemne, cu focar inchis sau focar deschis, termoseminee (seminee tip centrala), dispozitive pe peleti
– sobe pe lemne
– centrale pe lemne simple sau cu gazeificare (fara condensare)
– gratare sau cuptoare de gradina, incastrate sau construite.
2. Peleti concentrati pentru intretinerea surselor termice
Aceste granule concentrate sunt compuse din rasina speciala pentru curatire amestecata cu bucati de lemn prin presare, fiind ideale pentru intretinerea si curatarea surselor termice, contribuind la imbunatatirea eficientei termice si la reducerea consumului de combustibil. Peletii speciali de curatare pot contribui la urmatoarelor componente a semineelor, sobelor sau termosemineelor pe peleti:
– cos de fum si burlane de legatura
– sticla
– arzator
– schimbator de caldura
Granulele, avand in compozitie cristale speciale, se toarna in rezervorul de peleti al dispozitivului termic, asigurand o curatare constanta a camerei de ardere si a traseului de fum. Pe parcursul arderii, acestea emana material activ care ajuta la descompunerea depunerilor de funingine de pe componentele interioare si de pe canalul de evacuare al cosului de fum.
Cum se utilizeaza?
Pentru surse de incalzire pe peleti cu putere de maxim 10 KW – se toarna 250g de granule in rezervorul de peleti. Apoi se repeta procedura dupa fiecare 200kg de combustibil consumat.
Pentru surse de incalzire pe peleti cu putere cuprinsa intre 10 KW pana la 20 KW – se toarna 250g de granule de curatat in rezervorul de peleti. Apoi se repeta procedura dupa fiecare 100kg de combustibil consumat.
Care sunt avantajele?
– prelungesc durata de viata a dispozitivului de incalzire
– contribuie la cresterea eficientei sursei de incalzire
– cresc randamentul si capacitatea termica
– reduc considerabil consumul de combustibil
– maresc siguranta sursei de caldura
3. Pudra concentrata pentru intretinerea hornului de fum
Aceasta pudra/praf, este un compus chimic concentrat ideal pentru curatarea si descompunerea depunerilor de gudron, funingine si alte depuneri. Pe parcursul folosirii acestui produs cat si dupa, o parte din aceste depuneri se vor desprinde si vor cadea, urmand a fi inlaturate de utilizator, iar o alta parte din depuneri se vor descompune si vor fi evacuate impreuna cu fumul.
Cum se utilizeaza?
Daca sursa de caldura are o putere de pana la 18-20 kW, folositi 1 lingura de pudra, iar daca sursa depaseste puterea calorica de 20 kw, adaugati 2 linguri in interiorul camerei de ardere inainte de aprindere.
Avantaje:
– ajuta la indepartarea funinginii si a gudronului depus pe cosul de fum
– poate fi folosita pentru orice tip de cos de fum
– este foarte eficienta, fiind certificata de un institut de certificare UE independent
4. Buturuga de intretinere a cosului de fum
Este ideala pentru curatarea cosului de fum de depunerilor de catran (gudron) si funingine de pe interiorul hornului. Gudronul este o substanta inflamabila, care creste riscul de autoaprindere a cosului de fum si implicit a unui incendiu al locuintei. De aceea, este atat de important ca hornul sa fie bine curatat.
Se recomanda folosirea acesteia la un interval de 30 de zile, eliminand reziduurile de catran (gudron), ameliorand tirajul si reducand in acelasi timp, pericolul de incendii. Procesul se poate repeta la un interval de 30 de zile sau in functie de cat de utilizata este sursa de incalzire.
Acestea sunt cateva dintre solutiile la care puteti apela cu incredere de fiecare data cand va doriti o intretinere eficienta a cosului de fum. Toate produsele le gasiti pe site-ul Pefoc.ro
ATENTIE! Folosirea metodelor recomandate mai sus este doar pentru intretinerea periodica a cosului de fum si a surselor termice racordate la acesta, insa acestea nu exclud nevoia curatarii periodice profesioniste a hornului executata de un cosar experimentat si autorizat in domeniu!
Para Comprar Viagra Hace Falta Receta queen stromectol
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.