Psihologia culorilor: Alegeti culoarea potrivita pentru camera copilului

Alegerea culorilor pentru camera copilului poate fi dificila. In speranta de a scapa de culorile standard roz sau albastru, multi parinti sunt dispusi sa incerce si alte variante de culori.

Studiile psihologice, realizate pentru prima data de firmele de publicitate, sugereaza ca de fapt, culorile pot influenta starea de spirit si comportamentul, stimuleaza creierul si corpul si chiar pot afecta sanatatea celui mic.
Expertii in marketing folosesc aceste descoperiri in avantajul lor de zeci de ani. Decorul salii de sport, spa-ului si chiar magazinului tau preferat au fost realizate pentru a influenta totul, de la atitudinea pana la apetitul tau. Dar psihologia culorilor poate fi folosita pentru a afecta mai mult decat portofelul.
Studiile stiintifice au descoperit, de asemenea, ca expunerea la anumite culori poate imbunatati somnul, creste puterea de memorie si chiar imbunatateste performantele academice – beneficii excelente pentru mintile si corpurile in crestere.

Indiferent daca amenajati camera copilului sau renovati camera unui preadolescent, inainte de a deschide acea cutie de vopsea, ar trebui sa luati in considerare efectele psihologice ale culorilor pe care le veti utiliza

Psihologia culorilor

Culorile diferite pot avea efecte diferite asupra mintii si corpului. Va intrebati ce stare poate aduce culoarea voastra preferata? Iata o analiza rapida a potentialelor beneficii si dezavantaje ale fiecarei familii de culori.

Culori calde

In general, culorile calde provoaca fericire si confort, creand intimitate si facand spatiile mari, deschise, sa se simta putin mai confortabile. Nuantele indraznete de rosu, portocaliu si galben pot stimula mintea si au un efect energizant asupra corpului. Desi acest lucru este benefic pentru crestere si dezvoltare, nu este foarte avantajos cand vine vorba de ora de culcare a copilului tau, excesiv de energic. Astfel, culorile calde sunt cel mai bine folosite cu moderatie.

In loc sa vopsiti o camera intreaga in rosu aprins sau un galben stralucitor, incercati sa aveti un singur perete cu accent, adaugand apoi accesorii potrivite. Puteti lua in considerare si asocierea culorilor calde cu nuante mai reci pentru a crea un sentiment de echilibru si a tempera orice efecte negative.

Rosu

Rosul excita si energizeaza organismul, crescand ritmul cardiac, tensiunea arteriala si respiratia. Ai un mic sportiv in casa ta? Unele studii sugereaza ca efectele fizice asociate cu culoarea rosie cresc capacitatea atletica.
Cu toate acestea, rosul este asociat si cu o agresivitate crescuta, o incapacitate de concentrare si chiar dureri de cap. Unele cercetari sugereaza ca expunerea la culoarea rosie poate afecta chiar performantele academice ale copilului tau.

Roz

Iubit universal de fetite, rozul evoca empatie si feminitate si creeaza o atmosfera calmanta. Cu toate acestea, in ciuda unui efect calmant initial, rozul poate deveni iritant in timp, ceea ce duce la agitatie si anxietate.Desi mica printesa poate iubi aceasta nuanta roz, acum, ar trebui sa fie pregatita sa o respinga in viitor.

Galben

Luminos si vesel, galbenul este asociat cu fericirea si motivatia. Noantele calde si subtile de galben promoveaza concentrarea, in timp ce nuantele mai luminoase pot stimula memoria si cresc metabolismul. Cu toate acestea, prea mult galben poate evoca sentimente de furie si frustrare, ducand la un comportament agitat.

Portocaliu

Portocaliu prietenos si primitor imprumuta multe dintre atributele pozitive ale „parintilor” sai. Portocaliul are o natura distinct sociala, inspirand comunicarea interpersonala si facand oamenii sa se simta in largul lor. Ca si galbenul, o cantitate prea mare de portocaliu poate fi supra-stimulanta, asa ca utilizati impreuna cu nuante indraznete.

Culori reci

Culorile reci au un efect calmant asupra corpului si pot face ca dormitorul copilului sa para mai spatios si relaxant. Cu toate acestea, culorile intunecate ar trebui utilizate cu moderatie.

In ciuda naturii lor linistitoare, culorile reci nu sunt deosebit de primitoare si pot lasa oamenii sa se simta reci si rezervati daca atmosfera este prea rigida. Pentru a inmuia efectul, combinati culorile reci cu crem si adaugati spatiului tesaturi moi si accesorii confortabile.

Albastru

Exact opus rosului pe roata culorilor, albastru calmeaza mintea si corpul, scazand tensiunea arteriala, ritmul cardiac si respiratia si scaderea sentimentelor de anxietate si agresiune.

Copiii care au probleme cu somnul si alte probleme de comportament pot beneficia de petrecerea timpului intr-un mediu albastru. Efectele fizice ale albastrului linistesc si corpul, creand o oaza revigoranta in locurile calde si umede.

Violet

Asociat cu intelepciunea si spiritualitatea, violetul combina stabilitatea albastrului si energia rosului, preluand caracteristicile fiecaruia, in functie de umbra. Violetul poate avea, de asemenea, un sentiment de lux si este asociat cu bogatia si regalitatea.

Verde

Verdele simbolizeaza natura si promoveaza astfel un mediu senin si calmant. Asociat cu sanatatea, vindecarea si bunastarea, verdele are un efect calmant asupra corpului si mintii, reducand anxietatea si promovand concentrarea. Expunerea la culoarea verde poate creste chiar si capacitatea de citire. Un studiu a constatat ca, asezand o foaie verde transparenta deasupra textului, elevii si-ar putea imbunatati viteza si intelegerea lecturii.

Ai incredere in instinctele tale

In timp ce stiinta poate oferi sfaturi utile, trebuie sa va amintiti ca raspunsurile psihologice sunt profund personale. S-ar putea sa va simtiti diferit in prezenta unei culori, in functie de propriile preferinte culturale si personale si este in regula. Daca micutul tau iubeste culoarea rosie, nu-ti face griji de aspectele negative. Creierul este conceput pentru a identifica ceea ce are nevoie si ii place si ne va rasplati pentru urmatoarea directie. Cu alte cuvinte, daca copilul tau este fericit, creierul lui este si el fericit.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si