Afla ce modificari ai voie sa faci intr-un apartament si ce autorizatii sunt necesare

Daca te-ai mutat recent intr-un apartament si vrei sa il reconfigurezi, este bine sa cunosti de la inceput in ce conditii poti darama sau construi un perete suplimentar, ce autorizatii ai nevoie si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine avizele necesare.

Locuiesti intr-un apartament si vrei sa ii aduci imbunatatiri sau sa faci modificari?
Fie ca locuiesti in apartamentul propriu sau inchiriat, a existat cu siguranta la un moment dat, dorinta de a face modificari, fie ca este vorba de un perete, o fereastra sau pardoseala. Sau daca te-ai mutat recent intr-un apartament si vrei sa il reconfigurezi, este bine sa cunosti de la inceput in ce conditii poti darama sau construi un perete suplimentar, ce autorizatii ai nevoie si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine avizele necesare. Cei care nu respecta legile si aduc schimbari radicale importante intr-un apartament, risca sa fie amendati cu amenzi usturatoare.

Legislatia care reglementeaza modificarile unui apartament
Prevederile care reglementeaza lucrarile de constructii dintr-un apartament de bloc pot fi consultate in urmatoarele acte normative:

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor

Deci, conform Legii nr. 50/199, lucrarile de constructii in apartamente, sunt permise numai pe baza unei autorizatii de construire. Prin lucrari de constructii se inteleg, printre altele, lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.
Prin autorizatia de construire se ofera proprietarului, dreptul de a construi, consolida si repara o constructie deja existenta. Aceasta autorizatie este eliberata de catre primarie pe baza unui dosar cu o valabilitate de maxim 1 an, ce trebuie sa cuprinda acorduri, o serie de avize si proiectul tehnic. Se emite la solicitarea detinatorului unui drept real (proprietatea, uz, uzufruct, etc.) asupra unui imobil, cu respectarea prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si urbanism.
Astfel, daca modificarile pe care doresti sa le aduci in apartament presupun modificarea structurii de rezistenta a cladirii, aspectul architectural sau caracteristicile initiale, iti va fi necesara aprobarea autoritatilor locale.
Concret, daca vrei construiesti un perete despartitor intre 2 incaperi sau sa darami un perete, va trebui sa obtii autorizatia de construire/desfiintare. Deci, pentru orice recompartimentare a apartamentului, veti avea nevoie de aprobare. Asta daca nu vrei sa risti amenzi usturatoare.

Ce este totusi permis sa modifici intr-un apartament fara a fi necesara autorizatia de construire?
Partea buna este ca exista si schimbari si imbunatatiri pe care le poti aduce locuintei, care nu necesita aprobarea primariei. Acestea se refera la:

Lucrarile prin care nu se modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora
Reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate
Reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei
Reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit
Zugraveli si vopsitorii interioare
Zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor

Cum se obtine autorizatia de construire pentru modificarile pe care doriti sa le faceti intr-un apartament?
Pentru primirea autorizatiei de construire de la primarie, va trebui sa va innarmati cu rabdare. Procedura de optinere a aprobarii pentru constructia sau desfiintarea unei anexe dureaza de regula cateva saptamani, iar documentatia este una destul de complexa.

Pasi pentru primirea autorizatiei de construire/desfiintare:

Obtinerea certificatului de Urbanism
Certificatul de Urbanism este un act informativ eliberat de biroul de urbanism al primariei in maxim 30 de zile de la depunerea actelor, in care vei gasi toate conditiile obtinerii
autorizatiei de construire/desfiintare. Pentru eliberarea certificatului de urbanism, dosarul depus trebuie sa cuprinda:

Cerere-tip si opis lucrare
Acte de proprietate, cadastru si extras de carte funciara (copie)
Copie carte de identitate proprietar
Plan cadastral la scara 1:500 in 2 exemplare cu situatia actuala si propunerea noua
Plan cadastral la scara 1:2000 in 2 exemplare

Planul apartamentului si fotografii fatada bloc pentru balcoane parter, accese, modificari fatada, relevee si planuri cu propunere (eventual realizate de un arhitect, daca este vorba despre un proiect mai complex)
Chitanta achitare taxa legala (se poate plati la casieria primariei sau la trezorerie, iar cuantumul taxei se calculeaza in functie de suprafata pentru care se obtine certificatul)

IMPORTANT!
Certificatul de Urbanism nu va da acordul constructiei, ci acesta are rolul de a informa referitor la principalele caracteristici ale constructiilor ce se pot executa pe un teren si enumera actele ce se vor depune pentru obtinerea autorizatiei de construire, inclusiv avizele si acordurile necesare.

Dupa ce se obtine Certificatul de Urbanism, in functie de modificarile pe care vrei sa le aduci apartamentului, va trebui sa faci cateva drumuri in plus pe la diverse institutii ale statului sau private, pentru a obtine avize si acorduri.

Prima oprire: architect. Acesta va realiza proiectul solicitat prin certificat, inclusiv releveul si documentatia tehnica. Daca modificarile presupun demolarea sau constructia unui perete intr-un apartament de bloc, cel mai probabil va fi necesara o expertiza tehnica ce trebuie evaluate de un expert ethnic autorizat.
Apoi, in Certificatul de Urbanism se poate solicita un aviz de la Inspectoratul Teritorial in Constructii, dar, ca si in cazul expertizei tehnice, acest lucru depinde de la caz la caz.
O alta posibila cerinta in cazul lucrarilor mai complexe, este sa te asiguri ca inchei un contract cu o firma de salubrizare care sa ridice molozul rezultat in urma demolarii peretelui/peretilor.
Dupa ce detii intreaga documentatie necesara, aceasta trebuie depusa la biroul de urbanism al primariei de care apartii.

Acte necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire/desfiintare cuprind:

Cerere-tip cu anexe si opis lucrare
Copie a certificatului de urbanism
Documentatia tehnica pentru autorizarea construirii/desfiintarii (DTAC/DTAD)
Avize, acorduri, declaratii, studii stabilite si solicitate prin certificatul de urbanism
Copie legalizata a titlului de proprietate a imobilului, teren si/sau constructii, sau, dupa caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi si extrasul de care funciara de informare actualizat la zi|
Dovada privind achitarea taxelor legale
– taxa autorizatie de construire
– chitanta taxa timbru arhitectura (Ordinul Arhitectilor din Romania)

Autorizatia de construire/desfiintare va fi emisa in termen de 30 de zile de la depunerea tuturor actelor necesare.
Nerespectarea prevederilor legale in ce priveste reconfigurarea unui apartament de bloc fara avizul primariei, se considera contraventie si va fi sanctionata, si puteti primi amenzi de pana la 100.000 lei.

0 0 votes
Article Rating
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aurica Pahone
Aurica Pahone
2 years ago

In caz ca apartamentul a fost cumparat in 2002 si tot atunci am daramat un perete care nu era perete de sustinere cum se procedeaza ca sa intabulez apartamentul de la 4 camera la 3 camere.
Mentionez ca blocks respectiv, peretii exteriori sunt construiti din beton armat cu placa turnata si captusit pe afara cu , caramida de bca. Va rog sa-mi dati un raspuns.
Multumesc frumos.

Shirle2009
Shirle2009
7 months ago



Anonymous
4 months ago

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Citeste si