Cat trebuie sa fie umiditatea in casa?

camera-cu-geamuri-deschise

Cantitatea de vapori de apă din aer, cunoscută sub numele de umiditate, variază în funcție de anotimp și condițiile climatice. În mod constant, aerul conține un anumită grad de umiditate, dar este crucial ca nivelul acesteia să fie cunoscut și menținut în limite considerate normale.

O măsură de referință pentru umiditate este umiditatea relativă, exprimată în procente, care reprezintă cantitatea de umiditate din aer în raport cu nivelul maxim pe care aerul îl poate absorbi înainte de a se forma condensul.

In timp ce e imposibil sa controlam nivelul de umiditate la exterior, putem face acest lucru în interiorul locuintei noastre. În acest ghid, vom explica de ce este important să menții un nivel optim de umiditate în casă, care este umiditatea recomandată și care sunt cele mai eficiente soluții pentru a controla umiditatea din interior.

Cat trebuie sa fie umiditatea in casa? 

Umiditatea optima din casa ar trebui sa aiba o valoare cuprinsa intre 30 si 50%. Cu toate astea, valoarea aceasta va varia in functie de anotimp. Spre exemplu, in anotimpul rece, umiditatea o sa scada considerabil, asadar valoare o sa se schimbe si ea. Iata o lista dupa care te poti ghida in functie de temperatura de afara:

  • -10 pana la 0 grade Celsius -> umiditate intre 30 si 40%
  • 0 pana la 10 grade Celsius -> umiditate intre 35 si 45%
  • 10 pana la 20 grade Celsius -> umiditate intre 40 si 50%

Daca vrei sa monitorizezi constant nivelul de umiditate din casa te poti folosi de un termometru cu higrometru integrat.

Cum sa controlezi eficient nivelul de umiditate din casa?

Chiar daca valorile umiditatii vor fluctua in functie de temperaturile de afara, exista cateva metode usoare prin care te poti asigura ca ai o umiditate corecta la interior. Iata cateva dintre ele:

  1. Aeriseste locuinta – O metodă simplă de a ajusta nivelul de umiditate din locuință este să aerisesti fiecare cameră de două ori pe zi, de preferat dimineața și seara.
  2. Foloseste un dezumidificator sau un umidificator – Pentru a regla nivelul de umiditate, poți utiliza un dezumidificator sau un umidificator, în funcție de nevoi. Aceste aparate sunt o metodă eficientă de a controla umiditatea prin intermediul unui simplu buton. Pentru rezultate optime, asigură-te că ferestrele și ușile camerei sunt închise în timpul utilizării aparatului. Plasează dispozitivul în centrul încăperii, la o distanță de pereți și alte obiecte, pentru a permite circulația aerului.
  1. Adauga plante de interior pentru a absorbi umezeala din casa, daca nivelul acesteia este prea mare
  2. Ai grija ca sistemul de ventilatie sa fie pornit atunci cand faci baie sau sa aerisesti bine incaperea dupa.
  3. Izoleaza termic locuinta. Prin utilizarea plăcilor de polistiren expandat pentru izolarea termică a locuinței, căldura este reținută în interior și se previne intrarea excesului de umiditate în casă. Dacă peretele este corect izolat cu polistiren (și nu este deja umed), acest sistem de izolare acționează ca un termos, împiedicând aerul prea cald sau prea rece să intre sau să iasă prin pereți, contribuind astfel la menținerea unei umidități optime.

Cu ce te ajuta o umiditate corecta?

O umiditate optima iti ofera confort termic. Cand aerul din camera este fie prea uscat fie prea umed, confortul termic scade iar consecintele acestui lucru le vei resimti la nivel fizic, dar si locuinta ta va avea de suferit.

Ce consecinte are o umiditate ridicata?

Prezența unei umidități ridicate în aer favorizează apariția mucegaiului, paraziților, ciupercilor și bacteriilor. Potrivit cercetărilor de specialitate, expunerea la mucegai crește riscul dezvoltării alergiilor, manifestate prin simptome precum ochi roșii, eczeme sau erupții cutanate, precum și a astmului, provocând senzația de oboseală, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Iti vei da seama ca umiditatea este prea ridicata, daca apar urmatoarele:

  • Igrasie;
  • Condens pe geamuri;
  • Mucegai pe mobila sau parchet;
  • Insecte;
  • Deteriorarea electrocasnicelor si a altor obiecte din locuinta;

Ce consecinte are o umiditate prea scazuta?

O atmosfera cu umiditate scăzută, mai ales în perioadele reci, poate cauza diferite probleme de sănătate, cum ar fi deshidratarea, astmul, reacțiile alergice, sinuzita, bronșita, iritații cutanate, eczeme, uscarea pielii, uscarea mucoasei nazale și chiar sângerări nazale. Iata cum iti dai seama daca aerul e prea uscat in locuinta ta:

  • Ai o senzatie constanta de sete;
  • Ti se usuca pielea, gura, nasul si gatul (esti deshidratat);
  • Ai senzatia de ochi si nas iritat;

Dupa cum ai vazut, o umiditate corecta nu doar ca-ti va pastra locuinta in conditii bune, adica nu vei avea probleme cu igrasia, mucegaiul sau chiar deteriorarea obiectelor din ea, ci te ajuta sa-ti mentii sanatatea. O umiditate prea scazuta inseamna un aer uscat, lucru care poate contribui la senzatia de deshidratare, in timp ce umiditatea crescuta iti poate provoca probleme respiratorii precum astmul, bronsita, etc. Nivelul optim de umiditate din locuinta este cuprins intre 30% si 50%.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si