Cu ce se curata fierul de calcat in interior?

Female hands ironing t-shirt on ironing board.

Fierul de calcat este unul dintre electrocasnicele indispensabile din casa oricarei persoane, insa nivelul de utilizare constanta poate contribui la deteriorarea sa pe parcursul timpului. In acelasi timp, calitatea apei utilizate pentru functia de calcare cu abur, setarea temperaturii pentru materialele variate si contactul direct cu acestea pot afecta componentele fierului de calcat. Uneori, inlocuirea constanta a acestui aparat poate deveni mai costisitoare decat a avea grija de cel pe care il detineti deja.

Chiar daca fierul de calcat nu este un electrocasnic extrem de costisitor, recomandarile expertilor privind intretinerea pot preveni inconvenientele problemele si deteriorarile, reducand astfel cheltuielile inutile cu achizitionarea unui alt fier de calcat. Iata cateva sfaturi valoroase despre modul in care poti curata fierul de calcat.

Cum cureti talpa fierului de calcat?

Talpa fierului de calcat este cea mai importanta componenta deoarece aceasta are contact direct cu hainele tale. Cu toate astea, poate avea de suferit atunci cand apar scurgeri la nivelul orificiilor fierului de calcat sau depuneri de calcar inauntru sau la exterior. Asta pentru ca pe talpa pot ramane urme de la curgerea apei, calcar sau de la arderea prafului sau a murdariei depusa accidental.

Curatarea fierului de calcat cu lamaie

Lamaia poate fi utilizată pentru a îndepărta depunerile de calcar de pe suprafața fierului de călcat. Se poate aplica ușor pe suprafața fierului, fie direct, fie înfășurată într-un material textil, pentru a evita orice urme vizibile. Pentru o curățare mai profundă a reziduurilor de murdărie, se poate folosi și o combinație de lămâie și bicarbonat de sodiu, similar cu modalitatea în care sunt curățate suprafețele din bucătărie sau baie. După aceasta, se șterge suprafața cu o lavetă și se lasă fierul de călcat să se usuce complet.

fier-de-calcat-si-camasi

Curatarea fierului de calcat cu otet

Pentru a curata talpa fierului de calcat, se poate utiliza otetul, care datorita nivelului sau ridicat de aciditate este extrem de eficient in eliminarea crustei de murdarie si depunerilor, lasand astfel suprafata neteda. In cazul in care murdaria nu poate fi indepartata doar cu ajutorul otetului, puteti combina bicarbonatul de sodiu si otet, deoarece bicarbonatul are un rol activ in curatarea particulelor. Dupa utilizarea acestui amestec, este esential sa stergeti si sa uscati bine talpa fierului de calcat cu o laveta moale.

Curatarea fierului de calcat cu sare

Daca doriti sa curatati talpa fierului de calcat cu sare, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de un anumit tip de sare – cea grunjoasa. Sarea trebuie să creeze o suprafață abrazivă, însă nu într-o măsură care să deterioreze materialul, ci doar să îndepărteze și să uniformizeze zgârieturile fine. Pentru a aplica sarea, aceasta trebuie presarata direct pe suprafata talpii fierului de călcat cu ajutorul unei lavete, iar apoi, după frecarea fierului de călcat pe sarea respectivă, talpa trebuie ștearsă cu o altă lavetă curată.

Cum sa cureti interiorul fierului de calcat?

Orificiile din talpa fierului de calcat sunt conectate intr-o retea care este legata de rezervorul de apa al aparatului. Deoarece acestea intra in contact direct cu vaporii de apa, depunerile de calcar apar inevitabil. Apa cu un continut ridicat de calcar poate afecta electrocasnicele, deoarece depunerile de piatra formate in interiorul acestora pot duce la imposibilitatea utilizarii lor.

Putine produse sunt echipate cu functii de auto-curatare, asa ca intretinerea periodica realizata manual reprezinta cea mai practica solutie. Pentru a curata interiorul fierului de calcat, poti utiliza un amestec format din apa si otet, in proportie de 1 la 2, adica o parte de otet si doua parti de apa.

Nu adauga otet nediluat in fierul de calcat, deoarece este acid si poate dizolva anumite componente, cum ar fi garniturile. Porneste aparatul, dupa ce ai umplut rezervorul cu amestecul de curatare, si calca normal. Apasa butonul de aburi pentru a permite amestecului sa curga prin orificiile fierului, dizolvand astfel depunerile din interior. Este recomandat sa utilizezi un material textil de protectie, deoarece fierul de calcat poate elibera impuritati care pot pata. La final, sterge talpa fierului de calcat cu o laveta si curata rezervorul, asigurandu-te ca nu ramane apa in el.

Cum sa ai grija de fierul de calcat?

Experții ne sfătuiesc să avem în vedere câteva aspecte esențiale atunci când utilizăm fierul de călcat, astfel încât să îi putem extinde durata de viață:

– Efectuează curățarea regulată a suprafeței fierului de călcat la momentul potrivit.
– Acordă atenție procesului de curățare al orificiilor.
– Alocă timp pentru detartrarea interioară a fierului de călcat la intervale regulate.
– Verifică periodic starea componentelor atât la interior, cât și la exterior, acolo unde este posibil.
– Evită să păstrezi apa în rezervorul fierului de călcat.
– Optează pentru utilizarea apei distilate sau a apei plate atunci când folosești fierul de călcat pentru funcția de călcare cu abur.

fier-de-calcat-si-masa

Ingrijirea corespunzatoare a fierului de calcat este esentiala pentru prelungirea duratei sale de viata si mentinerea performantelor optime. Curatarea regulata a suprafetei, curatarea orificiilor, verificarea starii componentelor si utilizarea apei adecvate sunt masuri care contribuie la functionarea eficienta a aparatului si la evitarea cheltuielilor inutile pentru inlocuirea acestuia. Un fier de calcat bine intretinut nu doar economiseste bani, dar ofera si haine impecabile, contribuind astfel la o prezenta eleganta si la mentinerea aspectului proaspat al articolelor de imbracaminte.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si