Ce gratar imi merita banii si timpul? Cel pe gaz sau pe carbuni?!

Total
0
Shares


Fanii gatitului in aer liber intotdeauna au optat pentru gratarul pe carbuni in defavoarea celui pe gaz, pentru ca se stie ca gratarul se face pe carbune. Aveti nevoie de sfaturi in alegerea gratarului sau cuptorului ceramic potrivit? Nu stiti pe care sa il alegeti, sau care vi se potriveste? In articolul de fata va prezentam avantajele si dezavantajele esentiale ale gratarelor pe gaz si gratarelor pe carbuni. Fiti atenti la diferentele din randurile de mai jos.

Aprinderea gratarului

Gratarul pe gaz este ales pentru comoditatea ce o ofera, pentru ca nu aveti nevoie de carbuni. Doar porniti alimentarea cu gaz, il aprindeti iar in 12-15 minute puteti utiliza gratarul. Un avantaj al gratarului pe gaz este faptul ca va permite fara a va murdari pe maini, sa incepeti gatitul rapid.
Ideologia ca unui gratar pe carbuni ii ia mult timp pana se aprinde a fost lasata in urma, pentru ca in zilele noastre oamenii folosesc bricheti din carbune pentru a aprinde gratarele din otel. Cu aceasta metoda, dupa ce puneti carbunii pe bricheti, care se aprind repede, in 20 min, puteti pune pe gratar ce doresti!
Gratarul de tip kamado iti ofera rapiditate, pentru ca puteti folosi gratarul dupa 10-15 minute in care ati pus startele pe carbuni si le-ati aprins. Capacul ajuta gratarul ceramic sa se incalzeasca rapid si sa fie folosit in scurt timp.

Controlul temperaturii

Temperatura la gratarele pe gaz creste si scade repede pentru ca poate fi controlata prin reglarea arzatoarelor de gaz. Astfel puteti gati cu usurinta preparate sau ingrediente la temperaturi diferite.
Gratarul pe carbune necesita mai mult timp la reglarea temperaturii, deoarece controlezi temperatura prin deschiderea sau inchiderea usilor de tiraj, care se afla in partea superioara a gratarului si in partea de jos. Pentru gratarele cu usi de tiraj este aplicata urmatoarea regula: cu cat usile de tiraj sunt mai inchise, cu atat mai putin oxigen intra in gratar si cu atat temperatura este mai joasa, si invers, cu cat usile sunt mai deschise, cu atat mai mult oxigen intra in gratar iar temperatura creste.
Temperatura poate fi controlata foarte usor cu ajutorul usilor de tiraj la gratarele de tip kamado. Odata cu obtinerea temperaturii dorite, aceasta ramane stabila ore intregi iar acest lucru se obtine mai greu la un gratar standard din otel. Proprietatile inalte de izolare a unui kamado care este din ceramica face ca diferentele de temperatura din gratar si din exteriorul lui sa nu afecteze deloc gatitul. Aceasta va permite sa gatiti indiferent de anotimp, sezon sau conditiile meteorologice de afara.

Este gratarul o bucatarie in aer liber?
Dimensiunea gratarului da raspuns la aceasta intrebare, pentru ca in functie de ea, gratarul poate fi o bucatarie completa in aer liber. Iar aceasta este valabil atat pentru gratarele pe carbune cat si pentru gratarele pe gaz, care le puteti folosi pentru a gati lent, pentru a praji sau chiar afuma. Si nu uitati, pentru gratarul pe gaz aveti nevoie de o cutie speciala pentru a afuma.
Toate procesele pe gratar se fac indirect, atat gatitul lent, prajirea sau afumatul. De ce? Pentru ca la grill-ul cu gaz opresti arzatoarele in mijlocul gatirii, la BBQ-uri mici interpui scutul de caldura pentru a nu pune direct pe sursa de caldura ingredientele tale iar pentru gratarul pe carbuni din otel puteti sa adaugati carbuni pe lateral si sa asezi ingredientele sau farfuria chiar in mijlocul gratarului.
Si revenind la kamado-uri, ai nevoie de un deflector termic care va permite sa umpleti fundul gratarului cu carbune chiar si la preparatele ce se gatesc indirect. Tineti cont, gratarul kamado si forma lui, creeaza un flux de aer fierbinte ce gateste ingredientul din vas uniform.

