Cand si unde instalam detectoarele de monoxid de carbon

Cand ar trebui sa instalam detectoare de monoxid de carbon (CO) in casele noastre? Fiecare casa are nevoie de unul? Ce fel de electrocasnice pot provoca intoxicarea cu monoxid de carbon?

Raspunsul scurt la toate aceste intrebari este: Atunci cand ardeti orice tip de lichid sau combustibil solid pentru incalzire, gatit sau alte utilizari, ar trebui sa aveti detectoare CO instalate in casa. Si pentru ca autovehiculele si alte echipamente alimentate cu gaz produc monoxid de carbon, practic fiecare locuinta trebuie sa aiba un detector de CO, chiar daca nu exista aparate de ardere a combustibilului.

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

Despre monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon este un gaz care este prezent in aer, dar prezenta unor niveluri ridicate – cum ar fi cele emise de arderea combustibilului – pot face acest gaz mortal. Monoxidul de carbon este un poluant format, printre altele, de arderea combustibililor cu hidrocarburi, inclusiv gaze naturale, propan, lemn, carbune si benzina. Toate electrocasnicele si echipamentele de ardere din jurul casei produc gaze de CO, indiferent de eficienta lor energetica. Acest gaz otravitor este inodor, incolor si fara gust, ceea ce il face atat de periculos. Problemele de sanatate apar deoarece, atunci cand CO intra in plamani, se fixeaza de hemoglobina celulelor rosii din sange, luand locul oxigenului.

CO este masurat in parti per milion sau ppm. Simptomele expunerii la CO se agraveaza la expunere mai lunga si mai mare:

  • 0,5-5 ppm: nivel normal de CO pentru locuintele cu aparate de ardere.
  • Sub 70 ppm: Expunerea timp de 6 pana la 8 ore poate duce la simptome, inclusiv dureri de cap si ameteala. Persoanele cu afectiuni cardiace pot simti simptome suplimentare, cum ar fi dureri in piept.
  • 100 ppm: Expunerea timp de doua ore poate provoca dureri de cap, oboseala si greata.
  • 150-200 ppm: Expunerea pe termen lung poate duce la deces.

Tipuri de aparate cu ardere a combustibilului

Aparatele care sunt testate, instalate si intretinute in mod corespunzator sunt, in general, sigure, dar in cazul in care o ventilatie de evacuare infundata, nivelurile periculoase de monoxid de carbon pot fi eliberate in casa. Tipurile obisnuite de aparate cu ardere utilizate in locuinte includ:

  • Aparate cu ardere pe lemn, incluzand sobe de lemn, seminee, sobe peleti
  • Ulei, propan sau gaze naturale, incluzand boilere, cuptoare, plite, unele frigidere, incalzitoare de apa calda.
  • Echipamente pe gaze sau combustibil diesel, cum ar fi generatoare (acestea ar trebui folosite intotdeauna in aer liber)
  • Sobe cu combustibil bio, agricol sau alte tipuri de ardere a combustibilului.

De cate detectoare de CO am nevoie?

Recomandarile pentru detectoarele de CO sunt similare cu cele pentru alarmele de fum. Cel putin, fiecare casa ar trebui sa aiba un detector de CO pe fiecare etaj, unul in sau chiar in afara fiecarei zone de dormit si unul in subsol.
In casele in care mai multe camere au un hol comun, un singur detector pe hol poate oferi protectie pentru toate incaperile. In cazul in care alte zone ale casei, cum ar fi un mansarda sau un veranda inchisa sunt folosite ca spatii de dormit, fiecare dintre aceste spatii interioare trebuie sa aiba un detector de CO.

Acelasi lucru este valabil si pentru un garaj sau o anexa (o seara, o gradina, etc.) cu un incalzitor non-electric.

Tipuri de detectoare de monoxid de carbon

Detectoarele de CO sunt disponibile in modele cu cablu sau cu baterii. Exista, de asemenea, detectoare care ofera detectare atat pentru foc, cat si pentru monoxidul de carbon.

In timp ce detectoarele standard CO au cititoare digitale sau lumini care indica diferite functii de alarma sau nivelul bateriei, detectoarele de CO cu un afisaj digital monoxid de carbon includ o citire a nivelurilor de monoxid de carbon (in ppm) in orice moment.

Acest lucru va poate ajuta cu detectarea precoce a problemelor si va poate alerta la niveluri mai mari decat cele normale de CO, in special niveluri care duc la simptome, dar nu sunt suficient de mari pentru a declansa o alarma.

Sfaturi pentru instalarea si intretinerea detectoarelor de CO

Oricine poate instala detectoare CO; pur si simplu ii puneti o baterie noua si conectati la orice priza care nu este acoperita de mobilier, draperii sau alte obstacole.

Respectati intotdeauna cerintele de instalare si recomandarile producatorului. Unele detectoare de CO functioneaza cel mai bine la niveluri sub 5 metri deasupra podelei; altele trebuie instalate pe sau in apropierea plafonului. In plus, exista cateva locatii generale ce trebuie evitate:

  • Zone cu umiditate ridicata, cum ar fi bai sau saune
  • Zone cu temperaturi sub 4 grade Celsius. sau peste 37 grade Celsius
  • In apropierea ventilatoarelor de incalzire/racire, a ventilatoarelor de tavan, a ferestrelor deschise sau a altor zone cu flux de aer puternic sau turbulent sau ventilatie intensa
  • In apropierea aparatelor de gatit sau la mai putin de 6 metri de aparatele de combustie.
  • In lumina directa a soarelui sau in aer liber
0 0 votes
Article Rating
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
5 months ago

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

binance us registrācija

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Citeste si