In randul designerilor de interior, peretele verde este deosebit de popular, deoarece isi gaseste locul intr-o varietate de spatii – in mediile rezidentiale, in birourile open-space, in restaurante si hoteluri, in salile de fitness sau chiar pentru decorarea standurilor la targuri.
Rezistenta mare la conditiile climatice tipice de interior si durabilitatea fara intretinere il recomanda cu succes ca metoda de finisaj spectaculoasa si, totodata, pentru crearea unui mediu mai sanatos. Element versatil, cu rol functional si estetic, peretele verde scoate din anonimat incaperile cu un design neinspirat, reprezentand, in schimb, o solutie viabila pentru orice proiect creativ.
Ce este un perete verde si care sunt originile sale? Istoria si evolutia acestui concept de design interior
Arta peretilor verzi poate fi urmarita inca din perioada Heian din Japonia (794 – 1185). Aceasta era privita ca o reflectare a conexiunii profunde a poporului japonez cu natura si a respectului lor pentru frumusetea ei. Un astfel de exemplu este Templul Saiho-ji din Kyoto, care se mandreste cu o impresionanta gradina de muschi, intretinuta meticulos timp de peste o mie de ani.
Pe masura ce arta peretilor verzi a castigat popularitate, principiile sale de proiectare au evoluat, incorporand diverse elemente, cum ar fi apa, rocile si plantele. In secolul al XIV-lea, calugarii Zen au inceput sa cultive muschi in gradinile templului lor ca simbol al armoniei si linistii. Aceste spatii contemplative au fost concepute pentru a sprijini meditatia si pentru a stimula cresterea spirituala.
In ultimii ani, conceptul de pereti verzi a aparut ca o tendinta populara in designul interior. Ca raspuns la constientizarea tot mai mare a importantei designului biofilic, peretele verde a devenit o optiune atractiva pentru incorporarea elementelor naturale in mediile urbane. Aceste ziduri vii, realizate din muschi/licheni conservati, aduc linistea si frumusetea naturii in spatii rezidentiale si comerciale.
Peretele verde poate fi personalizat pentru a se potrivi oricarei estetici de design si necesita putina intretinere in comparatie cu gradinile verzi traditionale, care implica, de obicei, sisteme de irigare mai complexe.
Beneficiile peretelui verde: impactul pozitiv asupra sanatatii, purificarea aerului, imbunatatirea starii de spirit si conexiunea cu natura
Peretele verde imbina perfect designul cu ecologia. Atributele sale durabile includ:
- Intretinere redusa: Spre deosebire de plantele traditionale, peretii verzi necesita intretinere minima, promovand economisirea apei si a altor resurse.
- Longevitate: Odata instalat, peretele verde poate dura ani de zile fara a se deteriora, reducand necesitatea inlocuirii.
- Purificarea aerului: peretele din plante filtreaza si purifica in mod natural aerul, contribuind la un mediu interior mai sanatos.
- Amprenta de carbon: Peretele verde are o amprenta de carbon scazuta, ceea ce il face o alegere ecologica.
Trecerea la o economie circulara este ceva ce ar trebui sa imbratisam cu totii. Natura este economia circulara originala, iar peretii verzi se integreaza cu succes in acest concept. Peretii verzi sporesc sentimentul de fericire si bunastare, productivitatea si creativitatea, creand spatii relaxante si, totodata, energizante, cu beneficii nebanuite atat pentru atmosfera interioarelor, cat si pentru starea de spirit a iubitorilor de design biofilic.
Selectarea plantelor potrivite pentru peretele verde
Pot fi creati pereti verzi vegetali utilizandu-se atat licheni, cat si alte materiale stabilizate, precum: muschi plati/bombati, plante conservate, plante si flori uscate decorative, flori criogenate, crengi si ramuri.
Planificarea si pregatirea spatiului pentru instalarea peretelui verde: evaluarea luminii, umiditatii si temperaturii
Plaseaza peretele verde intr-o incapere climatizata corespunzator, pentru a-si mentine flexibilitatea si coloritul. Nu il plasa in exterior, ploaie, vant sau lumina directa. In schimb, il poti integra in spatii intunecate, care nu se bucura permanent de multa lumina. Mentine un nivel de umiditate in incapere intre 45-65% si temperaturi intre 12°- 25° C.
Instalarea si montarea peretelui verde
Etapele de montare a unui perete verde includ:
1. Stabilirea proiectului: masurarea peretilor sau elementelor care urmeaza a fi decorate, stabilirea cantitatii de materiale necesare proiectului.
2. Curatarea suprafetei suport de mizerie sau praf: pentru o aderenta crescuta a lichenilor, muschilor sau plantelor stabilizate. Totodata, este de preferat ca suprafetele sa fie prefinisate.
3. Pregatirea materiei prime: curatarea plantelor de impuritati, ajustarea lor la dimensiunea dorita si aerisirea corespunzatoare inainte de aplicare.
4. Aplicarea adezivului: cu ajutorul unui pistol de lipit cu silicon incins, la baza plantei.
5. Montarea plantelor: pe perete sau suprafata suport, prin presare usoara care sa asigure fixarea.
Printre caracteristicile care fac peretii verzi usor de instalat si de ingrijit se numara si lipsa sistemelor de irigare, acestia pastrandu-si aspectul vibrant fara udare.
Intretinerea si ingrijirea peretelui verde
Pentru a nu-si schimba culoarea si modifica volumul, umiditatea din incaperea in care a fost implasat nu ar trebui sa scada sub 30-40%
Pentru a-i fi prelungita durata de viata, peretele verde trebuie ferit de surse de caldura, respectiv, de razele solare, de lumina lampilor cu halogen, precum si de bataia directa a aparatelor de aer conditionat.
Modele premium de pereti verzi si diverse proiecte din care sa te inspiri, gasesti pe adryiart.ro.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.