Cand se monteaza geamurile la o casa noua?

Couple checking window frame during renovation

Procesul constructiei unei case noi urmeaza etape bine definite: totul incepe cu turnarea fundatiei, apoi constructia peretilor, urmata de montarea planseului, iar finalizarea consta in acoperis. Cu cat aceste etape sunt respectate cu strictete, iar materialele de constructii sunt calitative, cu atat casa va fi mai trainica si lipsita de umezeala. Cu toate astea, ai reusit sa-ti indeplinesti visul si mai ai doar putin pana sa te muti in noua ta casa.

Dupa ce procesul de constructie s-a incheiat, o parte importanta pentru eficienta termica a intregii locuinte se invarte in jurul alegerii si montarii geamurilor potrivite. Asa ca, sa vedem cand, cum si sub ce conditii se monteaza geamurile – fie ele termopane sau un alt tip.

Cand montam geamurile ?

De obicei, montajul termopanelor are loc la cateva luni dupa finalizarea constructiei, deoarece materialele inca se stabilizeaza. Specialistii recomanda ca montajul ferestrelor sa se faca inainte de venirea iernii, pe peretii care nu sunt inca tencuiti, pentru a facilita lucrarile de finisare ulterioare.

Este esential sa se monteze geamurile inainte de aplicarea izolatiei exterioare. Astfel, stratul izolator din jurul ferestrelor nu va retine excesul de umiditate din timpul iernii, ceea ce ar putea duce la degradarea structurii celulare a spumei folosite pentru montaj.

De asemenea, trebuie mentionat ca montajul termopanelor poate fi efectuat inainte sau dupa lucrarile care implica apa, atat timp cat temperatura exterioara nu scade sub -5°C. In cazul in care temperatura este de -10°C si exista o umiditate ridicata in aer, PVC-ul poate deveni fragil.

Cum montam corect geamurile?

1. Pregatirea golurilor pentru montarea ferestrelor: Aceasta etapa implica verificarea, masurarea si, daca este necesar, finisarea sau repararea golurilor pentru a facilita procesul de montaj.
2. Montarea panoului in golul ferestrei: Aici este necesar sa pozitionezi panoul folosind o nivela si sa il impanam cu ajutorul penelor din lemn.
3. Gaurirea peretelui pentru fixare: Urmeaza sa gauresti peretele folosind un burghiu adecvat pentru beton. In functie de materialul peretelui, pot fi necesare sau nu gauri pentru fixarea directa cu suruburi, in cazul lemnului sau BCA-ului.
4. Aplicarea spumei de etansare: In aceasta etapa, aplici spuma intre golul ramas si profilul ferestrei, atat in interior, cat si in exterior. Este important sa controlezi cantitatea de spuma, deoarece aceasta se dilata.
5. Montarea sticlei: Intotdeauna incepi cu montarea sticlei fixe si apoi a celei mobile. Sticla se fixeaza cu o lopatica speciala pentru a asigura o montare corecta si o operatiune usoara de deschidere si inchidere.
6. Montarea baghetei de fixare: Procesul incepe cu montarea baghetei superioare, introducand capetele si apoi lovind usor cu ciocanul de la margini spre centru si pe intreaga lungime a baghetei. Acest pas se repeta pentru toate baghetele de fixare.
7. Finisarea: In aceasta ultima etapa, se indeparteaza excesul de spuma poliuretanica si se finalizeaza glafurile pentru un aspect finisat si ordonat.

bărbat-care-monteaza-un-geam

Care sunt regulile de care trebuie sa ținem cont?

Chiar si când suntem foarte atenți la procesul de montare, se poate sa omitem anumite detalii sau sa facem anumite greșeli. Iata mai jos o lista cu aspectele la care iti recomandam sa fii foarte atent atunci când montezi geamurile.

  • Masuratori incorecte: este una dintre cele mai frecvente greseli observate in momentul instalarii. De asemenea, in aceasta categorie intra si presupunerea ca majoritatea ferestrelor se potrivesc pe dimensiuni standard. Cu toate acestea, exista o serie de factori care trebuie luati in considerare cand vine vorba de dimensiuni. In cazul unui model mai special sau inlocuirii ferestrelor vechi, dimensiunile standard nu pot fi adecvate.
  • Pervaz/glaf proiectat incorect: Acestea trebuie sa reziste la intemperii, ceea ce inseamna ca designul trebuie sa fie gandit pentru a preveni patrunderea umiditatii in casa.
  • Banda de sigilare slaba: Desi pare un detaliu minor, banda de sigilare a geamului ar trebui sa reziste la intemperii si sa nu cedeze in fata acumularii de praf si reziduuri, pentru a asigura o etansare ferma. Unii adezivi nu functioneaza la temperaturi scazute sau in conditii de umiditate, aici observandu-se practic diferenta dintre o instalare profesionala si una amatoristica.
  • Corectarea golurilor cu spuma: Daca peretele este deteriorat sau prezinta deja deteriorari, unii oameni folosesc spuma poliuretanica pentru a corecta si etansa.
fetite-la-geam

Montarea geamurilor reprezinta un aspect ce contribuie enorm la eficienta termica a locuintei. Este esential sa se efectueze montajul dupa uscarea constructiei, inainte de venirea iernii si sa se respecte procedurile adecvate pentru a evita problemele legate de umiditate si fragilitatea materialului. In plus, trebuie acordata atentie detaliilor precum masuratorile corecte, proiectarea adecvata a pervazului/glafului, utilizarea unei banda de sigilare de calitate si corectarea eventualelor goluri cu spuma poliuretanica. Astfel, o atentie riguroasa la aceste aspecte poate asigura o instalare corespunzatoare a geamurilor si, implicit, o locuinta confortabila si eficienta din punct de vedere energetic.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si