Stiti care sunt avantajele carbunelui? Daca vreti sa aflati, cititi in continuare!
Ingredientele sunt afumate multe mai usor pe un gratar cu carbuni, pentru ca e necesar doar sa puneti lemnele pentru afumat direct pe carbunele incins si va scutesc de intrebuintarea altor accesorii.
Apropo, la gratarul pe gaz aveti nevoie de acea cutie speciala pentru afumat, care se umple cu lemn de afumat si se pune pe gratar iar caldura face ca lemnul sa inceapa sa afumeze, si cu toate acestea, aveti nevoie de aschii de lemn, nu puteti folosi bucati de lemn de afumat care sunt perfecte pentru sedinte de afumat cu durata mai mare de 30 min.
Stilul caveman este o tehnica in plus, posibila doar pe un gratar de carbune. Aceasta inseamna ca puneti pune ingredientele direct pe carbunele curat incins.

Gustul si aroma
Aroma este motivul primordial in alegerea gratarului pe carbune, iar expertii in ale gatitului sunt convinsi de acest lucru, pentru ca aroma este mult mai intensa la ingredientele gatite pe carbune. Aceasta presupune si alegerea unui carbune de calitate inalta, pentru ca deja stiti ca tipul de lemn din care este fabricat carbunele influenteaza aroma.


Un alt aspect important – Dupa gatire
Tot ce aveti de facut dupa ce termini gatitul, in cazul gratarului pe gaz trebuie sa opriti arzatoarele si alimentarea, dar sa nu uitati ca gratarele pe gaz au o tava din aluminiu in care picura unsoare si trebuie verificata regulat si curatita sau chiar schimbata.
Gratarul kamado din ceramic este mult mai economic la capitolul carbune decat un gratar din otel, avantajul fiind adus de proprietatile izolatoare ale kamado-ului, iar cenusa racita nu necesita eliminare dupa fiecare gatire, deoarece cantitatea de cenusa depinde de carbunele folosit dar si de durata si temperatura in care ati gatit.

Multitudinea de gratare
Piata ofera clientilor multe tipuri de gratare precum grill-uri electrice, cuptoare pentru pizza sau plancha, nu doar gratare pe carbuni sau gaz. De exemplu, gratarul electric este o alternativa a gratarelor pe gaz si carbuni, pentru ca poate fi folosit in locurile in care este interzis focul deschis. Pentru un singur tip de preparat pizza sau paine, dispozitivele potrivite sunt cuptoarele de pizza sau paine. Si toate aceste tehnici de gatit pot fi utilizate perfect pe gratarul de tip kamado – toate intr-unul!

Sa nu uitam si de gratarul plancha care reprezinta o tava din fonta, pe care puteti pregati mancarea in loc sa o puneti direct pe foc. Kamado-ul va permite si acest lucru – sa gatiti mancare pe plancha! Pur si simplu asezati aceasta tava cu partea striata sau dreapta pe grilajul kamado-ului tau!

Deci, ce gratar iti merita banii si timpul?
Tine cont ca atat gratarele pe carbune cat si cele pe gaz sunt accesibile in toate formele si dimensiunile, dar produsul ales trebuie sa isi merite costul. Calitatea gratarului este exemplificata chiar si prin termenul de garantie si service! Iar diferentele in ce privesc calitatea si grosimea materialului la capitolul gratare, sunt multe. Acelasi lucru este identic si la kamado-uri, pentru ca calitatea si fragilitatea ceramicii difera mult si acest lucru influenteaza aroma preparatului si stabilitatea temperaturii.

Iar daca ati ales sa gatiti pe carbuni, este un must sa decideti ce gratar folositi – unul din otel (classic) sau un cuptor ceramic – kamado. Ambele tipuri de gratare sunt potrivite la toate tehnicile de gatire. Nu toate gratarele din otel, pe carbuni sunt perfecte pentru sedinte lungi sau pentru gatit lent, pentru ca depinde de calitatea otelului si uneori chiar trebuie sa adaugati carbuni, iar temperatura variaza. Insa caldura este bine pastrata la un kamado pentru ca ceramica lui are proprietati inalte de izolare si va permite sa gatiti oriunde si oricand!
Chiar si atunci cand vine vorba despre un kamado – pretul, termenul de garantie si conditiile de service vorbesc despre calitatea unui brand. De exemplu – Big Green Egg – este singurul gratar kamado, de pe glob, fabricat cu ceramica produsa in Mexic, pentru ca tehnologiile dezvoltate si utilizate de NASA sunt prezente si in acest produs. Pentru ca ceramica este rezistenta la caldura, este folosita in constructia exteriorului navelor spatiale. Acest lucru va ofera posibilitatea sa incalziti kamado-ul de cate ori doriti, fara a influenta calitatea acestuia.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si