Pardoseli pentru spatii umede: cele mai BUNE si cele mai NEINSPIRATE optiuni

Zonele din locuinta care sunt reci sau umede reprezinta provocari pentru pardoseli, deoarece multe materiale de pardoseala sunt susceptibile la aparitia mucegaiului, putrezire sau deteriorare mecanica a materialelor atunci cand sunt supuse umezelii.

Umiditatea ridicata dintr-o incapere va afecta pardoseala, deoarece fiecare placa risca sa se dilate pe masura ce absoarbe umezeala ridicata din aer. Zonele din locuinta care sunt reci sau umede reprezinta provocari pentru pardoseli, deoarece multe materiale de pardoseala sunt susceptibile la aparitia mucegaiului, putrezire sau deteriorare mecanica a materialelor atunci cand sunt supuse umezelii. Este important sa luati in considerare destinatia incaperii atunci cand alegeti tipul de pardoseala dorit. Acest lucru va ajuta sa determinati nivelul de confort al locuintei.

Materiale organice vs. materiale anorganice
De regula, pardoselile din materiale anorganice, cum ar fi materiale plastice sintetice, vor fi mai bune decat pardoselile care contin materiale organice. Termenul organic se refera tehnic la orice material pe baza de carbon si a fost candva viu, dar atunci cand este folosit pentru a descrie materialele de pardoseala, se refera de obicei la materiale pe baza de plante, cum ar fi lemnul tare, lemnul prelucrat sau bambusul. Cand sunt supuse umezelii, materialele organice vor incepe rapid sa se descompuna si pot deveni gazda pentru o varietate de mucegaiuri si bacterii.

Majoritatea materialelor anorganice, pe de alta parte, sunt produse fabricate din substante chimice rafinate sintetic si sunt in mare parte imune la efectele umezelii. Desigur, nu toate materialele pentru pardoseli sunt complet organice sau anorganice, iar raportul dintre organice si anorganice le va afecta capacitatea de a face fata umezelii.

Prin urmare, parchetul laminat este de obicei o alegere nepotrivita pentru locatiile umede. Bambusul, pe de alta parte, este un material complet organic, dar, deoarece pardoseala din bambus este realizata dintr-un raport mare de rasini sintetice si lipici/clei, este o alegerea mai buna in comparatie cu parchetul laminat din plastic „anorganic”. O exceptie de la regula este mocheta. Cu exceptia amestecurilor relativ rare de mochete de lana si bumbac, majoritatea covoarelor sunt sintetice si complet anorganice. Iar pentru ca mocheta capteaza si mentine umezeala, este o alegere foarte slaba pentru locatiile umede.

Alegeri bune si recomandate pentru pardoselile din locatii cu umiditate mare/reci
Toate pardoselile din aceasta categorie ofera o protectie excelenta impotriva umezelii. Toate materialele sunt 100% impermeabile. Aceste pardoseli pot fi folosite cu incredere in bucatarii, bai si subsoluri.

Gresie portelanata: Placile de portelan sunt o forma de placi ceramice utilizate adesea in dusuri, piscine si alte zone cu umiditate mare. Acest material este foarte rezistent la apa intensa, datorita argilelor foarte fine si temperaturilor ridicate de ardere utilizate la crearea lui. Placile de portelan au o rata de absorbtie a apei de 0,5 la suta sau mai putin, asa cum este definita de Societatea Americana pentru Testare si Materiale (ASTM) C373. Placile de portelan sunt, fara indoiala, cel mai bun material pentru locatii cu umezeala intensa, cu conditia sa fie intretinute in mod adecvat.

Placi ceramice: Ca si in cazul portelanului, placile ceramice obisnuite sunt o alegere excelenta in zonele cu umiditate mare sau apa statatoare. Singura diferenta este ca placile ceramice non-portelan au o rata de absorbtie a apei putin mai mare, desi acest lucru nu este de obicei o problema. Ca si in cazul portelanului, punctul slab al placilor ceramice nu este placuta in sine, ci chitul dintre placi.

Vinilul sau PVC-ul – unul dintre cele mai rezistente materiale la umiditate, este o alegere potrivita de pardoseala in special pentru bai si bucatarii, fiind economic si usor de intretinut si montat. Este disponibil intr-o varietate de forme si dimensiuni ale placilor. Daca este bine instalat, vinilul este total impermeabil. Pentru intretinere si curatare zilnica actiunile se limiteaza la stergerea sau aspirarea pardoselii, iar la nevoile sau saptamanal, stergeti cu o carpa umedia si apa calda. In plus, o pardoseala din vinil este extrem de confortabila pentru locuinte, conferind o senzatie de caldura picioarelor si absorbind zgomotul din timpul mersului.

Beton: Betonul aplicat corect este rezistent la umiditate. Acesta castiga popularitate in zonele de locuit datorita noilor optiuni de colorare si texturare a acestuia. De exemplu, betonul proaspat turnat poate fi personalizat in diferite modele, si poate fi colorat, lustruit sau decorat dupa un sablon sau ceruit.


Pardoseala din cauciuc: este rezistenta la contactul cu umezeala si foc si nu putrezesc, fiind in acelasi timp extrem de confortabila. Este fonoabsorbanta, reducand considerabil zgomotele din bucatarie si este disponibila sub forma de foi sau placi si se curata usor, prin aspirare.

Pardoseli pe care NU le recomandam pentru locatii umede
Pardoselile din aceasta categorie nu trebuie folosite deloc in zonele umede sau instalate pe propriul risc.

Lemn masiv (finisat la fata locului): pardoseala din lemn masiv tare, in special a parchetului sau a varietatii cu santuri, nu va functiona in medii cum ar fi subsolurile.

Lemn masiv (prefinit): pardoseala prefabricata colorata si finisata din fabrica are toate dezavantajele lemnului tare solid si este si mai susceptibila la patrunderea umezelii intre placi, deoarece nu a fost aplicat un strat lichid de finisaj pentru a umple golurile dupa instalare.

Mocheta: Este pur si simplu o idee proasta sa instalati mocheta in bai si in alte locuri umede. Odata ud, covorul se usuca foarte incet, favorizand cresterea mucegaiului. In general, indiferent de ce tip de material este fabricat mocheta, nu o instalati in zone umede sau chiar semi-umede. Daca este absolut necesara mocheta intr-un subsol, aceasta trebuie ridicata de pe podeaua placii folosind un substrat ridicat de traverse si placaje.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si