Plantarea copacilor in propria curte: pasi si sfaturi utile

Plantarea copacilor in curtea din spatele casei este o modalitate foarte buna de a adauga frumusete, umbra si intimitate oricarui peisaj.

Dar, daca este facuta incorect, noua voastra amenajare ar putea sa nu o reziste pana iarna. De aceea, cel mai bun mod de a planta un copac este sa o faceti bine din prima.

Daca nu sunteti sigur cum sa plantati copacii corect, nu va faceti griji. Ghidul nostru pas cu pas, cu sfaturi de plantare a copacilor, va va ajuta in acest sens.

Instrumente si materiale necesare pentru plantarea copacilor

  • Lopata
  • Mistrie
  • Foarfece de taiat
  • Mulci
  • Tarusi (optional)

1. Gasiti locul potrivit

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru plantarea copacilor este crearea unei fundatii solide.

Pentru a gasi cel mai bun loc astfel incat arborii sa creasca si sa prospere, trebuie sa cunoasteti mai intai cateva lucruri despre acesta.

  • Lumina soarelui: Lumina soarelui ajuta la fotosinteza copacilor. Unii copaci au nevoie de multa lumina (mai mult de 6 ore pe zi), in timp ce altii pot trai cu mai putina. Gasiti un loc care sa ofere suficienta lumina copacilor vostri.
  • Umiditate: Pentru a pastra sanatatea radacinilor unui copac, este important sa ii plantati intr-o zona cu niveluri adecvate de umiditate. Daca copacii pe care doriti sa ii plantati au nevoie de un sol mai uscat, gasiti un loc bine drenat. Daca prefera un sol mai umed, plantati-i in cel mai jos punct al curtii, unde se colecteaza apa de ploaie.
  • Inaltime: Tineti cont de dimensiunea matura a copacului atunci cand alegeti locatia pentru plantare. Evitati liniile electrice si utilitatile subterane.
  • Bolta/Coroan – Bolta este stratul superior al copacului, arcul de verdeata format de ramuri. Acestea pot creste foarte mult, asa ca asigurati-va ca arborele dispune de suficient spatiu pentru a creste.
  • Radacina: Radacinile copacilor pot fi mari si puternice. Ele pot provoca daune fundatiei daca sunt plantate prea aproape de casa.

Evitati plantarea in apropierea trotuarelor sau a cailor de acces, astfel incat radacinile sa nu crape betonul sau asfaltul!

2. Saparea gaurilor

Cand vine vorba de gaura perfecta de plantare a copacilor este mai bine ca aceasta sa fie mai larga decat mai adanca. Gaura ar trebui sa fie suficient de mare pentru radacinile copacului, dar nu ar trebui sa fie mai adanca decat punctul de altoire, adica undeva la 2-3 cm deasupra nivelului solului.

Ideal este ca gropile sa fie sapate cu cateva luni inaintea plantarii. Acest lucru favorizeaza o sterilizare a locului unde va fi plantat pomul. Aceasta lucrare conduce la afanarea solului, un ajutor pentru dezvoltarea radacinilor.

3. Pregatirea radacinilor

Starea de sanatate a radacinilor va determina starea de sanatate a copacului, deci acest pas este esential pentru a stii cum sa plantati copaci cu succes.
Inmuiati radacinile in apa timp de 1 pana la 2  ore inainte de plantare. Daca radacinile sunt extrem de uscate, lasati-le peste noapte.

Nu le inmuiati mai mult de 12 ore. Taiati radacinile chiar inainte de plantare pentru a incuraja cresterea noua.

4. Plantarea copacului

Acum este timpul pentru punctul principal – plantarea copacului. Inainte de a umple solul, asigurati-va ca arborele este complet drept.

Folosind solul din gaura, construiti un musuroi de pamant in centru pentru ca radacina copacului sa fie stabila. Acoperiti radacinile cu pamantul sapat si presati bine.

5. Aplicati mulci si udati

Creati un inel de mulci in jurul copacului, dar nu peste baza arborelui. Nu creati un “vulcan” de mulci in jurul trunchiului, deoarece acest lucru poate dauna copacului.
Udati generos copacul. Insistati in interiorul inelului de mulci. Aceasta va concentra apa in apropierea bazei pomului si va ajuta la eliberarea substantelor nutritive din mulci in sol.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si