Cum se face sapunul de casa?

sapun-de-casa
Assorted handmade soap bars and green leaves

Pe vremuri, strabunicii nostri foloseau sapunul de casa pentru o multitudine de intrebuintari, de la spalatul rufelor, pana la ingrijirea corporala. Totusi, variantele regasite pe piata azi sunt ceva mai rafinate, iar acel sapun de casa dur nu mai prea este recomandat atunci cand vine vorba de igiena corpului. Cu toate astea, poti prepara propriul sapun de casa singur, daca tii cont de cateva ingrediente si sfaturi. In acest articol iti vorbim despre beneficiile sapunului de casa si te invatam cum sa-l prepari fara prea mult efort!

Ce este sapunul de casa?

Daca in timpul procesului de preparare a sapunului se produce o separare intre sapun si glicerina, rezultatul va fi sapunul dur, traditionalul sapun de casa. Acesta nu este in general utilizat exclusiv in activitatile casnice, dar se pot obtine si variante mai rafinate destinate utilizarii pe corp. Cu toate acestea, poti continua sa-l utilizezi ca baza pentru alte retete de sapun facut in casa. Cele mai multe retete includ si alte uleiuri sau grasimi, cum ar fi untul de shea, ceea ce va genera un produs cu proprietati hidratante.

De ce este benefic sapunul de casa?

Deoarece sapunul de casa este realizat din ingrediente predominant naturale, poate avea efecte benefice asupra pielii. Totusi, are o utilitate semnificativa atunci cand vine vorba de rufe. Daca speli des de mana articole precum sosete, lenjerie, prosoape sau alte obiecte vestimentare mici, sapunul de casa va face multa spuma si va curata foarte bine hainele. In plus, este si foarte economic.

Un alt beneficiu al sapunului de casa este legat de par. Folosit in spalarea parului, sapunul de casa poate combate matreata si mancarimile scalpului. Singurul dezavantaj in acest caz este ca iti va lasa parul aspru si il va incalci, daca este lung. De asemena, tine cont ca trebuie sa-l clatesti foarte bine dupa aplicarea sapunului de casa.

De ce avem nevoie pentru a face sapunul de casa?

Pentru a face sapun de casa, vei folosi doar ingrediente naturale, cum ar fi:

  • resturi de grasime de la porc, de obicei untura;
  • sare mare;
  • apa;
  • plante precum pelin, musetel, galbenele, urzici sau lavanda;
  • soda caustica – singurul ingredient chimic prin care obtii lesia, o solutie care curata foarte bine;

Cum facem sapunul

Procesul de prepare al sapunului de casa nu este unul foarte complicat, iar daca tii cont de urmatorii pasi ai toate sansele sa obtii un produs cosmetic natural, practic si ieftin, la tine acasa. Iata despre ce e vorba:

Dizolvarea sodei

Primul pas in prepararea sapunului de casa este dizolvarea sodei. Excesul de grasime ar trebui sa fie cel putin 5-8%. Cand solutia este dizolvata, aceasta atinge o temperatura ce depaseste 100 de grade Celsius si trebuie sa fie lasata sa se odihneasca pana cand temperatura sa scade la aproximativ 38 de grade Celsius.

Incalzirea uleiului

Foloseste cantitatea de ulei conform retetei. Pune un vas cu apa fierbinte pe foc si scufunda in el vasul in care ai amestecat uleiurile. Asteapta pana se dizolva complet, apoi lasa-l sa se raceasca pana cand atinge temperatura de 38 de grade Celsius.

Compozitia sapunului

Adauga soda peste uleiurile esentiale cu grija, mentinand aceeasi temperatura, si amesteca bine timp de 15 minute. Apoi, fa o pauza de 15 minute si reia amestecarea in reprize de cate 5 minute cu pauze de 15 minute intre ele. Asigura-te ca compozitia obtinuta are o consistenta similara cu cea a smantanei sau a maionezei.

Turnarea in forme

In primul rand, acopera formele cu hartie de copt sau folie de aluminiu si toarna compozitia incet si cu atentie, asigurandu-te ca nu se formeaza bule de aer. Asaza o alta bucata de hartie de copt deasupra si inveleste forma intr-un prosop. Apoi, lasa forma sa se odihneasca intr-un loc calduros pentru a se intari.

Scoaterea din forme si maturarea

Lasa sapunul in forme timp de cel putin o zi, iar atunci cand il scoti utilizeaza manusi de protectie, deoarece inca poate avea proprietati corozive. Taie-l in bucati mai mici si aseaza-le pentru uscare/maturare timp de aproximativ o luna. Intoarce-le pe toate fetele pentru a se usca complet.

Indiferent de reteta pe care o folosesti ca sa-ti prepari propriul sapun de casa, este important sa urmezi toti pasii prezentati mai sus, ca acesta sa-ti iasa. Asigura-te, in primul rand, ca ai toate ingredientele de care ai nevoie, apoi masoara cu grija cantitatea de ulei si dizolva soda caustica la temperatura corespunzatoare. In compozitie, adauga plante medicinale si toarn-o in forme cu grija, pentru a capata textura si duritatea pe care ti-o doresti!

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μπνου αναφορ Binance

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Citeste si