La ce este buna cenusa de lemn?

How to Remove Wood Ashes In Fireplace, How To Properly Clean Ashes Out Of Home Fireplace. Cleaning fireplace with open tray. Fireplace, wicker basket for firewood, pile of logs for a fire.

Cenuşa rezultata in timpul iernii prin arderea lemnelor intr-o locuinta poate acoperi aproape in intregime cerintele de fosfor si potasiu ale unei gradini de legume.

Cenusa provenita din arderea lemnului poate fi introdusa in compozitia compostului sau amestecata direct in sol pentru a-l imbogati cu minerale, in special pentru plantele ce prefera un mediu usor alcalin. Cu toate astea, cenusa de lemn poate avea si alte intrebuintari, pe care o sa le discutam in articolul ce urmeaza.

La ce ajuta cenusa in gradina?

1. Cenusa poate fi un ingrasamant bio – Cenușa de lemn reprezintă o substanță de origine vegetală, conținând în mare măsură nutrienții esențiali necesari pentru dezvoltarea optimă a plantelor în sol. Compoziția cenușii de lemn include calciu (10-25%), magneziu (1-4%), potasiu (5-15%) și fosfor (1-3%), cu variații în funcție de tipul de lemn utilizat în ardere. Dacă această cenușă de lemn ar fi comercializată ca îngrășământ, ar putea oferi o valoare de 0-1-3 pentru Nitrogen-Fosfor-Potasiu, reprezentând cei mai importanți nutrienți fără de care plantele nu ar putea să se dezvolte.

plantare-in-gradina

2. Cenusa e ideala pentru plantele iubitoare de calciu – Datorită concentrației ridicate de calciu, cenușa de lemn constituie un ingrasamant excelent pentru sol destinat plantelor care au nevoie de un aport suplimentar de calciu, precum fasolea, broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, țelina, salata verde, mazărea, cartofii, spanac și roșiile.

3. Cenusa neutralizeaza solul care are un grad mare de aciditate – Cenușa are caracteristici similare cu varul agricol. Datorită naturii sale alcaline, are capacitatea de a neutraliza solul acid din grădină, oferind un beneficiu deosebit pentru culturile care nu tolerează aciditatea. Este important să evitați aplicarea cenușei asupra coriandrului, castraveților, usturoiului, pătrunjelului, dovlecilor, căpșunilor, cartofilor dulci și altor legume și plante care preferă un mediu acid.

4. Cenusa poate indeparta daunatorii – Răspândiți cenușa în jurul rădăcinilor plantelor pentru a alunga dăunătorii.

Cum poate fi de folos cenusa in jurul casei?

Cenușa de lemn conține potasiu (un tip de sare cunoscut sub denumirea de carbonat de potasiu) și se dovedește extrem de utilă în eliminarea gheții și zăpezii de pe suprafețe, într-un mod prietenos cu mediul înconjurător. Contrar sării, cenușa nu provoacă coroziune la nivelul metalului sau betonului, nu este nocivă pentru plante sau gazon, și în plus, nu prezintă pericole pentru animalele de companie precum câinii, pisicile sau puii.

curatare-zapada

In concluzie, cenusa de lemn se dovedeste a fi un aditiv valoros pentru sol, furnizand nutrienti esentiali precum calciu, magneziu, potasiu si fosfor. Aceasta poate fi utilizata cu succes pentru imbunatatirea calitatii solului in gradini si culturi specifice. De asemenea, cenusa este utila in combaterea daunatorilor, in topirea ghetii si a zapezii, oferind un mod ecologic si sigur pentru a gestiona conditiile de iarna. Prin urmare, acest produs rezidual al arderii lemnelor nu numai ca contribuie la sanatatea plantelor, dar are si aplicatii practice in mentinerea mediului inconjurator si a infrastructurii.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si